Το Château de Chenonceau, βρίσκεται κοντά στο μικρό χωριό Chenonceaux στη Γαλλία, είναι ένα από τα πιο γνωστά κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα. Το παλάτι αυτό είναι ιδιαίτερο γιατί έχει κατασκευαστεί πάνω από τα νερά του ποταμού Cher.

Η άλλη ιδιαιτερότητα του παλατιού είναι ότι χτίστηκε, διατηρήθηκε, προστατεύτηκε, αγαπήθηκε και πολέμησε διοικούμενο σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες για μία περίοδο τεσσάρων αιώνων! Για το λόγο αυτό το Château de Chenonceau είναι ευρέως γνωστό ως «το παλάτι των κυριών».

- Advertisement -

Τα 15 higlights της Θάσου για να μην περπατάτε στα τυφλά! (photos)

Το κάστρο χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα από τον Thomas Bohier, οικονόμο του βασιλιά Κάρολου VIII της Γαλλίας, ο οποίος αγόρασε το χώρο και κατεδάφισε το παλιό κάστρο και ένα οχυρωμένο μύλο που βρισκόταν εκεί για να κάνει χώρο για το κάστρο. Η γυναίκα του Thomas, η Katherine Briçonnet, επέβλεψε το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής. Μετά το θάνατο του Thomas Bohier, το παλάτι κατασχέθηκε από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α για απλήρωτα χρέη. Ο βασιλιάς όμως πέθανε λίγο μετά την απόκτηση του Château de Chenonceau, και το κάστρο μεταβιβάστηκε στον γιο του, Ερρίκο II.

Ο Ερρίκος ο Β, με τη σειρά του, δώρισε τον πύργο στην ερωμένη του, Diane de Poitiers, η οποία το αναμόρφωσε και συνέδεσε το όνομά της με την ιστορία του. Μια γυναίκα με γούστο και πολυτέλεια, διακόσμησε το κάστρο, πρόσθεσε τους εντυπωσιακούς κήπους και έχτισε μια γέφυρα στον ποταμό Cher. Μετά τον θάνατο του Ερρίκου Β το 1559, η χήρα του Αικατερίνη των Μεδίκων εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και ανάγκασε τη Diane να εγκαταλείψει το κάστρο.

30 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς μόνος σου έστω μια φορά στη ζωή σου! (photos)

Η Αικατερίνη διέθεσε τεράστια ποσά για την ανακαίνιση και επέκταση του Château de Chenonceau. Μετά τ θάνατό της το κάστρο κληρονόμησε η νύφη της που το μετέτρεψε τελικά σε τάφο του συζύγου της και έκτοτε για μια περίοδο εκατό ετών το παλάτι παρήκμασε.

Το 1733 το κτήμα αποκτήθηκε από έναν πλούσιο άρχοντα, τον Claude Dupin. Η σύζυγός του, Louise, ίδρυσε ένα λογοτεχνικό σαλόνι στο Chenonceau προσελκύοντας λαμπρά μυαλά της εποχής όπως ο Βολταίρος, ο Μοντεσκιέ και άλλοι. Όταν ξέσπασε η γαλλική επανάσταση και οι επαναστάτες απειλούσαν να καταστρέψουν το κάστρο ως σύμβολο του υπερβολικού πλουτισμού της αριστοκρατίας αλλά, η Louise Dupin το έσωσε υπενθυμίζοντας στον όχλο ότι ήταν η μόνη γέφυρα πέρα ​​από τον ποταμό για πολλά μίλια.

10 παραλίες… χάρμα οφθαλμών! Ανάμεσά τους και μια ελληνική! (photos)

Η τελευταία γυναίκα που άφησε το σήμα της στο κάστρο ήταν η Marguerite Pelouze, μια πλούσια κληρονόμος, η οποία αγόρασε το château το 1864 και άρχισε να το αποκαθιστά. Δυστυχώς, η Marguerite σπατάλησε τόσα χρήματα στην αποκατάσταση και στον πλούσιο τρόπο ζωής της που χρεοκόπησε και έπρεπε να πουλήσει το κάστρο.

Σήμερα το chateau ανήκει στην οικογένεια του Henri Menier, α οποίος το απέκτησε το 1913.

Ένα πολυτελές ξενοδοχείο μέσα σε ένα δεντρόσπιτο! Δεν έχετε ξαναδεί κάτι παρόμοιο! (photos)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ