Το Eden Project αποτελεί έναν πόλο έλξης των επισκεπτών της Κορνουάλης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται στην ουσία για εντυπωσιακά θερμοκήπια, που περιβάλλουν σπάνια φυτά από όλο τον κόσμο.

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο τεράστια περιβλήματα, που χωρίζονται σε όμορους θόλους, που φιλοξενούν χιλιάδες είδη φυτών. Οι θόλοι αποτελούνται από εκατοντάδες εξαγωνικά και πεντάγωνα, φουσκωμένα, πλαστικά κύτταρα, που υποστηρίζονται από πλαίσια χάλυβα.

Ο πρώτος θόλος προσομοιώνει ένα τροπικό περιβάλλον και ο δεύτερος ένα μεσογειακό περιβάλλον.

Το σχέδιο επινοήθηκε από τον Tim Smit και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Nicholas Grimshaw και τη μηχανολογική εταιρεία Anthony Hunt and Associates.

Ο περιβάλλοντας χώρος είναι ειδικά διαμορφωμένος, ώστε να ταιριάζει με το εσωτερικό των θόλων και αποτελείται από πολλούς κήπους και ελικοειδή μονοπάτια, που οδηγούν από το ένα κτήριο στο άλλο.

Η τροπική σφαίρα καλύπτει 3,9 στρέμματα και περιέχει τροπικά φυτά, όπως δέντρα μπανάνας και καφέ, καθώς και γιγαντιαία μπαμπού, ενώ η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας διατηρούνται σε κατάλληλα επίπεδα.

Από την άλλη, η μεσογειακή σφαίρα καλύπτει 1.6 στρέμματα και στεγάζει ελιές, αμπέλια και πολλά ακόμα μεσογειακά φυτά.

Υπάρχει ακόμα κι άλλο ένα κομμάτι, που δεν καλύπτεται και αντιπροσωπεύει τις εύκρατες περιοχές του κόσμου, με φυτά, όπως το τσάι, η λεβάντα, ο λυκίσκος, η κάνναβη και τα ηλιοτρόπια.

Στο Eden Project προωθείται η περιβαλλοντική εκπαίδευση με έμφαση στην αλληλεξάρτηση των φυτών και των ανθρώπων.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…

Ένα ταξίδι-εμπειρία ζωής με το πολυτελές Rovos Rail

Τα πιο ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία στο Μπάνσκο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ