Τα νερά του Μόρνου αλλά και παραποτάμων του σχηματίζουν, ανάμεσα σε δυο μεγάλους ορεινούς όγκους της Ρούμελης, την όμορφη και γαλήνια τεχνητή λίμνη.

Απίθανο βίντεο. Εκεί όπου θα δεις τα ομορφότερα φυσικά τοπία στην Ευρώπη!

Το φράγμα κατασκευάστηκε με σκοπό να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της Αθήνας σε ύδρευση. Το αποτέλεσμα ήταν τα νερά να καλύψουν ένα λεκανοπέδιο δυτικά του χωριού Λιδορίκι και να γεννηθεί η τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Το ομώνυμο φράγμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Η λίμνη έχει έκταση περίπου 15,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τροφοδοτείται όχι μόνο από τον Μόρνο αλλά και από παραποτάμους του, όπως ο Κοκκινοπόταμος. Δέχεται επίσης νερά κι από τη λίμνη του Ευήνου, μέσω σήραγγας που κατασκευάστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Ανάμεσα στη Γκιώνα και τα Βαρδούσια, που περιβάλλουν με τους επιβλητικούς όγκους τους την περιοχή, η λίμνη του Μόρνου είναι μαγνήτης για πολλά άγρια ζώα που ζουν μέσα και γύρω από το νερό και αποτελούν την πλούσια πανίδα και ιχθυοπαγίδα της λίμνης. Η περιοχή είναι το σπίτι πολλών ειδών πουλιών και απαντώνται από γλάροι και πάπιες μέχρι αρπακτικά που κατεβαίνουν από τα γύρω βουνά.

Είναι όμως και φιλόξενος χώρος για πολλά φυτά. Βελανιδιές, δρυς, πλατάνια και ιτιές είναι μερικά μόνο από τα δέντρα που αφθονούν στις παραλίμνιες περιοχές, μαζί με πολλά είδη που είναι συνήθη στη Ρούμελη.

Ξεκινήστε από το Λιδορίκι και απολαύστε τη διαδρομή γύρω από τη λίμνη και τα άφθονα χωριά που την περιβάλλουν. Τόσο ο πλούτος της φύσης όσο και το όμορφο τοπίο θα σας γεμίσουν εικόνες και συναισθήματα.

Φύγαμε για Βόρεια Εύβοια! Έναν παράδεισο που θα σας εγκλωβίσει στα υπέροχα τοπία του!

ΛΙΜΝΗ ΜΟΡΝΟΥ

 

ΛΙΜΝΗ ΜΟΡΝΟΥ

 

ΛΙΜΝΗ ΜΟΡΝΟΥ

 

ΛΙΜΝΗ ΜΟΡΝΟΥ

 

ΛΙΜΝΗ ΜΟΡΝΟΥ

Πηγή: newsbeast.gr

Προηγούμενο άρθροΔεν πάει το μυαλό σας με ποιο ελληνικό νησί παραληρεί η κεντρική Ευρώπη! Ετοιμάζουν διθυραμβικά αφιερώματα! (Photos)
Επόμενο άρθροΗ εντυπωσιακή βίλα του Τομ Χανκς στην Αντίπαρο (Photos)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ