Σίγουρα οι ψηφίδες που κάνουν τον κόσμο μας ένα τόσο ενδιαφέρον μωσαϊκό είναι αναρίθμητες! Εμείς σας παρουσιάζουμε τα 100 χαρακτηριστικότερα φυσικά ή ανθρώπινα μνημεία που άλλαξαν την ιστορία του πλανήτη και την τύχη του Ανθρώπου για πάντα!

ΕΡΕΥΝΑ: ΤΑΣΟΣ ΔΟΥΣΗΣ ([email protected]), ΚΕΙΜΕΝΟ: Αγγελική Παναγοπούλου ([email protected])

1. Rocca della Guaita, San Marino,  Ιταλία

guaita

Ο Guaita είναι ένας από τους τρεις πύργους που επιβλέπουν την πόλη του Αγίου Μαρίνου, την πρωτεύουσα του οµώνυµου κρατιδίου στην  Ιταλία. Το Φρούριο Γκουαΐτα είναι ο παλαιότερος και πιο γνωστός από τους τρεις πύργους (oι άλλοι δύο είναι ο Ντε Λα Φράττα και ο Μοντάλε) που έχουν χτιστεί επί του Μόντε Τιτάνο και αναπαριστώνται τόσο στην εθνική σηµαία όσο και στο εθνόσηµο του Αγίου Μαρίνου. Χτίστηκε κατά τον 11ο αι. και χρησίµευσε για σύντοµο χρονικό διάστηµα ως φυλακή. Tip: Στο San Marino φτάνετε µέσω Ανκόνας, µε τα δροµολόγια της Superfast Ferries.

Πώς να πάτε

Ταξιδέψτε µε τη Superfast Ferries για Ανκόνα µε το δροµολόγιο  Πάτρα-Ηγουµενίτσα-Ανκόνα καθηµερινά. Το πλοίο αναχωρεί στις 17:30 και φτάνει στο λιµάνι της γειτονικής χώρας µέσω Ηγουµενίτσας την επόµενη µέρα στις 16:30 (01/01/2014 – 27/06/2014 & 07/09/2014 – 31/12/2014). Για την επιστροφή υπάρχει δροµολόγιο που αναχωρεί στις 13:30 και προσεγγίζει το λιµάνι της  Πάτραςτην επόµενη µέρα στις 14:30. Όσον αφορά την περίοδο 28/06/2014-06/09/2014 τα δροµολόγια διαµορφώνονται ως εξής: Καθηµερινά αναχωρεί στις 14:30 και φτάνει 10:30, ενώ κάθε Δευτ. Τετ. και Παρ. υπάρχει επιπλέον δροµολόγιο στις 17:30 µε άφιξη στις 13:30 την επόµενη µέρα. (Για την επιστροφή το πλοίο φεύγει από Ανκόνα στις 13:30 και κάθε Τρ., Πέµ., Σάβ. επιπλέον στις 16:30 και φτάνει 11:30 και 14:30 αντίστοιχα). Tέλος από 21/07/2014-03/09/2014 το πλοίο προσεγγίζει και το λιµάνι της  Κέρκυρας.
Για περισσότερες πληροφορίες στο www.superfast.com.

2. Κολοσσαίο, Ρώµη, Ιταλία

colosseum

Αρχικά γνωστό ως το Αµφιθέατρο του Φλαβιανού, το Κολοσσαίο της Ρώµη εντυπωσιάζει µε τις εκπληκτικές του διαστάσεις. Πήρε το όνοµά του από το κολοσσαίο άγαλµα του Νέρωνα (Ο Κολοσσός), που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε, ενώ µπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές. Μετά από σεισµούς και λεηλασίες κατά τη διάρκεια των αιώνων σήµερα στέκει ερειπωµένο, χωρίς ωστόσο να έχει χάσει ίχνος από την αίγλη του.

3. Nησί Procida,  Ιταλία

procida

Ανήκει στο αρχιπέλαγος των Πιθηκουσσών Νήσων. Μαζί µε το νησάκι-δορυφόρο του Vivara, ανήκουν στη δικαιοδοσία της Νάπολης. Οι γεωλογικές του απαρχές οφείλονται σε εκρήξεις 4 ηφαιστείων, ενώ η µεσογειακή του οµορφιά αντανακλά σε κάθε σηµείο του ιστορικού του κέντρου.

4. Βασιλική Αγ. Μάρκου, Βενετία, Ιταλία

st

Μετά από µία πυρκαγιά και δύο ανεγέρσεις, η οµώνυµη βασιλική έγινε σύµβολο της δύναµης και του πλούτου της πόλης. Τα τέσσερα άλογα και τα µωσαϊκά της είναι περίφηµα σε όλο τον κόσµο, ενώ στον περίβολό της η πλατεία του Αγίου Μάρκου αποτέλεσε το κέντρο πολλών, σηµαντικών θρησκευτικών και πολιτικών γεγονότων. Στην «εµβέλειά» της ανήκουν τα σηµαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Παλάτι των Δόγηδων, το Κωδωνοστάσιο, ο Πύργος του Ρολογιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα που φέρνουν όλο το χρόνο χιλιάδες τουρίστες στα κανάλια της πόλης.

Διαβάστε ακόμα:  Η Ιταλία καταργεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις συγκοινωνίες

5. Grotta Palazzese, Polignano a Mare,  Ιταλία

grotta

Μια φυσική ασβεστολιθική σπηλιά αποτελεί το «φιλόξενο» σπίτι για ένα ξενοδοχείο τόσο διαφορετικό από τα άλλα, που έχει γίνει πλέον landmark της µεσαιωνικής πόλης Polignano a Mare, στην επαρχία της Απουλίας, 24 µ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Grotta Palazzese γοητεύει µε αυτή του την πρωτότυπη… στέγη, όσο και µε τη µαγευτική του θέα στα πρασινογάλαζα νερά της Αδριατικής. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία του κόσµου, ενώ τα δωµάτια είναι διακοσµηµένα µε έπιπλα αντίκες, που αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον µε τον καλύτερο τρόπο. Οι επισκέπτες µπορούν επίσης να χαλαρώσουν στην ηλιόλουστη βεράντα
Στο Polignano a Mare µπορείτε να φτάσετε µέσω  Μπάρι µε τα καθηµερινά δροµολόγια της Superfast FerriesΠάτρα- Ηγουµενίτσα-  Κέρκυρα-  Μπάρι.
(www.superfast.com).

6. Peacock Room – Castello diSammezzano, Toσκάνη,  Ιταλία

peacock

Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά αυτό το φαντασµαγορικό δωµάτιο εντοπίζεται σε ένα εγκαταλειµµένο κάστρο στην  Τοσκάνη. Το Sammezzano, χτισµένο το 1605 στην κορυφή ενός λόφου από βελανιδιές. Στο εσωτερικό, βρίσκεται το επονοµαζόµενο «Δωµάτιο Παγόνι», ένα πραγµατικό στολίδι µε µαυριτάνικες τοιχογραφίες και διακοσµητικά µοτίβα, που συναρπάζει µε τις εναλλαγές και τους συνδυασµούς των σχεδίων και των χρωµάτων του.
Στην  Τοσκάνη µπορείτε να φτάσετε µέσω Ανκόνας µε τα καθηµερινά δροµολόγια της Superfast FerriesΠάτρα-Ηγουµενίτσα-Ανκόνα. (www.superfast.com)

7. Κεκλιµένος πύργος, Πίζα,  Ιταλία

pizza

Είναι το ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού της πόλης, µε ύψος 56 µ. και 207 κίονες κορινθιακού ρυθµού. Ενώ ήταν υπό ανέγερση, άρχισε να υποχωρεί το έδαφος προκαλώντας κλίση προς τη νότια πλευρά, όµως ο πύργος ολοκληρώθηκε! Η κλίση φθάνει τις 5,5 µοίρες.

8. Craco, Μatera, Ιταλία

matera

Πρόκειται για εγκαταλειµµένη πόλη στην επαρχία  Matera. Απανωτές υποχωρήσεις του εδάφους επέβαλαν την ερήµωσή της το 1963, αλλά αυτή
ακριβώς η ερείπωση είναι που την κατέστησε τουριστική ατραξιόν, αλλά και δηµοφιλές σκηνικό για ταινίες του κινηµατογράφου.

Πώς να πάτε
Ταξιδέψτε µε τη Superfast Ferries από  Πάτρα για  Μπάρι µέσω Ηγουµενίτσας και  Κέρκυρας. Το πλοίο αναχωρεί στις 18:00 και φτάνει στο λιµάνι του  Μπάρι στις 09:30 την επόµενη µέρα. Για την επιστροφή σας υπάρχουν καθηµερινά (Δευτ.-Σάβ.) δροµολόγια στις 20:00 (φτάνει στην  Πάτρα 13:00), ενώ την Κυριακή αναχωρεί στις 13:30 και φτάνει στην  Πάτρα στις 07:00. Tα δροµολόγια ισχύουν για το 2014. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.superfast.com.

9. Καπέλα Σιξτίνα, Ρώµη, Ιταλία

sixtina

Το διάσηµο αυτό παρεκκλήσι ανεγέρθη από τον Πάπα Σίξτο Δ’, η φήµη του όµως βασίζεται στην αρχιτεκτονική του και στο διάκοσµό του, µε τοιχογραφίες καλλιτεχνών της Αναγέννησης, όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε τη θρυλική οροφή του.

10. Ταορµίνα,  Σικελία,  Ιταλία

sicily

Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της  Σικελίας, στην επαρχία της Μεσσήνης. Η πεζοδροµηµένη και χτισµένη σε υψίπεδο του όρους Τάουρο πόλη (στη θέση σηµαντικής αρχαίας ελληνικής αποικίας) είναι γεµάτη ανηφόρες-κατηφόρες, σκαλάκια, στοές, ενώ διαθέτει και πανοραµική θέα στη θάλασσα. Αναµφίβολα το σηµαντικότερο αξιοθέατό της είναι το αρχαίο θέατρο. Ως το δεύτερο µεγαλύτερο της Σικελίας (µετά από αυτό των Συρακουσών) χαρίζει ένα οπτικό πανόραµα από τις κορυφογραµµές της Αίτνας µέχρι τη θάλασσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ