Αξιοθέατα / Βόλτες / Διαδρομές

Στην αρχαιότητα, η Αίγινα αποτελούσε οικιστικό κέντρο, συµµετείχε στη ναυµαχία της Σαλαµίνας ενάντια στους Πέρσες και κατά την κλασική εποχή, αποτέλεσε πόλη της Αχαϊκής Συµπολιτείας. Εκτός από τις παραλίες λοιπόν, τις ταβέρνες και τη διασκέδαση, το νησί, Αίγινα πολιτιστικά και ιστορικά προσφέρει πολλά στον επισκέπτη!

Όμορφη,γραφική και πολύχρωμη Αίγινα

• Επισκεφτείτε την Παλαιόχωρα, την µεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού που µεταφέρθηκε εκεί περίπου τον 9ο αιώνα µ.Χ. προκειµένου να προστατευθεί από τις επιδροµές των πειρατών. Ο λόφος της Παλαιοχώρας γνωστός και ως ο «Μυστράς της Αίγινας» µε τα 33 εκκλησάκια που σώζονται, φανερώνει την ανάπτυξη κατά την ενετοκρατία, Από εκεί θα δείτε την εξαιρετική θέα του Σαρωνικού, τα µικρά χωριά και τα διάσπαρτα αρχαία αποµεινάρια αλλά και την διαδροµή που προσφέρει µια συνολική εικόνα του τοπίου, που κατακλύζουν τις αισθήσεις.

- Advertisement -

Οι 12 καλύτερες ταβέρνες στην Αίγινα!

• Κάντε µια βόλτα στα στα σοκάκια και τα καλντερίµια της πόλης. Τα κτήρια, δείγµατα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής µε έντονο το λαϊκό στοιχείο, κτισµένα το 19ο αι. θα σας εντυπωσιάσουν.

Περπατώντας στα στενάκια του νησιού

• Η Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, έχει στην αυλή της το Εϋνάρδειο σχολείο, όπου ορκίστηκε η πρώτη Ελληνική κυβέρνηση µετά την Επανάσταση του 1821.

• Κατευθυνθείτε νότια, µέχρι το ψαροχώρι της Πέρδικας, µια µαγευτική διαδροµή που καταλήγει σε ένα µέρος όπου µπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ή να πάρετε το καραβάκι για µια βόλτα στο νησάκι Μονή µε την υπέροχη παραλία.

Αίγινα: Αυτές είναι οι 7 καλύτερες παραλίες του νησιού!

Το νησί έχει πολλά μικρά εκκλησάκια

• Δείτε τον εντυπωσιακό ναό της Αφαίας (500 – 490 π.Χ.). Βόρεια της πόλης (περίπου 10 χλµ) , βρίσκεται το δεύτερο λιµάνι του νησιού, η Σουβάλα, γνωστή για τα ιαµατικά νερά της και βορειοανατολικά, ο περίφηµος ναός της Αθηνάς Αφαίας, µέσα στα πεύκα, µε θέα το απέραντο γαλάζιο. Ο ναός που κτίστηκε µετά τη ναυµαχία της Σαλαµίνας, θεωρείται το πρότυπο που είχαν στο µυαλό τους οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα και είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Στο ναό της Αφαίας

• Από τα πλέον γνωστά αξιοθέατα αλλά πάνω απ όλα πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών θρησκευτικού τουρισµού, είναι το περίφηµο µοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, που χτίστηκε ανάµεσα στα 1904 και 1910 και βρίσκεται 6 περίπου χλµ. από την πόλη.

Νάξος σε 48 ώρες: Τι να δείτε τι να κάνετε…

Διαβάστε ακόμα:  Travel + Leisure: Το πανέμορφο ελληνικό νησί που έχει αρχαία ερείπια, υπέροχες αμμώδεις παραλίες και μια όμορφη παλιά πόλη

Η πιο γνωστή εκκλησία και σήμα κατατεθέν του νησιού, ο Άγιος Νεκτάριος

• Επισκεφτείτε το Λαογραφικό µουσείο που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1828.

• Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας. Στην κορυφή του λόφου της βρίσκονταν ο ναός του Απόλλωνα (6ος αι. π.Χ.) από τον οποίο σήµερα έχει µείνει µόνο µια κολόνα από όπου πήρε και το όνοµά της η περιοχή. Εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό µουσείο Αίγινας. Ιδρύθηκε το 1828 ή το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Φιλοξενεί συλλογή αρχαίων κοσµηµάτων, κεραµικής και γλυπτικής, νοµισµάτων, όπλων και χάλκινων αγγείων.

Πετάξτε για Μιλάνο με 24,47€ και ανακαλύψτε την πολυδιάστατη πόλη της Ιταλίας!

• Επισκεφτείτε τον Πύργο του Μαρκέλλου, µνηµείο από την Ενετοκρατία, στην πόλη της Αίγινας. Ήταν ένας πύργος – παρατηρητήριο που χτίστηκε στο τέλος του 17ου αι. Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον Σπυρίδωνα Μάρκελλο, το 1802 από όπου και πήρε το όνοµά του. Στον Πύργο αυτό στεγάστηκε η πρώτη Ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828 και για ένα χρονικό διάστηµα τα ταµείο του Ελληνικού κράτους. Σήµερα λειτουργεί εδώ το Καποδιστριακό Πευµατικό Κέντρο του Δήµου της Αίγινας και το Κέντρο Κοινωνικού Προβληµατισµού «Σπύρος Αλεξίου» ενώ το ισόγειο χρησιµοποιείται περιστασιακά και ως εκθετικός χώρος.

Πετάξτε για Ρώμη με 24,47€ και ανακαλύψτε την Αιώνια Πόλη!

• Στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, στο δρόµο που οδηγεί προς τη Σουβάλα, σε απόσταση 3 χλµ. περίπου από την πόλη, θα βρείτε το Μουσείο του Χρήστου Καπράλου. Στο Μουσείο εκθέτονται έργα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κεραµικά και έργα από σφυρήλατο µολύβι και χαλκό, που αποτελούν σηµαντικό µέρος από το έργο του.

• Θα δείτε το µοναδικής οµορφιάς οροπέδιο, του Ελαιώνα µε πλούσια χλωρίδα και πανίδα όπως και υπεραιωνόβιες ελιές. Το ιδανικό σηµείο του νησιού για πικνίκ, περίπατο αλλά και για γιόγκα καθώς διοργανώνονται συνεδρίες.

Αυθεντικά φυστίκια Αιγίνης

• Δείτε τον παραδοσιακό οικισµό της Παχειάς Ράχης χτισµένο στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους µε πλακόστρωτα καλντερίµια και εκπληκτική θέα στη θάλασσα!

• Κατά µήκος της Λεωφ. Καζαντζάκη, θα συναντήσετε τα σπίτια των Νίκου Καζαντζάκη, Γιάννη Μόραλη, Νίκου Νικολάου και Χρήστου Καπράλου. Στον ίδιο δρόµο βρίσκεται και ο Πύργος Μαρκέλλου.

Οι άμαξες είναι από τα πιο χαρακτιριστικά μέσα μεταφοράς στην Αίγινα

Η τέχνη της κεραμικής μετράει αιώνες παρουσίας στο νησί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ