Λίγο πριν φτάσουµε στην Αντίκυρα, ένα συγκρότηµα λευκών σπιτιών που συναντάµε στον δρόµο σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις και µας κάνει να το προσέξουµε αλλά και να το εξερευνήσουµε.

Από τον Χρήστο Αϊβαλιώτη ([email protected]) Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

- Advertisement -

Άσπρα Σπίτια

Είναι το µοναδικό χωριό στη χώρα το οποίο κτίστηκε εξαρχής µε σκοπό να στεγάσει τους εργάτες της µοναδικής στο είδος της επιχείρησης, την «Αλουµίνιον της Ελλάδος». Μέσα σε µισό αιώνα ζωής, αν και δηµιουργήθηκε από το µηδέν, εξελίχθηκε σε έναν ζωντανό προορισµό που αριθµεί σχεδόν 1.600 κατοίκους και που µας προκαλεί να τον εξερευνήσουµε. Όπως είναι φυσικό, το καλοκαίρι έχει την τιµητική του αφού εκεί βρίσκεται µία από τις οµορφότερες παραλίες της περιοχής.

Η ίδρυση του εργατικού οικισµού ανατέθηκε στον σπουδαίο αρχιτέκτονα Κ. Δοξιάδη (µαζί µε άλλους που τον διαδέχτηκαν) και στέφθηκε µε τόση επιτυχία που το χωριό αποτελεί πρότυπο (χάρη στην άψογη ρυµοτοµία και την αυτονοµία του).

Σκεφτείτε ότι κανείς δεν µένει εδώ αν δεν έχει κάποια σχέση µε το εργοστάσιο. Αν δεν έχετε επισκεφτεί τα Άσπρα Σπίτια, µπορεί και να τα έχετε δει στην ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη «Αttenberg», αφού εκεί έγιναν τα γυρίσµατα. Το σκηνικό µε τα γραφικά κατάλευκα σπίτια µπορεί να θυµίζει κυκλαδίτικο νησί, όµως βρίσκεται µόλις 28 χλµ. από την Αράχωβα και 2,4 χλµ. από την Αντίκυρα.

Αυτοί είναι οι καλύτεροι ξενώνες στην Αράχωβα για να… ξεχειμωνιάσεις!

Βest choice

Μedeon Café-Bar

Άσπρα Σπίτια

Απολαύστε από νωρίς έναν καλό καφέ και όσο περνάει η ώρα ιδιαίτερα burgers και cocktails σε συνδυασµό µε την υπέροχη θέα στη θάλασσα. Καθηµερινά από τις 05:00 – όσο πάει, Σάβ. & Κυρ. από τις 08:00. Νηρέως 1, Τ. 22670 41820

10+1 μέρη που αξίζει να ανακαλύψετε με ορμητήριο την Αράχωβα

Πηγή: Arachova magazine 2018

Κατεβάστε τον απόλυτο οδηγό για τον top χειμερινό προορισμό με ένα μόνο κλικ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ