LOCAL PRODUCTS

Made in… Arachova

Από ξακουστά παραδοσιακά προϊόντα µέχρι είδη λαϊκής τέχνης και IΔΙΑΙΤΕΡΑ αποστάγµατα, όλα αποκαλύπτουν µια µικρογραφία της ελληνικής παράδοσης µε τόπο προέλευσης τον… Παρνασσό!

Φορμαέλα 

Το διάσηµο τυρί, παρασκευασµένο από φρέσκο πρόβειο γάλα και κατοχυρωµένο από την Ε.Ε. µε ονοµασία προέλευσης, δεν χρειάζεται συστάσεις, παρά µόνο µια δοκιµή σε ψητή ή τηγανητή εκδοχή για να νιώσετε την ακαταµάχητη νοστιµιά του! Άξιο δοκιµής και το οψιµοτύρι που (αµφότερα) θα βρείτε στις τοπικές ταβέρνες και τα καταστήµατα παραδοσιακών προϊόντων.

Υφαντά 

Τι κι αν από το 1970 και µετά ο κλάδος της υφαντουργίας έφτασε στην παρακµή του, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της αραχωβίτικης παράδοσης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα παλιά χρόνια κάθε σπίτι είχε τον αργαλειό του. Προσπάθειες για την αναβίωση της τέχνης έχουν πραγµατοποιηθεί µέσω σεµιναρίων στο Λαογραφικό Μουσείο από τον γυναικείο Συνεταιρισµό «Η Κυπάρρισος».

Γλυκά Παπαστάθη  Τ. 22670 31633, 29182

Φηµισµένο ζαχαροπλαστείο της Αράχωβας, όπου θα πάρετε µια γεύση από την ντόπια ζαχαροπλαστική µε σηµείο αναφοράς το καρυδάτο (µπουκίτσες µε βάση το ντόπιο καρύδι) και µυγδαλάτο, τις ροζιές, το πούρο Αράχωβας, όλα βασισµένα στις αγνές συνταγές της γιαγιάς Παπαστάθη που συνεχίζει σήµερα η τρίτη γενιά! Την πλούσια γκάµα συµπληρώνουν και γλυκά κουταλιού, τσουρέκι, προφιτερόλ και λαχταριστό µιλφέιγ! Καθηµερινά 10:00-22:00 (Σαβ/κα έως όσο πάει).

Μέλι Μ. 6945 112474

Η µελισσσοκοµία της περιοχής είναι ταυτισµένη µε το όνοµα του Θανάση Αποστολόπουλου που, αν και σεφ, ξεκίνησε την εν λόγω δραστηριότητα το 1993 ως χόµπι µέχρι να εξελιχθεί σε µια µελισσοκοµική µονάδα που παράγει αγνό θυµαρίσιο και ελατίσιο µέλι.

Παραδοσιακά ζυµαρικά Ανάγνου

Ήταν το 1980 όταν η Κυριακούλα Ανάγνου ξεκίνησε να φτιάχνει παραδοσιακά ζυµαρικά µε υλικά που παρέδιδαν οι νοικοκυρές και πελάτισσες της σε ένα µικρό εργαστήριο στο Δίστοµο και να προµηθεύει δειλά δειλά νοικοκυριά και εστιατόρια στη γύρω περιοχή. Σήµερα, 36 χρόνια µετά, η επιχείρηση έχει περάσει στη δεύτερη γενιά, τη Γεωργία, τον Στάθη και την Ασηµίνα, τα ζυµαρικά Ανάγνου τυποποιήθηκαν και ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζουν όµως να παράγονται –χειροποίητα και σε µικρή κλίµακα– πάντα µε αγνά υλικά, άριστη ποιότητα και το ίδιο µεράκι και αγάπη όπως τότε. Οι ποιοτικές πρώτες ύλες –φρέσκα αυγά, κατσικίσιο γάλα χωρίς προσµείξεις κ.ά.– που προέρχονται από παραγωγούς του Παρνασσού, η απουσία συντηρητικών και χρωστικών ουσιών και η ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα µε τα πιο σύγχρονα µηχανήµατα παραγωγής, ξήρανσης και συσκευασίας, φέρνουν στο πιάτο µας τα πιο νόστιµα ζυµαρικά µε αυθεντική γεύση και υψηλή διατροφική αξία. Εκτός από τις χωριάτικες χυλοπίτες και τον ξινό τραχανά βρίσκουµε ακόµα κριθαράκι, βίδες και κοχύλι αλλά και νέες προτάσεις µε ξεχωριστές γεύσεις, ενώ στο επόµενο διάστηµα αναµένονται και νέα προϊόντα.

Must try: Τα ζυµαρικά µε γεύσεις όπως οι χυλοπίτες µε ντοµάτα και κρεµµύδι, το κους κους µε σπανάκι, ντοµάτα και κρεµµύδι αλλά και το νηστίσιµο κριθαράκι –ιδανικό για vegeterians– καθώς και τις χυλοπίτες µε αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι.

TIP: Tα ζυµαρικά Ανάγνου διατίθενται προς πώληση στο εργαστήριο, σε super market της περιοχής και σε delicatessen στην Αθήνα και σε διάφορα σηµεία της Ελλάδας, ενώ µπορείτε να τα γευτείτε και σε επιλεγµένες ταβέρνες και εστιατόρια.

info: Δίστοµο Βοιωτίας,  Τ. 22670 22928, Μ. 6936 818938, 6972 289143,  www.anagnouzymarika.gr

Τσίπουρο  Κεραµιδάριο Ζεµενού, Μ. 6932 601199

Η Αράχωβα φηµίζεται για το εν λόγω απόσταγµα µε αφετηρία το αυθεντικό καζάνι του 1926, απ’ όπου ο Τάκης και η Ανθή Σιδηρά (γνωστοί ως «Βασιλιάδες») κάθε Νοέµβρη έβγαζαν τα «ρακοκάζανα». Σήµερα το εµφιαλωµένο του «Βασιλιά» παράγεται από τον γιο τους σε ένα πιστοποιηµένο αποστακτήριο στο Ζεµενό. Ανακαλύψτε το σε καταστήµατα της Αράχωβας και σε επιλεγµένες κάβες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ζυμαρικά  «Γέννημα Γης» Θέση Μπεργούρα Στεριού, Τ. 22670 22050 

Με σήµα κατατεθέν το περίφηµο Ρολόι, τα ζυµαρικά «Γέννηµα Γης» από το 2008 έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα στον τοπικό γαστρονοµικό χάρτη και παρασκευάζονται πάντα µε βάση αγνές πρώτες ύλες στο Στείρι. Χυλοπίτες, τραχανάς γλυκός, ξινός, σταρένιος είναι µόνο µερικά από αυτά που διατίθενται σε καταστήµατα στον κεντρικό δρόµο της Αράχωβας και σε επιλεγµένα σηµεία της Αθήνας.

Ελιές El Mar ΒΙ.ΠΕ. Ιτέας, θέση Λαρνάκη, Τ. 22650 34270,  www.margaritisk.gr

Στους πρόποδες του Παρνασσού, περιτριγυρισµένη από τον αρχαιότερο παραδοσιακό ελαιώνα της Ελλάδας, αυτόν την Άµφισσας, η Εl Mar Olives δραστηριοποιείται από το 1989 στην παραγωγή ελαιών. Σε µια έκταση 5.000 τ.µ. συνεχίζει µε σεβασµό στην παράδοση, τελευταίας τεχνολογίας µέσα και προσωπική επίβλεψη να παράγει τον πολυτιµότερο καρπό της ελληνικής γης! Ελιές µαύρες, πράσινες, Καλαµών, θρούµπες σε διάφορες µορφές και συσκευασίες ταξιδεύουν –κατά 90% µάλιστα της παραγωγής– στο εξωτερικό σε Αµερική, Ευρώπη και Αυστραλία… Eµείς τις βρίσκουµε σε µεγάλες αλυσίδες σουπερµάρκετ.

Delphi Beer  T. 210 5242685, www.delphibeer.gr

Με όνοµα εµπνευσµένο από την περιοχή, η µεσογειακή, ξανθιά, διπλοζύµωτη, µη παστεριωµένη και φυσικά θολή µπύρα Pilsner Delphi έκανε το «ντεµπούτο» της το 2013 και έκτοτε έχει αποκτήσει φανατικό κοινό, χάρη στην ιδιαίτερη γεύση της που σκορπά αρώµατα ακακίας, άνθους πορτοκαλιού και λυκίσκου.

Πέστροφες Ορχομενού Πέτρος Γ. Δήµου, Πηγές Τριών Χαρίτων, Ορχοµενός, Τ. 22610 33111

Με ιστορία από τις αρχές του ‘70 το ιχθυοτροφείο του Πέτρου Δήµου στον Ορχοµενό είναι από τα κορυφαία στην εκτροφή πέστροφας. Οι χιονισµένες κορυφές του Παρνασσού τροφοδοτούν τις Πηγές των Χαρίτων κι αυτές µε τη σειρά τους τον Μέλανα ποταµό, ο οποίος αποτελεί το φυσικό περιβάλλον όπου µεγαλώνουν τα ψάρια. Η εταιρεία παράγει την πασίγνωστη καπνιστή –παραδοσιακά σε ξύλο οξιάς– πέστροφα «saumonnée», η οποία πωλείται συσκευασµένη αεροστεγώς σε επιλεγµένα σηµεία, ενώ εξίσου εκλεκτή είναι και η φρέσκια ηµέρας που µπορείτε να προµηθευτείτε από το ιχθυοτροφείο.

Κρεοπωλείο Κομματά  Τ. 22670 31194

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι εδώ και 32 χρόνια το εµπιστευόµαστε µε κλειστά µάτια για τα εκλεκτά, ολόφρεσκα ντόπια κρέατά του. Οι γνώστες δεν φεύγουν χωρίς να προµηθευτούν και τα χειροποίητα λουκάνικα φτιαγµένα µε πατροπαράδοτη συνταγή, ενώ στα ράφια του βρίσκουµε επίσης αλλαντικά, τοπικά τυριά αλλά και παραδοσιακά αραχωβίτικα προϊόντα. Καθηµερινά 07:30–21:30.

Λαθούρι – 5 Ράχες προϊόντα γης 

Αράχωβα, Τ. 22670 32095, www.5raches.gr

Από το λαθούρι, ένα είδος κουκιού (κύαµος) που καλλιεργείται στην Ελλάδα σχεδόν από το 7.000 π.Χ., προέρχεται η γνωστή µας φάβα! Εκτός από χύµα, φέτος το είδος αυτό λανσάρεται για πρώτη φορά σε µοντέρνα συσκευασία, µια ιδέα που υλοποίησαν τα αδέρφια Κωνσταντίνος, Παρασκευάς και Στάθης Ανδρέου-Λεόντιος και παράγεται στο κτήµα τους στην Αράχωβα. Ανακαλύψτε το στα ράφια µαγαζιών µε παραδοσιακά προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή.

Οινοποιείο Αργυρίου  Πολύδροσος Παρνασσού, Τ. 22340 29616, www.argyriouwinery.eu 

Το ταξίδι προς τον κόσµο του κρασιού από την οικογένεια Αργυρίου ξεκίνησε το 1998 όταν φυτεύθηκαν οι πρώτοι αµπελώνες στην Πολύδροσο Παρνασσού! Όλα αυτά τα χρόνια το οινοποιείο διαγράφει µια λαµπρή πορεία στην εγχώρια παράγωγη µε τους αµπελώνες να φτάνουν πλέον τα 290 στρέµµατα και 9 διαφορετικές ετικέτες –Έρωχος, Μαντείο, Tango κ.ά.– σε Chardonnay, Μerlot, Pinot noir, Μαλαγουζιά και άλλες ποικιλίες. Τα κρασιά Αργυρίου θα τα βρείτε σε εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής, αλλά και σε κάβες ανά την Ελλάδα.

Υφαντά Δραγώνας 

Στον δρόµο από το Λιβάδι και λίγο πριν στρίψουµε για το χωριό, πλήθος κρεµασµένα υφαντά µάς κινούν την περιέργεια στο µαγαζάκι του Δραγώνα. Μια στάση αξίζει για να γνωρίσετε τον κ. Λεωνίδα Καλµαντή. Από 10 χρόνων ακολουθεί τα χνάρια του παππού του, που πουλούσε υφαντά στα παζάρια. Σήµερα, σε ηλικία 85 ετών, συνεχίζει την παράδοση, πουλώντας, µεταξύ άλλων, ριχτάρια, φλοκάτες, βελέντζες και υφαντά µε χαρακτηριστικά αραχωβίτικα σχέδια και χρώµατα! 

Αναψυκτικά Αγνή

Με ιστορία που πάει πίσω στο 1958 και όνοµα που φανερώνει την… Αγνή τους παραγωγή, τα αναψυκτικά-σήµα κατατεθέν του Ορχοµενού µάς προσφέρουν τη δροσιά τους και µια γευστική αίσθηση που µας γυρνάει στα παιδικά µας χρόνια! Με ολόφρεσκα φρούτα, νερό της Πηγής των Χαρίτων και ελάχιστη προσθήκη ανθρακικού, η πορτοκαλάδα, η λεµονάδα και η γκαζόζα, που βρίσκουµε στο χαρακτηριστικό vintage γυάλινο µπουκάλι, ξεχωρίζουν για τη γεύση τους. Όσο για τη δεύτερη γενιά της οικογένειας Οικονόµου, που βρίσκεται πλέον στο τιµόνι της επιχείρησης, διατηρεί µέχρι και σήµερα την παραδοσιακή «συνταγή» χρησιµοποιώντας τα πλέον σύγχρονα µέσα παραγωγής.

TIP: Τα αναψυκτικά Αγνή θα τα βρείτε σε ταβέρνες και εστιατόρια στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού και σε κάποια επιλεγµένα σηµεία στην Αθήνα.

info:  11o χλµ. Ε.Ο. Λιβαδειάς-Ορχοµενού, Ορχοµενός,
Τ. 22610 32355, www.αγνη.gr

Πηγή Αrachova Magazine 2017

Κατεβάστε το εντελώς δωρεάν μόνο με ένα κλικ.

Κατερίνα Ρίγκου
Κατερίνα Ρίγκου

Editor -in-chief of Best in Τravel Editions/ Editor of www.travelstyle.gr & Icon's Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ