Από τα ιερά μοναστήρια του βουνού έως τις πλούσιες ηφαιστειακές αλυσίδες. Αυτές είνα οι πολιτιστικές και φυσικές τοποθεσίες που αναγνωρίστηκαν για την εξαιρετική τους αξία στην ανθρωπότητα.

 

CHAÎNE DES PUYS

Στην κεντρική Γαλλία, η ηφαιστειακή σειρά Chaîne des Puys αποτελείται από κρατήρες και τέφρα . Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της είναι μια ζωντανή απεικόνιση των τεκτονικών πλακών.

AASIVISSUIT-NIPISAT

Το Aasivissuit-Nipisat στη Δυτική Γροιλανδία περιέχει αρχαιολογικούς χώρους, μονοπάτια και οικισμούς από πολιτισμούς των Paleo-Inuit και Inuit που αποκαλύπτουν 4.200 χρόνια κυνηγετικών παραδόσεων και εποχιακών μετακινήσεων.

SANSA BUDDHIST MOUNTAIN MONASTERIES

5 μέρη στην Πορτογαλία που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι

Πάνω σε όλη την κορεατική χερσόνησο, τα Sansa είναι επτά βουδιστικά βουνά μοναστήρια που χρονολογούνται από τον έβδομο έως τον ένατο αιώνα. Αυτοί οι ιεροί χώροι έχουν σχεδιαστεί με μαντάνγκ, ή με ανοιχτή αυλή, που περιβάλλεται από τέσσερα κτίρια – μια διάταξη ειδικά φτιαγμένη για την περιοχή.

BARBERTON MAKHONJWA MOUNTAINS

Τα ηφαιστειακά και ιζηματογενή πετρώματα στα βουνά Barberton Makhonjwa της Νότιας Αφρικής, που χρονολογούνται από 3,6 έως 3,25 δισεκατομμύρια χρόνια, αποτελούν μια από τις παλαιότερες και καλύτερα διατηρημένες γεωλογικές δομές στον κόσμο.

FANJINGSHAN

Η Fanjingshan, η υψηλότερη κορυφή των Wuling Mountains της Κίνας, είναι μια ιερή τοποθεσία στον Βουδισμό και κατοικία για πολλά διαφορετικά φυτά και ζώα που προέκυψαν μεταξύ 65 και 2 εκατομμυρίων ετών στο απομονωμένο, υποτροπικό κλίμα. Τα ενδημικά είδη περιλαμβάνουν τον έλατο Fanjingshan και την μαϊμού Guizhou .

GÖBEKLI TEPE

Στη νοτιοανατολική περιοχή της Ανατολίας της Τουρκίας, μια ομάδα κυκλικών και ορθογώνιων μεγαλιθικών δομών και σκαλιστών, σχήματος Τ  χρονολογούνται στην Νεολιθική Προ-Κεραμική. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα μνημεία χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους της Άνω Μεσοποταμίας για ταφικά τελετουργικά μεταξύ 9.600 και 8.200 π.Χ.

Η ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΗ ΓΟΤΘΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΟΥΜΠΑΙ

Κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα, η πόλη της Βομβάης ανέθεσε βικτοριανά νεο-γοτθικά και Art Deco κτίρια ως μέρος ενός πολεοδομικού σχεδίου. Αυτά τα σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν και ινδικά στοιχεία, δημιούργησαν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στυλ γνωστό ως Indo-Deco.

Ένα ξενοδοχείο γεμάτο από αυτοκίνητα βρίσκεται στη Γερμανία

 

CHIRIBIQUETE NATIONAL PARK

Γνωστό και ως “Maloca of the Jaguar”, το Εθνικό Πάρκο Chiribiquete είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στην Κολομβία και θεωρείται ιερή περιοχή από αυτόχθονες. Περισσότεροι από 75.000 πίνακες 20.000 χρόνων μπορούν να βρεθούν σε καταφύγια βράχου στις βάσεις των tepuis ή στα βουνά του τραπεζιού.

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΤΟΥ NAUMBURG

Ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός στο Naumburg της Γερμανίας  άρχισε να κατασκευάζεται το 1028 και είναι γνωστός για τη χρήση αρχιτεκτονικών μορφών της ύστερης ρωμανικής και πρώιμης γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Η ΧΑΛΙΦΙΚΗ ΠΟΛΗ MEDINA AZAHARA

Στη νότια Ισπανία, η Χαλίφικη πόλη της Medina Azahara του 10ου αιώνα ήταν η έδρα του Χαλιφάτου της Κόρδοβα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Umayyad και αργότερα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια εμφυλίου πολέμου. Τα λείψανα των δρόμων, των γεφυρών και των συστημάτων ύδρευσης της πόλης ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, αποκαλύπτοντας ενδείξεις για τον ισλαμικό πολιτισμό.

Διαβάστε ακόμα:  Απεγκλωβίστηκε η παγιδευμένη φάλαινα Μπελούγκα που είχε εντοπιστεί στον Σηκουάνα

ΟΙ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ NAGASAKI

Στο ιαπωνικό νησί Kyushu, περισσότερες από δώδεκα τοποθεσίες που χτίστηκαν μεταξύ του 16ου και του 19ου αιώνα αποκαλύπτουν τους πρώτους χριστιανούς ιεραποστόλους και εποίκους στη χώρα. Αυτοί οι πρώτοι Χριστιανοί άσκησαν την πίστη τους σε μυστικότητα λόγω των θρησκευτικών απαγορεύσεων από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα.

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ SASSANID

Νοτιοανατολικά της επαρχίας Fars του Ιράν, τα οχυρωμένα κτίρια και τα παλάτια του Φιρουζαμπάντ, του Μπισαπούρ και του Σερβεστανίου φωτίζουν τον αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό στυλ της αυτοκρατορίας της Σασσανίας μεταξύ 224 και 658 π.Χ.

 

TEHUACÁN-CUICATLÁN VALLEY

Τα δάση των κάκτων, η αγάβη, τα γιούκα και οι βελανιδιές καλύπτουν την κοιλάδα Tehuacán-Cuicatlán στην μεσοαμερικανική περιοχή του Μεξικού. Εκτός από τη βιοποικιλότητα, τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την πρόωρη τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη της καλλιέργειας.

ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ QALHAT

Στην ανατολική ακτή του Ομάν, τα αρχαιολογικά ευρήματα αυτής της περιφραγμένης πόλης αποκαλύπτουν ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι μεταξύ Αραβίας, Ανατολικής Αφρικής, Ινδίας, Κίνας και Νοτιοανατολικής Ασίας από τον 11ο έως τον 15ο αι.

HEDEBY ΚΑΙ  DANEVIRKE

Χρονολογώντας την πρώτη και τη δεύτερη χιλιετία C.E., ο γερμανικός αρχαιολογικός χώρος Hedeby ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο μεταξύ Ευρώπης και Σκανδιναβίας. Οι δρόμοι, τα κτίρια, οι οχυρώσεις και τα νεκροταφεία παρέχουν μια εικόνα για την Ευρώπη κατά την εποχή των Βίκινγκ.

IVREA

Στη βορειοδυτική Ιταλία, η βιομηχανική πόλη της Ivrea και τα εργοστάσιά της σχεδιάστηκαν από Ιταλούς αρχιτέκτονες μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και της δεκαετίας του ’60 για να συλλάβουν τη σχέση βιομηχανίας και σχεδιασμού κτιρίων. Χρησίμευσε ως βάση για την Olivetti, κατασκευαστή γραφομηχανών, αριθμομηχανών και υπολογιστών.

PIMACHIOWIN AKI

Τα δάση και οι υγρότοποι του Pimachiowin Aki του Καναδά, “Η γη που δίνει ζωή”, απαρτίζεται παραδοσιακά εδάφη τεσσάρων κοινοτήτων Anishinaabeg. Τα σπίτια, οι οδοί ταξιδιού και οι τελετουργικές τοποθεσίες αποκαλύπτουν την προγονική παράδοσή τους για το σεβασμό όλων των μορφών ζωής και την αρμονική σχέση μεταξύ ανθρώπων και γης.

THIMLICH OHINGA

Στην περιοχή της Λίμνης Victoria της Κένυας, ο ορεινός οικισμός Thimlich Ohinga, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, είναι το καλύτερο διατηρητέο ​​παράδειγμα των πρώτων ποιμαντικών κοινοτήτων της περιοχής.

ΟΑΣΗ AL-AHSA 

Η μεγαλύτερη όαση στη Σαουδική Αραβία, τα παλάτια του Al-Ahsa, τα ιστορικά κτίρια, τα κανάλια και οι κήποι αντιπροσωπεύουν την εξελισσόμενη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον από τη νεολιθική μέχρι σήμερα.

Πηγή: nationalgeographic.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ