Ένα αρχιτεκτονικό ”θαύμα” ήταν αυτό που χρειαζόταν για να σωθεί ένα ερειπωμένο πυργόσπιτο από την αφάνεια!

Το επιβλητικό μεγαλιθικό διώροφο κτίσμα του 18ου αιώνα, στο οποίο έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας του Τζον Κασσαβέτη «Τhe Τempest» μέρα με την ημέρα έμοιαζε να δίνει μια άνιση μάχη με το χρόνο, που προκαλούσε εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του.

- Advertisement -

Ωστόσο, η ιστορικότητα και η τοποθεσία του τράβηξαν την προσοχή της  Έλενας Ζερβουδάκη που ανέλαβε την αναστήλωσή του και μετατροπή του σε χώρο φιλοξενίας αναδίδοντας το αρχέγονο πνεύμα του τόπου.

Το πυργόσπιτο βρίσκεται στο Έξω Νύφη, έναν παραδοσιακό εγκαταλελειμμένο οικισμό της ανατολικής Μάνη με πέτρινους πύργους. Από τη θέση του, πάνω στο λόφο με θέα τους ελαιώνες και τη θάλασσα ατενίζει το μαγευτικό Μανιάτικο τοπίο.

«Το έργο αυτά το αγαπώ πολύ γιατί μ έφερε σε άμεση επαφή με το θεμελιώδες, το ουσιώδες, καθώς η πρόκληση ήταν η δημιουργία στο πουθενά και με το τίποτα. Όταν λέω «πουθενά» εννοώ σ έναν ερημικό δύσβατο τόπο, όπου «τίποτα» δεν παρέχετε, ούτε φτάνει μέχρι εκεί – ούτε καν το νερό για την κατασκευή.Η ανυπαρξία των σύγχρονων υποδομών και η παραδοσιακή λιτότητα της Μάνης συνέτειναν στην οικολογική συνείδηση και υλοποίηση αυτού του έργου.» αναφέρει η Έλενα Ζερβουδάκηοικισμού.

Στόχος του σχεδιασμού ήταν η λιτή αναστήλωση του πυργόσπιτου και η  Το κατάλυμα σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργεί σαν σημείο εκκίνησης και γνωριμίας με την φυσική ομορφιά και το πολιτιστικό πλούτο της Μάνης, συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο στην ανάδειξη και αναζωογόνηση των παραδοσιακών οικιστικών συνόλων της περιοχής, που με το πέρασμα του χρόνου ερημώνουν.

mani2

mani3

mani4

mani5

mani6

mani7

mani8

mani9

mani10

mani11

mani12

mani13

mani14

mani15

mani16

mani17

mani18

mani19

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ