Για να μην υπάρχει τίποτα που δεν γνωρίζεις πριν & κατά τη διάρκεια του κάθε ταξιδιού σου!
Έρευνα-κείμενο: Μπάμπης Δούκας ([email protected])

Αεροπλάνο ή αυτοκίνητο;
Πού θα βρεις το φθηνότερο ξενοδοχείο και πώς θα προστατευθείς από κακοτοπιές στο ταξίδι σου; Τι θα συμβεί αν δεν δώσεις φιλοδώρημα στον αχθοφόρο και τι θα γίνει αν δεν προλάβεις την πτήση σου; Όλα τα ταξιδιωτικά ερωτήματα που μπορείς να σκεφτείς, απαντημένα στις παρακάτω σελίδες!
Πώς θα βρω τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια;

shutterstock_86259499
Καλό είναι να έχεις ψάξει το ταξίδι σου αρκετό καιρό πριν (ιδανικά 4-5 μήνες νωρίτερα) και να κλείσεις όσο το δυνατόν συντομότερα τα εισιτήριά σου. Επίσης, μάθε πως η φθηνότερη εποχή όσον αφορά στο κόστος των εισιτηρίων είναι το φθινόπωρο, ενώ μην παραλείψεις να επισκέπτεσαι τακτικά sites όπως το www.airfastickets.gr και το www.travelplanet24.gr, αλλά και αυτά των αεροπορικών εταιρειών, αφού δεν είναι διόλου απίθανο να πετύχεις κάποια εξαιρετική προσφορά!

Ως πολίτης της Ε.Ε., σε ποιες χώρες μπορώ να ταξιδέψω μόνο με την ταυτότητά μου;

shutterstock_110643572Μεταξύ Αυστρίας, Βελγίου, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας ή Σουηδίας, καθώς επίσης και στις χώρες Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Μάλτα, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, μπορείς να ταξιδέψεις απλώς και μόνο με το δελτίο της ταυτότητάς σου, την οποία πρέπει βέβαια να έχεις πάντοτε μαζί σου!

Χρειάζομαι οπωσδήποτε ταξιδιωτική ασφάλεια;
Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν και προγράμματα ασφάλισης ταξιδιού. Αυτά συνήθως σε καλύπτουν σε περιπτώσεις προσωπικών ατυχήματων και απώλειας ζωής, μόνιμης, ολικής ή μερικής ανικανότητας κ.λπ. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις περιλαμβάνουν και κάλυψη για τις αποσκευές. Ωστόσο, μία από τις καλύτερες προτάσεις για να είσαι ασφαλής είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. Η κάρτα σού εξασφαλίζει ισότιµη µε τους κατοίκους του μέρους που θα επισκεφθείς πρόσβαση στους φορείς υγειονοµικής περίθαλψης του δηµόσιου τοµέα (π.χ. γιατρούς, νοσοκοµεία, κέντρα υγείας). Το σκεπτικό είναι να σου παρασχεθεί ιατρική φροντίδα, εφόσον τη χρειαστείς, για να συνεχίσεις τη διαµονή σου. Την κάρτα δικαιούνται εργαζόµενοι ασφαλισµένοι στα κρατικά ταµεία (Ι.Κ.Α., Ο.Α.Ε.Ε. κ.λπ.), όπως επίσης συνταξιούχοι αλλά και µέλη οικογένειας εργαζοµένων που έχουν έγκυρο βιβλιάριο υγείας. Την αποκτάς δωρεάν, αφού συμπληρώσεις αίτηση στον τοπικό φορέα ασφάλισής σου.

Έχω όφελος εάν χρησιμοποιήσω την πιστωτική μου κάρτα για να κλείσω εισιτήρια ή ξενοδοχείο;

- Advertisement -

shutterstock_90698404
Πολλές φορές, η πιστωτική κάρτα είναι σημαντική προϋπόθεση για να κλείσεις εισιτήρια ή διαμονή, ενώ μπορεί να σου εξασφαλίσει ευκολότερη αποπληρωμή (π.χ. σε δόσεις που μπορείς να καθορίσεις εσύ στο πρωτοποριακό πρόγραμμα του travelplanet24.gr) ή άμεσο booking.

Πώς θα αξιοποιήσω καταλλήλως το χρόνο μου στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια αλλαγής πτήσης;

ist_ataturk_08_0032
Μια βόλτα από τα duty free επιβάλλεται, όπως επίσης και από τα σημεία διανομής Τύπου. Επιπλέον, μπορείς να… σερφάρεις στο διαδίκτυο, καθώς υπάρχουν spots με Wi-Fi. Ακόμη, σίγουρα θα βρεις καλές επιλογές για φαγητό ή κάποιο snack. Αν είσαι γυναίκα, αναζήτησε κάποιο κέντρο περιποίησης νυχιών ή κομμωτήριο (σχεδόν σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια υπάρχουν), όπου γρήγορα θα… φρεσκαριστείς, ενώ διόλου απίθανο να βρεις και κάποια καλή προσφορά. Επίσης, ένα γρήγορο μασάζ δεν είναι άσχημη ιδέα και δεν θα σου στοιχίσει και πολλά. Αν, πάλι, το… διάλειμμά σου είναι από 5 ώρες και πάνω, μια βόλτα στο κέντρο της πόλης είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Σε ποιους προορισμούς θα απολαύσω ήλιο το χειμώνα;

A15

Ντουμπάι και Αίγυπτος είναι οι πιο ενδεδειγμένες επιλογές, ενώ, αν αναζητάς κάτι πιο «ψαγμένο», επίλεξε το Φάρο της Πορτογαλίας, το μέρος με τα υψηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας στην Ευρώπη! Τι να αποφύγεις; Η Μάλτα και η Τενερίφη μπορεί να… έχουν το όνομα, αλλά σίγουρα όχι τη χάρη. Στην πρώτη –αν και θεωρείται μια θερμή χώρα– οι θερμοκρασίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κυμαίνονται μεταξύ 12 °C και16 °C, ενώ στη δεύτερη μπορεί να βρέχει για δύο εβδομάδες συνεχόμενα!

Μπορώ να μεταφέρω όσα προϊόντα καπνού και αλκοολούχα ποτά θέλω όταν επιστρέφω από ταξίδι;

shutterstock_50699230
Σε ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης τυπικά δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, με την προϋπόθεση πως τα ποτά ή τα είδη καπνού προορίζονται για προσωπική χρήση και όχι για μεταπώληση. Αλλά αν, για παράδειγμα, μεταφέρεις περισσότερα από 800 τσιγάρα, 200 πούρα, 150 λίτρα μπύρας, καμιά 30αριά μπουκάλια ουίσκι ή 100 μπουκάλια κρασί, οι υπεύθυνοι ελέγχου θα… ασχοληθούν μαζί σου όπως και να έχει!

Η άδεια οδήγησης που έχω ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε.;

shutterstock_83186770
Μια (έγκυρη) άδεια οδήγησης ασφαλώς και ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Φυσικά, πρέπει να την έχεις πάντα μαζί σου!

Τι να κάνω αν με «γράψουν» για παρκάρισμα ή υπερβολική ταχύτητα στο εξωτερικό;
Αυτό ακριβώς που θα έκανες κι εδώ! Μη διανοηθείς στιγμή να το αφήσεις, πιστεύοντας πως, αφού φύγεις από τη χώρα που έχεις επισκεφθεί, θα… διαγραφεί το χρέος! Άλλωστε, όλα τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν εύκολα να «περαστούν» στην πιστωτική σου κάρτα, στην περίπτωση που έχεις ενοικιάσει αυτοκίνητο. Η καλύτερη λύση, λοιπόν, είναι να πληρώσεις αμέσως· το κόστος θα είναι μικρότερο από το να πληρώσεις έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν θέλεις, όπως και να ‘χει, να μπλέξεις με τη γραφειοκρατία.
Τι θα συμβεί αν δεν δώσω φιλοδώρημα στον αχθοφόρο;

shutterstock_92805724
Σίγουρα θα έχεις ακούσει αρκετές φήμες σχετικά με αυτό. Αλλά μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να… πάθεις τίποτα σοβαρό. Απλώς καλό θα ήταν να δώσεις και εσύ το κατιτίς (ένα ποσό γύρω στα €3-5 είναι αρκετό) για να έχεις καλύτερη μεταχείριση και κάποιες μικρές –αλλά πολλές φορές σωτήριες– διευκολύνσεις.

Είναι οι κριτικές του Trip Advisor αξιόπιστες;
Ευτυχώς ή δυστυχώς, θα πρέπει να διατηρείς πάντα μια μικρή επιφύλαξη. Καλό είναι γενικά να εμπιστεύεσαι και να διαβάζεις το Trip Advisor για τον προορισμό που θέλεις να επισκεφθείς. Εμπιστεύσου περισσότερο όσους χρήστες έχουν και φωτογραφίες από τα ταξίδια τους στο προφίλ τους. Πάντοτε, όμως, να ψάχνεις και σε άλλες πηγές τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, όπως π.χ. γραφεία τουρισμού και επίσημα sites για το μέρος που θέλεις να πας.

Τι ισχύει για τις χειραποσκευές στο αεροπλάνο;

shutterstock_2105132
Οι κανόνες σχετικά με το μέγεθος της χειραποσκευής μέσα στην καμπίνα των επιβατών καθορίζονται από τις ίδιες τις εταιρείες. Συνήθως το μέγεθος που μπορεί να έχει μια χειραποσκευή είναι περίπου 55x38x20 εκ., με μέγιστο βάρος τα 12 κιλά. Στις low budget εταιρείες (easyJet, Ryanair κ.λπ.), που είναι πιο… σφιχτές ως προς την πολιτική για τις χειραποσκευές, επιτρέπεται να έχεις μόνο μία χειραποσκευή. Οι διαστάσεις πρέπει να είναι μεταξύ 55x40x20 εκ. και 56x45x25 εκ. Τέλος, μην ξεχνάς πως, με βάση τον νέο κανονισμό, όλα τα υγρά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου. Καμία μεμονωμένη συσκευασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100ml.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι προορισμοί για κάποιον που ταξιδεύει μόνος του;

shutterstock_22809616
Οι καλύτεροι προορισμοί για…. solo travelling είναι βέβαια πολλοί, αλλά κάποιος μπορεί να τους κατηγοριοποιήσει. Έτσι, λοιπόν, θα πας στη Ρώμη για να βρεθείς… παρέα με τους κοινωνικότατους Ιταλούς αλλά και να δεις τα ιστορικά αξιοθέατα, στην Ιαπωνία για να γνωρίσεις νέους πολιτισμούς, για ποδήλατο σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας (www.experienceplus.com) και της Ολλανδίας (www.cycletours.com), ενώ, αν είσαι τύπος της περιπέτειας, ένα ταξίδι στη Νότια Αμερική είναι ό,τι πρέπει (στο www.interpatagonia.com μπορείς να δεις και να κλείσεις διάφορες δραστηριότητες).

Να κλείσω μόνος μου το ταξίδι ή να εμπιστευθώ κάποιο γραφείο;

shutterstock_19188874
Αν έχεις προτεραιότητα το χαμηλό κόστος ταξιδιού και την ελάχιστη ταλαιπωρία, τότε ναι, ένα πακέτο από κάποιο γραφείο μπορεί να είναι μια καλή ιδέα. Αλλά για μικρά ταξίδια, π.χ. ένα τριήμερο στο εξωτερικό, προτίμησε να το οργανώσεις μόνος σου. Άλλωστε, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεις μια σχετικά οικονομική πτήση και ένα value for money ξενοδοχείο.

Ποιες είναι οι πιο value for money πόλεις της Ευρώπης για να ταξιδέψω από την Ελλάδα;

shutterstock_107184329
Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Κρακοβία, Ρώμη (αν το ψάξεις καλά στη διαμονή) και Βαρκελώνη. Γιατί; Διότι αφενός μπορείς να βρεις φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και γιατί (με μια καλή έρευνα) θα μείνεις σε πολύ καλά ξενοδοχεία σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές.
Για παράδειγμα, στο booking.com μπορείς να βρεις κεντρικό ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη από €75 και στη Ρώμη από €90.
Συνάλλαγμα μπορώ να κάνω και μέσα στο αεροδρόμιο ή πρέπει να πάω κάπου αλλού;

shutterstock_12944161-converted
Το να αλλάξεις τα χρήματά σου στο αεροδρόμιο είναι μια κακή ιδέα, σχεδόν όσο κακή είναι να αλλάξεις χρήματα στο ξενοδοχείο. Κι αυτό γιατί οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορεί να είναι… εναντίον σου και να χάσεις μέχρι και το 5% των χρημάτων σου! Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας κατευθείαν στο ATM και να κάνεις ανάληψη: το ποσοστό ισοτιμίας είναι σχεδόν ίδιο με αυτό μιας τράπεζας!
Πάντα ήθελα να κάνω ένα roadtrip στην αμερικανική ενδοχώρα. Να ακολουθήσω στ’ αλήθεια την περίφημη Route 66;

shutterstock_63718420
Route 66: Ο δρόμος-θρύλος της αμερικανικής ενδοχώρας, γνωστός και ως «Κεντρική οδός της Αμερικής» ή «Μητέρα Οδός», ξεκινάει από το Λος Άντζελες και μετά από 3.940 χλμ. καταλήγει στο Σικάγο. Δεν λέμε, ωραία η αίσθηση της… αμερικανικής ελευθερίας και τα σκηνικά… easy rider, αλλά αν τη χρησιμοποιήσεις, θα δια
σχίσεις μερικά από τα πιο δύσβατα και ερημικά μέρη της χώρας, μέσω ενός από τους πιο δύσκολους δρόμους. Καλύτερα να ακολουθήσεις τη Highway 395 (2.100 χλμ.), που ξεκινά από τη βόρεια Καλιφόρνια και φτάνει μέχρι τα σύνορα με τον Καναδά. Το ταξίδι ανάμεσα στην έρημο Mojave (152 χλμ. από L.A.), την οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα και τη λίμνη Honey θα σου χαρίσει εικόνες από εκπληκτικά τοπία με επιβλητικές βουνοκορφές και απέραντες κοιλάδες.
Πώς μπορώ να ξέρω αν ένας προορισμός είναι ασφαλής;
Πολλά ακούγονται για απαγωγές στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, αλλά και για πειρατές στα παράλια της Αφρικής. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερωθείς για το τι συμβαίνει στον κόσμο γενικότερα, αλλά και στο μέρος που θέλεις να επισκεφθείς ειδικότερα. Ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» είναι το site www.fco.gov.uk, που ανανεώνεται συνεχώς με τις εξελίξεις σε διάφορους προορισμούς σε όλο τον κόσμο και, βεβαίως, σου δίνει τις κατάλληλες συμβουλές.
Πόσα ποτά μπορώ να πιω στο αεροπλάνο;
Σε μια νορμάλ πτήση –και συγκεκριμένα στην οικονομική θέση στις περισσότερες εταιρείες– δικαιούσαι δύο ποτά ανά μία ώρα πτήσης. Σε μια αεροπορική εταιρεία όπως η easyJet ή η Ryanair, ό, τι πιεις θα το πληρώσεις!

Στη φωτογραφία του διαβατηρίου είμαι ξυρισμένος και τώρα έχω μούσι. Θα βρω τον μπελά μου;
Σε καμιά περίπτωση. Όποια αλλαγή κι αν έχεις κάνει στο look σου, δεν επηρεάζει.
Μπορώ να μην πληρώσω, αν πραγματικά δεν είναι καλό το φαγητό μου;
Σε κάθε εστιατόριο έχεις το δικαίωμα να αποχωρήσεις χωρίς να αφήσεις ούτε ένα λεπτό του ευρώ αν το φαγητό δεν είναι ικανοποιητικής ποιότητας (αν π.χ. όντως μυρίζει περίεργα ή είναι καμένο κ.λπ.). Μπορείς να ζητήσεις από τον υπεύθυνο να το αφαιρέσει από το λογαριασμό σου και να φύγεις, αφού αφήσεις όνομα και στοιχεία επικοινωνίας (μετά, εξαρτάται από τους ανθρώπους του εστιατορίου πόσο θα προχωρήσει το θέμα). Εσύ οφείλεις να είσαι ειλικρινής – αν τα ορεκτικά ή κάτι άλλο ήταν καλής ποιότητας, οφείλεις να το πληρώσεις.

Τελικά, πόση ώρα πριν πρέπει να κάνω check in για να μην περιμένω πολύ στο αεροδρόμιο;

shutterstock_51264715
Από τα πιο… χαρακτηριστικά ερωτήματα που ταλανίζουν όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο! Οι πιο πολλες εταιρείες σου δίνουν περιθώριο περίπου 60 λεπτών πριν από την απογείωση. Αυτό είναι, λοιπόν, και το κατάλληλο χρονικό διάστημα – καλού κακού, όμως, φτάσε μιάμιση ώρα πιο πριν! Προσοχή, ωστόσο, καθώς για κάποιους προορισμούς (π.χ. για την Αμερική ή τις χώρες της Μέσης Ανατολής) μπορεί να χρειαστεί να πας και δύο ώρες νωρίτερα.
Μπορώ να κουβαλήσω μαζί μου το κατοικίδιό μου;

shutterstock_107370638
Και βέβαια, αρκεί να μάθεις την πολιτική της κάθε αεροπορικής ή ακτοπλοϊκής εταιρείας
πριν από το ταξίδι και, βεβαίως, να ενημερώσεις για την ύπαρξη του κατοικίδιου όταν κλείσεις εισιτήρια. Για ταξίδι με αεροπλάνο, αφού πρώτα βεβαιωθείς πως επιτρέπεται (δεν ενδείκνυνται όλα τα αεροσκάφη), μπορείς να πάρεις το σκύλο ή τη γάτα σου (κυρίως) στην καμπίνα των επιβατών, κάτω από το κάθισμά σου, εάν και εφόσον το βάρος του δεν ξεπερνά τα 8 κιλά και βρίσκεται σε ειδικό κλουβί ή τσάντα. Υπάρχει μια σχετική χρέωση (γύρω στα €40 για ταξίδια εντός Ευρώπης), ενώ στην περίπτωση που το ζωάκι σου υπερβαίνει το προβλεπόμενο βάρος, θα ταξιδέψει αναγκαστικά στο χώρο των αποσκευών (με χρέωση υπέρβαρης αποσκευής). Όσον αφορά στο ταξίδι με πλοίο, μπορείς να έχεις μαζί σου το κατοικίδιο, αλλά μόνο στο κατάστρωμα, με κάποιο λουρί ή σε κλουβί. Σε αρκετές περιπτώσεις, το πλοίο μπορεί να διαθέτει και ειδικό χώρο (kennels). Τέλος, στο τρένο γίνονται δεκτά τα κατοικίδια μικρού μεγέθους (χάμστερ, πουλιά, σκύλοι και γάτες) μέσα σε κουτί ή κλουβί.

Έχω κάνει κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων εδώ και μήνες, αλλά τελικά δεν μπορώ να ταξιδέψω. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;

shutterstock_5518678
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αεροπορικές εταιρείες, αν ενημερώσεις εγκαίρως –μέχρι και δύο ημέρες πριν από την πτήση–, μπορούν να μεταφέρουν τα εισιτήριά σου για κάποια άλλη ημερομηνία, με ένα πρόστιμο που ανέρχεται περίπου στα €40. Αν έχεις κλείσει μέσω site όπως το airfastickets.gr, το πρόστιμο είναι λίγο μεγαλύτερο (€50), συν την όποια προσαύξηση έχει επέλθει στα εισιτήρια για τον προορισμό που έχεις επιλέξει. Αν δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις καθόλου το ταξίδι, ακολουθείται και στις δύο περιπτώσεις non refundable πολιτική και σου επιστρέφεται μόνο το ποσό των φόρων.

Μπορώ να χρησιμοποιώ κανονικά το κινητό μου τηλέφωνο σε κάθε σημείο του πλανήτη;

shutterstock_99859829
Ασφαλώς και μπορείς, καθώς όλες οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν προνομιακά πακέτα περιαγωγής (roaming), ακόμη και για ταξίδια στις ΗΠΑ. Αρκεί να επικοινωνήσεις με την εκάστοτε εταιρεία και να ενεργοποιήσεις την υπηρεσία περιαγωγής.
Φοβάμαι τo αεροπλάνο, αλλά πρέπει να τo χρησιμοποιήσω. Πώς μπορώ να τσεκάρω αν η αεροπορική εταιρεία είναι ασφαλής;
Οι αεροπορικές εταιρείες που πετούν από και προς την Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Ο πραγματικός… τρόμος θα υπήρχε αν έπρεπε να χρησιμοποιήσεις κάποια (μικρή συνήθως) εταιρεία για πτήσεις από κάποιο μέρος της Αφρικής ή της Ασίας προς κάποιο άλλο της ίδιας ηπείρου. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να δεις ποιες αεροπορικές εταιρείες έχουν δεχθεί παρατηρήσεις ή και τιμωρίες από τις αρμόδιες επιτροπές στο www.ec.europa.eu. Έχε, όμως, πάντα στο νου σου πως το ταξίδι με αεροπλάνο είναι πάρα πολύ ασφαλές και η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά είναι μικρότερη από 1 στο 1.000.000. Τέλος, ένας καλός οδηγός είναι η λίστα της Skytrax (www.airlinequality.com) με αξιολόγηση των αεροπορικών εταιρειών, που μπορεί να μη σου εγγυάται 100% το πόσο ασφαλείς είναι, αλλά σίγουρα μπορεί να σε προϊδεάσει για κάποια πράγματα.

Είναι καλύτερο να ταξιδεύω οδικώς ή αεροπορικώς;

shutterstock_85009051-converted
Φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η απόσταση του προορισμού που θέλεις να επισκεφτείς. Αλλά… ας είμαστε ρεαλιστές. Το ταξίδι με αεροπλάνο είναι το πιο αποτελεσματικό και γρήγορο, αλλά και το πιο ασφαλές. Μπορεί με το αυτοκίνητο να έχεις την «πολυτέλεια» της στάσης οποιαδήποτε στιγμή, αλλά και πάλι θα πρέπει να αντιμετωπίσεις την πολύ μεγάλη κούραση, τα όρια ταχύτητας ή και την κίνηση.

Αν, φτάνοντας στο αεροδρόμιο, διαπιστώσω ότι ακυρώθηκε η πτήση μου ή ότι δεν υπάρχει η θέση που έχω κλείσει, τι γίνεται;

shutterstock_69021739
Ως επιβάτης έχεις κάποια δικαιώματα που πρέπει να γνωρίζεις και προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση που δεν ταξιδέψεις είτε λόγω υπεράριθμης κράτησης είτε λόγω ακύρωσης της πτήσης, η αεροπορική εταιρεία υποχρεούται να σου καταβάλει οικονομική αποζημίωση και βοήθεια (διαμονή σε ξενοδοχείο, γεύματα, αναψυκτικά κ.λπ.).
Τι πρέπει να ξέρω για το… dress code μιας χώρας;

shutterstock_74760622
Οι ενδυματολογικές συνήθειες και οι σχετικοί κανόνες ασφαλώς διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στα ισλαμικά κράτη πρέπει να τηρούνται οι ενδυματολογικοί κώδικες που δείχνουν σεβασμό προς τα εκεί ήθη και έθιμα –και ειδικά από τις γυναίκες–, ενώ γενικώς σε χώρες της Ασίας καλό θα είναι να αποφύγεις τα πέδιλα και τις σαγιονάρες – οι δρόμοι πολλές φορές είναι αρκετά βρώμικοι, ενώ κυκλοφορούν και… περίεργα έντομα.
Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που με ληστέψουν;

shutterstock_56661952
Ό,τι θα έκανες και στην Ελλάδα: να απευθυνθείς στις αστυνομικές αρχές. Οπωσδήποτε κράτησε το αντίγραφο της δήλωσης! Σε περίπτωση που χάσεις κάποιο σημαντικό έγγραφο (ταξιδιωτικό ή μη), θα πρέπει να απευθυνθείς αμέσως και στην πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας μας στο εκάστοτε μέρος, για την ακύρωση του παλιού και την έκδοση νέου. Περιττό να σου πούμε πως πρέπει να ακυρώσεις αμέσως την πιστωτική κάρτα σου αν έχει κλαπεί και αυτή!

Υπάρχουν τόσα πολλά sites & εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτου. Ποια να εμπιστευτώ;
Προτίμησε τις πιο μεγάλες και γνωστές εταιρείες, αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Η Avis (www.avis.com) και η Europcar (www.europcar.com) είναι από τις καλύτερες επιλογές και έχουν γραφεία σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ