Κινείται στο χώρο της διαφήμισης, όμως τα ταξίδια ποτέ δεν έπαψαν να είναι το πραγματικό όνειρο της ζωής της. Σκληραγωγημένη, ασυμβίβαστη και μαθημένη στην περιπέτεια, η Έφη Γανιάρη «πάτησε γκάζι» μπροστά στα πρέπει και βρέθηκε στην έρημο της Σαχάρας.

Τα ταξίδια trekking είναι τρόπος ζωής για εσάς;
Έγιναν τρόπος ζωής, ομολογώ αργά, αφού συνειδητοποίησα ότι η απαστράπτουσα επαγγελματική καριέρα και το οικογενειακό πρότυπο λειτουργούσαν ασφυκτικά στο κορμί, στο πνεύμα, στην ψυχή. Με το trekking ρουφάω με όλο μου το σώμα τη στιγμή, κερδίζω βήμα βήμα τον προορισμό μου.

- Advertisement -

Ποια ήταν η αφορμή για να ταξιδέψετε στην Αλγερινή Σαχάρα;
Ένα δελεαστικό ταξιδιωτικό πακέτο στο internet, η γλυκιά ανάμνηση του φοιτητικού μου έρωτα στη Γαλλία (Μανσούρ ο Αλγερινός), η ανάγκη για φυγή, η πρόκληση της περιπέτειας. Ακούγονται κλισέ, αλλά έτσι είναι.

Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να βρεθεί στη Σαχάρα;
Για να αντιληφθεί τη μεγαλοσύνη του κόσμου μας. Για να ταξιδέψει σε μέρη άγνωστα, συναρπαστικά, υποβλητικά και τόσο τρομακτικά όσο η απογυμνωμένη του ψυχή. Για να ακούσει τη σιωπή. Για να συμφιλιωθεί με τη μοναξιά του. Για να νικήσει το σώμα του. Για να αλλάξει ως άνθρωπος. Οι marketeers το ονομάζουν repositioning, οι ψυχολόγοι Prozac.

Ποια μέρη θα συστήνατε ανεπιφύλακτα στους επισκέπτες και γιατί;
Όλη τη νότια-νοτιοανατολική Αλγερία με δύο κέντρα εκκίνησης εβδομαδιαίων εκδρομών, τις πόλεις Tamanrasset και Djanet. Στην περιοχή της πρώτης βρίσκονται το επιβλητικό όρος Atakor και τα πανέμορφα υψίπεδα Tassilis du Hoggar -για κάποιους ο απόλυτος προορισμός- όπου τα βραχώδη κάστρα εναλλάσσονται με τους «αισθησιακούς» αμμόλοφους. Στη δεύτερη, πιο κοντά στα σύνορα με Λιβύη, τα Tassilis des Ajjer εκτός από την καθηλωτική ομορφιά τους κρύβουν και σπηλαιογραφίες που μαρτυρούν παλαιότερους κατοίκους στη Σαχάρα.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να φτάσει κανείς ως εκεί;
Από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, όταν η χαμηλή θερμοκρασία κρατά τα ζωύφια σε απραξία, τον ήλιο υποφερτό έως και ευπρόσδεκτο και τους αέρηδες μακριά. Μοναδικό μειονέκτημα η μικρή διάρκεια της μέρας, που σε κάνει να νιώθεις ότι δεν χόρτασες τα υπέροχα τοπία, και ίσως για κάποιους το κρύο τη νύχτα (απαραίτητο το χειμωνιάτικο sleeping-bag προδιαγραφών Comfort: -50C έως -100C).

Ποιο είναι το επίπεδο των τουριστικών υποδομών;
Υπάρχουν δύο διαφορετικές καταστάσεις. Στην πόλη προσφέρονται τα λεγόμενα camping, μικρές οργανωμένες μονάδες με δωμάτια ή και σκηνές Τουαρέγκ, κοινόχρηστα μπάνια και κουζίνα (με μαγείρισσα). Στην έρημο υπάρχει είτε η σκηνή είτε μια απίστευτη σουίτα, χιλιάδων αστέρων, με αποκλειστική θέα.

Η βραδινή ιεροτελεστία είναι από τις ωραιότερες στιγμές. Μετά το φαγητό, το παραδοσιακό τσάι και την ανταλλαγή πολιτιστικών φιλοφρονήσεων με τους οδηγούς Τουαρέγκ, έρχεται η στιγμή που αποσύρεσαι στη γωνιά σου πίσω από το βράχο ή στην απλωσιά σου μέσα στο αχανές μαγευτικό τοπίο, χώνεσαι στη ζεστή αγκαλιά του sleeping-bag, κάτω από τα άπειρα αστέρια που πρώτη φορά βλέπεις τόσο πολλά, τόσο λαμπερά και τόσο κοντά.

Συναντήσατε προβλήματα κατά την παραμονή σας στην Αλγερία;
Όχι. Εκτός από τις κλασικές καθυστερήσεις των πτήσεων μια φορά σε περίοδο γιορτών, όταν τα πάντα ήταν fully booked από Γάλλους τουρίστες. Ταξιδεύω πάντα μέσω γαλλικών πρακτορείων εξειδικευμένων στο trekking (Atalante, Hommes & Montagnes, Terres d’ Aventure) γιατί τέτοιες εκδρομές δεν οργανώνονται ακόμα στην Ελλάδα. Όνειρό μου είναι να μπορέσω να φτιάξω μια ομάδα ανθρώπων που θα ήθελαν να μοιραστούν αυτή την εμπειρία και να ταξιδέψουμε μαζί.

Απαιτείται συγκεκριμένος κώδικας συμπεριφοράς;
Πρώτα απ’ όλα απαιτείται σεβασμός στη φύση. Π.χ. το χαρτί τουαλέτας πάει πακέτο με τον αναπτήρα. Στην έρημο δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, οπότε το καίμε επιτόπου για να μην αφήνουμε σκουπίδια. Δεν σπαταλάμε το πολύτιμο νερό από τα πηγάδια και βοηθάμε, αν χρειαστεί, στο μάζεμα του camping.

Προσοχή απαιτεί και η συμπεριφορά προς τους Τουαρέγκ, που είναι μουσουλμάνοι· όχι τόσο φανατικοί όσο οι υπόλοιποι Άραβες (τουλάχιστον αυτοί που έχω γνωρίσει), αλλά για να τους προσεγγίσεις χρειάζεται διακριτικότητα.

Αν σας ζητούσαν να δώσετε έναν τίτλο στη χώρα, ποιος θα ήταν αυτός;
Ήλιος και άμμος, μπλε και μπεζ, κρύο και ζέστη, χωρισμένη στα δύο, ζωή και θάνατος… Αυτή είναι για μένα η Αλγερινή Σαχάρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ