Είναι από τα μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης και ήδη “μετρά” 26 χρόνια ζωής. Βρίσκεται στο βουνό Ρίλα, στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία και, συγκεκριμένα, στην ψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων την Μουσαλά με ύψος 2.925 μέτρα. Συντηρεί από το 1992 που δημιουργήθηκε την βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα της περιοχής σε μία έκταση 810,5 τ.χλμ..

Στο έδαφος του Εθνικού Πάρκου βρίσκονται οι βιότοποι Παρανγκάλιτσα, Σκακάβιτσα, Ίμπαρ και ο Κεντρικός Βιότοπος της Ρίλα. Εδώ θα βρείτε αιωνόβια φυσικά δάση από διάφορα έλατα, ενώ η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή το κατατάσσει στον Κατάλογο Εθνικών Πάρκων του ΟΗΕ και στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000. Συγκεκριμένα, φιλοξενούνται 1.400 είδη φυτών, εκ των οποίων τρία μόνο στην Ρίλα. Επίσης, στο Εθνικό Πάρκο βρίσκει καταφύγιο η καφέ αρκούδα, τα βαλκανικά αγριοκάτσικα, οι λαγόγυροι, ο σπάνιος Αλπικός Τρίτων, πάνω από 100 είδη πουλιών και το 80% από τα ασπόνδυλα της Βουλγαρίας.

Βουλγαρία: Για αυτό το μοναδικό οικολογικό πάρκο αξίζει να ξεκινήσεις πεζοπορία!

Διαβάστε ακόμαΆγνωστα Βαλκάνια; Εξερευνήστε τους τρεις αυτούς προορισμούς και μαγευτείτε! (video)

Στον ορεινό όγκο της Ρίλα υπάρχει οργανωμένο δίκτυο από καταφύγια και μεγάλος αριθμός οικολογικών μονοπατιών, τα οποία είναι από τις κύριες ατραξιόν της περιοχής. Επίσης, θα βρείτε τις χιονοδρομικές πίστες στα θέρετρα «Μπόροβετς» και «Μαλιόβιτσα». Εξάλλου, από το 2009 λειτουργεί και τελεφερίκ προς τις 7 λίμνες της Ρίλα.

Διαβάστε ακόμα:  9 υπέροχα χωριά του Παρνασσού - Τα κρυφά «διαμαντάκια» της Βοιωτίας ιδανικά ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή

Πώς θα πάτε

Το Εθνικό Πάρκο Ρίλα βρίσκεται μόλις 2 ώρες μακριά από τη, Σόφια, όπου μπορείτε να κάνετε μια μικρής διάρκειας πεζοπορία. Το σύντομο μονοπάτι διασχίζει τις πέντε λίμνες, ενώ με λίγη παραπάνω πεζοπορία θα αντικρύσουμε και τις επτά από κοντά. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη μέσω λεωφορειακών γραμμών που ξεκινούν από το κέντρο της Σόφιας με προορισμό τη Dupnitsa και την όμορφη λουτρόπολη Sapareva Bania. Τα lift που μας ανεβάζουν στη ζώνη πεζοπορίας ξεκινούν από την Pionerska και καθώς η περιοχή υποδέχεται τουρίστες από όλο τον κόσμο, υπάρχει σταθερή υπηρεσία μεταφοράς. Αντίστοιχα, μπορούμε να επιλέξουμε οργανωμένα ημερήσια tour που ξεκινούν από το κέντρο της Σόφιας, για όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν αυτήν την εκδρομή χωρίς να νοικιάσουν αμάξι ή να κινηθούν με τα μέσα. 

Διαβάστε ακόμαΣόφια: Δείτε την στα καλύτερά της σε μόλις ένα Σαββατοκύριακο!

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ