Βραδέτο Ζαγοροχώρια ταβέρνα

Πέρα από τα ονομαστά Ζαγοροχώρια, το Βραδέτο είναι ένα ιστορικό χωριό με υπέροχο φυσικό κάλλος, γνωστό και ως το “μπαλκόνι του Ζαγορίου”!

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου ξενοδοχείο

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μ. από το 1616, οπότε και γίνεται μνεία για το χωριό σε ιστορικά κείμενα, ενώ αριθμεί μόλις 25 κατοίκους. Ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του, όλα χτισμένα με πέτρα, που θα απολαύσετε κάνοντας μια βόλτα στα καλντερίμια.

- Advertisement -
Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου πέτρινα σπίτια

Το Βραδέτο είναι το ψηλότερο χωριό από τα Ζαγοροχώρια, 49 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, και διαθέτει πλείστες φυσικές ομορφιές, που αξίζει να τις γνωρίσει από κοντά ο επισκέπτης, αποτελώντας έναν από τους ωραιότερους φθινοπωρινούς προορισμούς. Μάλιστα, η θέα από ψηλά είναι το λιγότερο μαγευτική και κόβει την ανάσα.

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου πέτρινα σπίτια και φύση

Παλιότερα δρόμος επικοινωνίας δεν υπήρχε παρά μόνο η περίφημη πέτρινη σκάλα-μονοπάτι, μέσω της οποίας επικοινωνούσε το Βραδέτο με το κοντινότερο χωριό, το Καπέσοβο, που, σημειωτέον, αξίζει να κάνετε ένα ταξίδι στο πανέμορφο ελληνικό χωριό του 16ου αιώνα!

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου πέτρινο καλντερίμι

Η κεντρική εκκλησία του Βραδέτου, «Η γέννηση της Θεοτόκου», χτίστηκε το 1799 από τον Νικόλαο Τσιγαρά και γιορτάζει κάθε 8 Σεπτεμβρίου, με τριήμερο πανηγύρι που είναι διάσημο σε ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων.

Μπελόη: Η πανέμορφη θέα

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου Μπελόη

Η Μπελόη, μια τοποθεσία στην άκρη της χαράδρας του Βίκου προσφέρει πανοραμική θέα στο φαράγγι, αφού οι επισκέπτες έχουν στα πόδια τους ολόκληρο τον Βίκο. To πολύχρωμο πετρόδασος… σχηματίζεται από ασβεστολιθικές πλάκες και δέντρα, ένα μωσαϊκό που παραπέμπει σε τρισδιάστατο πίνακα ζωγραφικής και μοιάζει να έχει γίνει από κάποιον σπουδαίο καλλιτέχνη.

Η περίφημη Δρακολίμνη

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου Δρακολίμνη

Στα όρια του Βραδέτου και του Παπίγκου βρίσκεται η Δρακολίμνη, μια εκδρομή που αξίζει να κάνετε. Μια λίμνη σε υψόμετρο 2.150 μέτρα, στην οποία ζουν χιλιάδες χρόνια τώρα τα αμφίβια Τρίτωνες και γύρω τους έχει «χτιστεί»ο μύθος των δράκων-φυλάκων της λίμνης. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.

Οι σπηλιές του Βραδέτου

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου φαράγγι Βίκου

Μερικά από τα βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα της χώρας αλλά και της Ευρώπης βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του Βραδέτου. Η Τρύπα στα Αλώνια, η τρύπα της Σκάλας, η Καλόγρια, η Ρεπετίνα, η Γκαϊλότρυπα, η τρύπα στα Κορνίσια είναι μερικές από τις ονομαστές σπηλιές, που προσελκύουν εκατοντάδες φανατικούς της σπηλαιολογίας. Φυσικά και τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας, που θα συναντήσουν μοναδικές εικόνες.

Το “ψηλότερο” καφενείο της Ελλάδας

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου ψηλότερο καφενείο

Κάνοντας μια βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια του Βραδέτου οι επισκέπτες ακούν μουσικές, κλαρίνα και ηπειρώτικη μουσική. Η πηγή της; Το “ψηλότερο” καφενείο της Ελλάδας, ο περίφημος “Λάμπρος”, που λειτουργεί στο χωριό εδώ και έναν αιώνα.

Διαβάστε ακόμα:  Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Αθήνα; Σας έχουμε τις καλύτερες προτάσεις!

Ένα παλιό στερεοφωνικό δίνει το σύνθημα του γλεντιού και ο κ. Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, γελαστός και φιλόξενος, ετοιμάζει ζαγορίσιους μεζέδες συνοδεία του καλύτερου τσίπουρου. Θα ξεκουραστείτε τρώγοντας παραδοσιακή μπατζίνα, σουβλάκια από προβατίνα αλλά και αγριοσπάραγγα, που θα σας μείνουν αξέχαστα. Και βέβαια δείτε 5 ακόμα υπέροχα χωριά του Ζαγορίου.

Η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου

Καλλιτεχνικό ή καλλιτεχνικό έργο; Η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου που ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο και τον υπόλοιπο κόσμο έως τη δεκαετία του ’70 αποτελεί σήμερα μία εκπληκτική πεζοπορική διαδρομή και ένα προσκύνημα στην τοπική αρχιτεκτονική.

Η κατάβαση μέχρι τα δύο γεφυράκια, το Πέρα και το Δώθε, που ενώνουν την κοίτη της χαράδρας της Μεζαριάς, διαρκεί περίπου 1 ώρα αλλά θα σου πάρει πολύ περισσότερο. Κάθε λίγα μέτρα θα κοντοστέκεσαι για να παρατηρήσεις το εντυπωσιακά μελετημένο έργο που λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να κτιστεί (χρονολογείται με επιφύλαξη στις αρχές του 18ου αι.).

Δείτε και το υπέροχο βίντεο από το Βραδέτο που θα σας κάνει να… πάρετε τα βουνά!

Οι λαχταριστές: 8+1 στάσεις για φαγητό στα Ζαγοροχώρια5+1 ξενοδοχεία μέχρι 60 ευρώ σε υπέροχους ελληνικούς φθινοπωρινούς προορισμούς

Τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με άσπρη, μετρημένο πλάτος υπολογισμένο ακριβώς ώστε τα ζώα να μπορούν να στρίβουν μαζί με το ογκώδες φορτίο τους και περισσότερα από 1.000 λιθόστρωτα σκαλοπάτια που καλύπτουν ομαλά υψομετρική διαφορά 250 μ.

Κατασκευάστηκε από ντόπιους τεχνίτες της πέτρας, με σκοπό να ενώσει τα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο και αυτό εξυπηρετούσε μέχρι το 1974 οπότε έγινε η διάνοιξη του σημερινού δρόμου. Κτίστηκε με ξερολιθιές (πέτρες τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη), αποτελείται από 39 στροφές, έχει ανάπτυγμα 1500μ, διαθέτει 1100 σκαλοπάτια και καλύπτει υψομετρική διαφορά 250μ.Το απόλυτο φθινοπωρινό city break: Ταξίδι σε ένα από τα ομορφότερα και πιο γραφικά χωριά στο Ζαγόρι! (video)

Η σκάλα ανεβαίνει την μια πλαγιά του φαραγγιού της Μεζαριάς, ένα φαράγγι που ενώνεται με αυτό του Βίκου. Η πλαγιά ενώνεται με την απέναντί της με δύο μικρά πέτρινα μονότοξα γεφύρια που κτίστηκαν ειδικά για την σκάλα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ