Ταϊλάνδη ναός
- Advertisement -

“Ξέχασες κάτι;” – Η Ταϊλάνδη επιστρέφει τα σκουπίδια στους τουρίστες καθώς στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού της πλούτου.

Ταίλάνδη παραλία

Δεν είναι το σουβενίρ που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο μυαλό μας! Τον Σεπτέμβριο, οι τουρίστες που είχαν επισκεφθεί το Εθνικό Πάρκο Khao Yai της Ταϊλάνδης έλαβαν ένα πακέτο στο ταχυδρομείο τους: Σκουπίδια που είχαν αφήσει πίσω κατά την επίσκεψή τους εκεί.

«Ξέχασες κάτι στο Εθνικό Πάρκο Khao Yai;», έλεγε η σημείωση που τα συνόδευε: «Επιτρέψτε μας να το επιστρέψουμε σε εσάς»! Για να είμαστε σαφείς, η επιστροφή των σκουπιδιών στους κατόχους τους δεν είναι η επίσημη πολιτική του Εθνικού Πάρκου της Ταϊλάνδης (η τυπική τιμωρία είναι πρόστιμα ή χρόνος φυλάκισης).

Ταϊλάνδη Εθνικό Πάρκο Khao Yai

Και συνήθως για την Ταϊλάνδη, που αποφεύγει την αντιπαράθεση, είναι μια τολμηρή κίνηση. Αλλά η δράση είναι ενδεικτική ενός κινήματος που επανεκτιμά την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και προστατευόμενων περιοχών στο τουριστικό κενό που άφησε η πανδημία του κορονοϊού.

Η Ταϊλάνδη είναι μια από τις χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, καθώς το ταξίδι εκεί αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς. Άλλωστε είναι τόσες πολλές οι ομορφιές της, τα μυστικά της, ενώ οι παραλίες της Ταϊλάνδης είναι χάρμα οφθαλμών.

Ταϊλάνδη βράχια θάλασσα

Το Υπουργείο Εθνικών Πάρκων, Άγριας Ζωής και Διατήρησης Φυτών εκτιμά ότι πέρυσι περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα επισκέφθηκαν τα εθνικά πάρκα της Ταϊλάνδης. Το Εθνικό Πάρκο Khao Yai φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως και τα προηγούμενα χρόνια αυτοί άφησαν πίσω τους σχεδόν 50.000 κιλά σκουπίδια.

Οι επισκέπτες άφησαν πίσω τους σκουπίδια, κατεστραμμένα φυτά και άμμο ενώ η αγκυροβόληση των σκαφών θεωρείται ότι κατέστρεψε το 50% των κοραλλιών του Maya Bay. Οι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν χιλιάδες τουρίστες να συσσωρεύονται σε μια φαινομενικά προστατευόμενη φυσική περιοχή οδήγησαν σε οργή μεταξύ των Ταϊλανδών και το πάρκο έκλεισε επ ‘αόριστον.

Elatos Resort & Health Club, Παρνασσός: Ζήστε ένα ξεχωριστό Οκτώβριο στην καρδιά της φύσης
ΤαΙλάνδη μουσείο-ναός

Δύο χρόνια αργότερα, και ο κόλπος παραμένει κλειστός, ενώ αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το περιβάλλον έχει ανακάμψει σημαντικά. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία για το άνοιγμα του πάρκου, αλλά οι υπεύθυνοι έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς νέο σύνολο κανόνων και υποδομής για το πάρκο, που θα περιορίσει τους επισκέπτες και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

Η επιτυχία του κλεισίματος στο Εθνικό Πάρκο Hat Noppharat Tara – Mu Ko Phi Phi σε συνδυασμό με το δίμηνο κλείσιμο των εθνικών πάρκων της Ταϊλάνδης κατά τη διάρκεια της καραντίνας της χώρας φαίνεται έκαναν τους υπευθύνους να συνειδητοποιήσουν ότι οι φυσικές περιοχές της Ταϊλάνδης θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα “διάλειμμα” από τους επισκέπτες.

Ωστόσο τώρα που η Ταϊλάνδη ανοίγει ξανά τα σύνορά της για τον τουρισμό, χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα όσον αφορά στην προστασία του φυσικού της πλούτου και του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Varawut Silpa-archa, που φέρεται να είναι ο πρωταγωνιστής πίσω από την αποστολή του πακέτου των σκουπιδιών στους τουρίστες, πρότεινε πρόσφατα ότι οι προστατευόμενες περιοχές στην Ταϊλάνδη θα πρέπει να κλείνουν μεταξύ δύο και τεσσάρων μηνών ετησίως για να επιτρέψουν στη φύση να ανακάμψει από τις ανθρώπινες επιπτώσεις.

Ταϊλάνδη: Το συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ θα γίνει μουσείο!

Το συγκρότημα σπηλαίων στην Ταϊλάνδη Ταμ Λουάνγκ, απ΄όπου απεγκλωβίστηκαν 12 παιδιά και ο προπονητής τους του ποδοσφαίρου αφού παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί περίπου 17 ημέρες, πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο, σύμφωνα με το BBC.

Η Blue Air ακυρώνει τις πτήσεις της από Κύπρο για Αθήνα & Θεσσαλονίκη ακόμα και τις προγραμματισμένες!
Αποτέλεσμα εικόνας για ταμ λουανγκ

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των σωστικών αρχών, το μουσείο θα δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εκτυλίχθηκε η επιχείρηση διάσωσης και αναμένεται να είναι “μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο” για τη χώρα.

Τουλάχιστον δύο εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνει ταινία η περιπέτεια των παιδιών. Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα σπηλαίων στην Ταϊλάνδη. Βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών που περιβάλλουν μια μικρή πόλη, την Μάε Σάι, στην επαρχία της βόρειας Ταϊλάνδης Τσιάνγκ Ράι, στα σύνορα με την Μιανμάρ (Βιρμανία).

Tam-Luang

“Η περιοχή θα γίνει ένα ζωντανό μουσείο, για να μαθευτεί πώς εκτυλίχθηκε η επιχείρηση. Θα υπάρχει μια διαδραστική βάση δεδομένων. Θα γίνει ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο της Ταϊλάνδης”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην κυβερνήτης και επικεφαλής της αποστολής διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-οτσά έχει προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, τόσο εντός όσο και εκτός του σπηλαίου, για την ασφάλεια των τουριστών.
Δεν είναι σαφές αν το μουσείο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο καθώς στην Ταϊλάνδη σημειώνονται συχνά πλημμύρες την εποχή των μουσώνων που διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ