Eδώ δεν υπάρχει καλύτερο σημείο για να παρακολουθήσετε τη ροή των καναλιών του Άμστερνταμ από τις γέφυρες της πόλης.

- Advertisement -

Amsterdam bridge hotels -- Buiksloterdraaibrug

Στο νέο project Sweets Hotel, οι λάτρεις του Άμστερνταμ μπορούν να βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στο νερό. Αυτή η νέα πρωτοβουλία έχει μετατρέψει τα μικροσκοπικά κτίρια διακεκομμένα κατά μήκος των γεφυρών της πόλης – γνωστά ως γέφυρα σπίτια – σε πολυτελείς ξενοδοχειακές σουίτες, το καθένα με το ξεχωριστό χαρακτήρα τους. Πρώτα χτισμένο κατά μήκος των οδογέφυρων της πόλης το 1600 για να παρακολουθεί την κυκλοφορία πλοίων μέσα και έξω από την πόλη, σήμερα τα περισσότερα από αυτά τα ιστορικά κτίρια είναι κενές. Τώρα, χάρη στη συνεργασία μεταξύ των καινοτόμων αρχιτεκτόνων Space and Matter, των ιδρυτών του ξενοδοχείου Lloyd και της Πολιτιστικής Πρεσβείας, τα κτίρια έχουν επανασχεδιαστεί, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα για να γοητεύσει εκείνους που ταξιδεύουν εδώ. Μικρό αλλά πολυτελές – είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε ένα βράδυ στο νερό.

The oldest bridge house is Amstelschutsluis, pictured, which dates from 1673.

To space and Matter και η ομάδα του Lloyd Hotel Amsterdam εργάζονται για το έργο εδώ και επτά χρόνια.  “Το Space and Matter […] μας γνώριζε, ας πούμε,  κατασκευαστές και ξενοδόχους, πήγαν μαζί μας και μαζί ξεκινήσαμε αυτό το σχέδιο κατασκευής ενός ξενοδοχείου”, λέει η συνιδρυτής Suzanne Oxenaar . Στόχος ήταν να μετατραπούν συνολικά 28 από τα σπίτια των γέφυρων σε πολυτελείς σουίτες δύο ατόμων – επανάσταση στο εσωτερικό τους, διατηρώντας ανέπαφa τα ξεχωριστά ιστορικά τους εξωτερικά στοιχεία.

Τα καλύτερα ταξίδια στον κόσμο για τους λάτρεις των δεινοσαύρων

Τα πιο ιδιαίτερα Airbnb στην Ελλάδα

Το αποτέλεσμα; Μια μοναδική εμπειρία που επιτρέπει στους επισκέπτες να μείνουν σε ένα κομμάτι της ιστορίας του Άμστερνταμ. Η παλαιότερη σουίτα σπιτιών γεφυρών, Amstelschutsluis, χρονολογείται από το 1673. “Αυτό είναι πραγματικά παλιό”, λέει ο Oxenaar. “Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορείτε να έρθετε…μόνο με βάρκα”. Οι κάτοχοι γεφυρών της πόλης βασίζονταν εκεί και ήταν δουλειά τους να ανοίγουν και να κλείνουν τις γέφυρες, μεταφέροντας ανθρώπους μέσα και έξω από την πόλη.

Amsterdam Bridge Hotel -- previous-version-of-the-Wiegbrug-bridge-house-circa-1890

“Στην παλιά εποχή οι άνθρωποι εισέρχονταν στην πόλη και  έπρεπε να πληρώσουν στο σπίτι τους εκεί, αλλά και ο παρατηρητής γέφυρας θα ανοίξει και θα κλείσει την κλειδαριά γι ‘αυτούς”, εξηγεί ο Oxenaar. Το Άμστερνταμ έχει φαινομενικά 1.281 γέφυρες, διάσπαρτες σε όλη την πόλη. Η διαμονή σε μια γέφυρα επιτρέπει στους τουρίστες να βλέπουν μια διαφορετική πλευρά της πόλης μακριά από τις συμβατικές στέγες. “Είναι καταπληκτικό γιατί είναι όλη η πόλη, σε οποιαδήποτε γειτονιά θα μπορούσατε να σκεφτείτε: ανατολικά, δυτικά, βόρεια, νότια”, εξηγεί ο Oxenaar. “Δεν είναι μόνο το σπίτι, αλλά βάζουμε επίσης τους τουρίστες σε άλλες γειτονιές από ό,τι συνήθως πηγαίνουν”.

"Χιόνι σοκολάτας"; Κι όμως έπεσε σε ελβετική πόλη!

Ο Oxenaar εξηγεί πως η ιστορική αποκατάσταση αφορά μόνο ορισμένα βασικά ερωτήματα

“Ποια είναι η αρχιτεκτονική που μας δίνει; Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό; Πώς μπορούμε να καταλάβουμε την αξία από την αρχιτεκτονική που ήδη υπάρχει; ” Κάθε φορά που παίρνουν μια νέα ιδιοκτησία, η ομάδα επεμβαίνει στο κτίριο για να δει πώς θα κάνει το σπίτι του γεφυριού ζωντανό και πολυτελές. “Το ονομάζουμε design picnic”, λέει ο Oxenaar. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε γέφυρα είναι διαφορετική. “Όλα έχουν έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, τόσο έξω όσο  και μέσα, κανένα δεν είναι ίδιο”, λέει ο Oxenaar.

Theophile de Bockbrug is a bridge house is situated on a giant drawbridge near the city's Vondelpark.

Υπάρχουν μερικά επαναλαμβανόμενα εμπόδια – η τοποθέτηση σε ένα μπάνιο είναι πάντα δύσκολη. Δεν υπάρχει κουζίνα, αλλά υπάρχει ένα μικρό ψυγείο, παροχές για καφέ και τσάι και πιατικά. Η ιδέα είναι ότι είναι ένα ξενοδοχείο με δωμάτια που απλώνονται σε όλη την πόλη. Πώς επιλέγετε ποιο δωμάτιο θα μείνετε; “Μερικές φορές οι άνθρωποι από το Άμστερνταμ ήθελαν να επιλέξουν ένα σε μια γειτονιά όπου μεγάλωσαν”, λέει ο Oxenaar. “Ή οι άνθρωποι μοιάζουν κάπως με την περίοδο του σπιτιού, ή τους αρέσει η θέα, ή τους αρέσει το εσωτερικό.” Ορισμένα σπίτια γεφυρών είναι πιο ήσυχα. Άλλοι τροφοδοτούν τους επισκέπτες στη μέση του ζωντανού Άμστερνταμ. Υπάρχει κάτι για όλους.

Πηγή: cnn.com

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ