Όσοι ταξιδεύετε συχνά θα έχετε καταλάβει την αξία της γλωσσομάθειας. Ακόμη, όμως, κι αν δεν μιλάτε άπταιστα 5-6 γλώσσες, μπορείτε να έχετε πρόχειρες κάποιες λέξεις κι εκφράσεις που θα σας διευκολύνουν στα ταξίδια σας.

Τυπικές εκφράσεις

Ίσως το πιο βασικό της λίστας, αφού πρόκειται για εκφράσεις που χρησιμοποιούμε παντού. Στο επόμενό σας ταξίδι, λοιπόν, μάθετε το «καλησπέρα», «καλημέρα», «καληνύχτα», «ευχαριστώ», «παρακαλώ», «πώς είστε;», «δεν καταλαβαίνω» και «δεν μιλώ τη γλώσσα».

- Advertisement -

Μέρη του μενού

Μάθετε τις βασικές κατηγορίες «ορεκτικό», «κυρίως», «επιδόρπιο» στη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεστε, έτσι ώστε να καταλαβαίνετε το μενού καλύτερα. Μάθετε ακόμη πώς λέγονται κάποια από τα αγαπημένα σας φαγητά, αλλά και τις λέξεις για τα ποτά και ροφήματα, όπως νερό, καφές, τσάι και μπίρα. Θα σας διευκολύνει, επίσης να μάθετε τη λέξη «χωρίς».

Ορολογία αεροπλάνου

Πολλές ξένες αεροπορικές σε χώρες που δεν μιλούν αγγλικά, μπορεί να μην τα χρησιμοποιούν. Αν δεν θέλετε να ρωτάτε τις αεροσυνοδούς κάθε λίγο, μάθετε λέξεις όπως «προσγείωση», «απογείωση», ζώνη», «επιλογές γεύματος» και «αναταράξεις».

Μια «ματιά» στην Σλοβενία

Τοποθεσία και οδηγίες

Άλλο ένα επίσης σημαντικό κομμάτι στις συνεννοήσεις σας στο εξωτερικό. Μάθετε το «δεξιά», «αριστερά», «πάνω, «κάτω», όπως επίσης και τα ονόματα σημαντικών οδών, αλλά και το μέρος που θα διαμείνετε.

Νομισματική ορολογία

Για να μην επιστρέψετε με άδειες τσέπες, θα πρέπει να μάθετε την ισοτιμία και να γνωρίζετε πώς να ρωτάτε στα μαγαζιά την τιμή ενός προϊόντος.

Ώρα

Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε να ρωτάτε την ώρα, τι ώρα κάτι ξεκινάει και πώς να λέτε τις ώρες και τα λεπτά. Θα δείτε πόσο πολύ θα σας χρειαστεί να ξέρετε τη φράση «άλλη μια ώρα», όταν σας χτυπά την πόρτα η καμαριέρα του ξενοδοχείου για να καθαρίσει.

Πληροφορίες επείγουσας ανάγκης

«Αστυνομία», «νοσοκομείο», «πρεσβεία» είναι μερικές από τις πιο βασικές λέξεις που χρειάζεται να γνωρίζετε, σε περίπτωση που βρεθείτε σε άσχημες καταστάσεις κατά το ταξίδι σας.

Λίγα πράγματα για τον εαυτό σας

Θα ήταν ωραίο να γνωρίζετε πώς να πείτε στη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεστε τη χώρα σας, το λόγο που ταξιδεύετε και μερικά βασικά πράγματα για τον εαυτό σας (επάγγελμα, ηλικία, χόμπι) στις νέες σας γνωριμίες.

Το Ρέθυμνο της «καρδιά» μας!

Μεταφορές

Οι λέξεις «τρένο», «μετρό», «σταθμός», «πιάτσα ταξί», «φέρι» και «αεροδρόμιο» θα σας φανούν χρήσιμες αν χρειαστεί να βγείτε έξω από το κέντρο της πόλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ