Η Βασιλική Κινστέρνα ή Κινστέρνα του Ιουστινιανού ή Γερεμπατάν Σαράι (Yerebatan Saray, δηλαδή υπόγειο παλάτι) ήταν η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή της Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και πρόκειται για ένα αριστούργημα της βυζαντινής μηχανικής με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 80.000 κυβικά μέτρα νερού.

 Î¤Î¿ υδραγωγείο του Ιουστινιανού, λίγα βήματα από την Αγιά Σοφιά

Η δεξαμενή χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, το 532, για να καλύψει τις ανάγκες σε νερό του Μεγάλου Παλατιού και των παρακείμενων κτιρίων.

Έχει μήκος 140 μέτρα και πλάτος 70, με χωρητικότητα αποθήκευσης 100.000 τόνων νερού.

Τα μάυρα βόλια της Χίου

Η στέγη της στηρίζεται σε 336 κίονες, όπου ο καθένας έχει στην κορυφή του ένα περίτεχνο κιονόκρανο και δύο στηρίζονται σε βάσεις που φέρουν την κεφαλή της Μέδουσας.

Το υδραγωγείο του Ιουστινιανού, λίγα βήματα από την Αγιά Σοφιά

Η παράδοξη θέση των κεφαλιών και το μυστήριο της προέλευσης τους, προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ίσως το όλο “μυστήριο” να έχει να κάνει με το ότι τοποθετήθηκαν με αυτό τον τρόπο για να παρέχουν καλύτερη στήριξη στις κολώνες.

Το υδραγωγείο του Ιουστινιανού, λίγα βήματα από την Αγιά Σοφιά

Ένα μέρος της κατασκευής σκεπάστηκε με τούβλα κατά το 19ο αι. και δεν ανακατασκευάστηκε. Στο χώρο με την εξαιρετική ακουστική δίνονται σήμερα συναυλίες κλασικής μουσικής.

Το υδραγωγείο του Ιουστινιανού, λίγα βήματα από την Αγιά Σοφιά

Όταν η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1453, η Βασιλική Κινστέρνα έκλεισε. Έναν αιώνα αργότερα, ο Ολλανδός ερευνητής Petrus Gyllius ενδιαφέρθηκε για το υδραγωγείο, ωστόσο μετατράπηκε σε χωματερή.

Το υδραγωγείο του Ιουστινιανού, λίγα βήματα από την Αγιά Σοφιά

Μόλις, το 1985, άρχισαν εργασίες αποκατάστασης της δεξαμενής, κατά τη διάρκεια των οποίων απομακρύνθηκαν περίπου 50.000 τόνοι λάσπης. Η δεξαμενή άνοιξε για το κοινό το 1987.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφθηκαν το “υπόγειο παλάτι” μέσα στο 2017. Το υδραγωγείο εντάσσεται στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς της Πόλης, ενώ αυτή την περίοδο ενισχύονται όλα τα υδραγωγεία της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: news247.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ