Στην Βουλή προς έγκριση κατατέθηκε χθες το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για το νέο πλαίσιο ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας. 

Το σ/ν, που συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, έχει θέμα “Θεματικός τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης – Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις”.

Υπ. Τουρισμού: Προς έγκριση από την Βουλή το σ/ν για τον θεματικό τουρισμό

Η υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, παρουσίασε στην Επιτροπή το σχέδιο νόμου, τονίζοντας ότι “εισάγεται το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στον θεματικό τουρισμό, και ανοίγει νέους ορίζοντες στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας”. 

Διαβάστε ακόμαΘεµατικός τουρισµός, ιατρικός, εναλλακτικός, vintage, περιπετειώδης, κοινωφελής… Ανακαλύψτε τις νέες τάσεις στο ταξίδι!

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης με τους φορείς του ελληνικού τουρισμού, ώστε οι ρυθμίσεις να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, με τη συμβολή και συνεργασία 14 συναρμόδιων Υπουργείων για την κατάρτιση των αναγκαίων ρυθμίσεων και παρεμβάσεων στήριξης της εγχώριας τουριστικής αγοράς.

Πυρήνας της υλοποιούμενης εθνικής τουριστικής πολιτικής για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, που αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο είναι η βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη τουριστική ανάπτυξη με πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία, και με σεβασμό στο πολιτιστικό απόθεμα και στο περιβάλλον. Έμφαση δίνεται στην ανάδειξη των αυθεντικών ταξιδιωτικών εμπειριών, που αποτελούν κυρίαρχη παγκόσμια τάση και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συγκριτικής υπεροχής της Ελλάδας και των ανταγωνιστικών τουριστικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών προορισμών.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Στο πρώτο μέρος ορίζεται με σαφήνεια το πλαίσιο για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και στοχεύει στη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά ενός βασικού πλαισίου ανάπτυξης “ώριμων” τουριστικών προϊόντων και ειδικών μορφών τουρισμού. Με το δεύτερο μέρος του Σχεδίου Νόμου, το Υπουργείο επιδιώκει τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στη λειτουργία της εγχώριας τουριστικής αγοράς.

Η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία είναι κομβική και επιβεβλημένη, προκειμένου να καταστεί η τουριστική αγορά πιο ελκυστική, πιο σύγχρονη και πιο ευέλικτη στο διεθνές περιβάλλον. “Δίνουμε στον τουρισμό μία νέα μεγάλη ευκαιρία, που θα αποφέρει αύξηση της απασχόλησης, αύξηση των εσόδων, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για όλους”, τόνισε.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής ευχαρίστησαν την Υπουργό και τα στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού που τους δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση και που το σύνολο των αιτημάτων τους ενσωματώθηκαν στο Σχέδιο Νόμου.

Διαβάστε ακόμαΝέα τάση: Τι συμβαίνει με τα ξενοδοχεία που δεν δέχονται παιδιά;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ