Ανακαλύψτε την Ζανζιβάρη: Ένα κομμάτι από τον παράδεισο!
- Advertisement -

Στην Ανατολική Αφρική, στην Τανζανία, η Ζανζιβάρη είναι μια ημιαυτόνομη περιοχή που διεκδικεί πολύ σωστά τον τίτλο του εξωτικού παράδεισου. Για όσους έχουν στα πλάνα τους ονειρικά ταξίδια, εξωτικά που μεταφράζονται σε εμπειρίες ζωής, η Ζανζιβάρη πρέπει να μπει στη λίστα τους! Αλλά ακόμα και για όσους αυτά τα ταξίδια δεν είναι σκοπός, είναι σίγουρο ότι αξίζει να “επισκεφτούν” μέρη σαν την Ζανζιβάρη έστω και νοερά…

Ακολουθήστε μας σε ένα τέτοιο ταξίδι …

Zanzibar
© Στέλιος Μιχελής

Ταξίδι – Φωτογραφίες: Στέλιος Μιχελής  (enclosure_ph)
Επιμέλεια κειμένου: Kατερίνα Ρίγκου ([email protected])

Η καθηµερινότητα στη Ζανζιβάρη και η επαφή µε άλλη κουλτούρα…

Οι κάτοικοι της Ζανζιβάρης είναι από τους πιο φιλόξενους ανθρώπους που έχω συναναστραφεί. Είναι πολύ περήφανος λαός που πάντα θα σε χαιρετήσει, λέγοντας «Jambo» ή «Caribou» δηλαδή «Γεια» ή «Καλωσόρισες» αντίστοιχα. Χωρίς πολλές ανέσεις ζουν αρκετά φτωχικά, χωρίς όµως η φτώχεια, να τους στερεί την παιδεία και την ευγένεια.

© Στέλιος Μιχελής

Μαζί µε τους ντόπιους, κατοικούν ή επισκέπτονται το νησί και αρκετοί από την φυλή των Μασάι που µεταναστεύουν από την Ανατολική και Κεντρική Αφρική , µακριά από τις σύγχρονες ανέσεις, ντυµένοι µε τις παραδοσιακές φορεσιές έχοντας συντροφιά τις αγελάδες τους  (τρόπος ζωής που προστατεύεται από την Unesco).

zanzibar women on sandy beach
© Στέλιος Μιχελής

Άνθρωποι  που ασχολούνται κατεξοχήν µε την κτηνοτροφία και τρέφονται αποκλειστικά µε κρέας, γάλα και το… αίµα της αγελάδας! Λαός νοµαδικός, µαχητικός και µοναδικός…Ευγενικοί και ανοιχτοί να σου µεταδόσουν οτι πληροφορία θέλεις για τον τρόπο που ζουν.  Σε κάνουν να θέλεις να γίνεις ένα µε αυτούς και τον τρόπο ζωής τους, πράγµα που έκανα και εγώ, κυκλοφορώντας αρκετές µέρες µε την παραδοσιακή φορεσιά τους που συνήθως είναι σε µπλε και κόκκινες αποχρώσεις. 

© Στέλιος Μιχελής

Γιατί να πάτε…

Μπορεί να ακούγεται (και να είναι) μακριά και άγνωστα. Μπορεί να έρχονται στο μυαλό κατευθείαν κίνδυνοι στο άκουσμα ενός ταξιδιού στη Ζανζιβάρη, αλλά σας διαβεβαιώνω πως αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις για όποιον δεν το έχει ψάξει ακόμα. Προφανώς και η απόσταση, ισχύει αλλά αν μπορούσες να φανταστείς τι σε περιμένει φτάνοντας, δεν θα το σκεφτόσουν καθόλου!

Ξέχασε την καθημερινότητα, πιες cocktails κάτω από τον καυτό ινδικό ήλιο κάνε γνωριμίες με τους κατοίκους , μπες στην καθημερινότητα τους και ζήσε σαν Μασάι. Τέλος το ηλιοβασίλεμα της Ζανζιβάρης είναι από αυτά που δεν θα ξεχάσεις ποτέ σαν εικόνα.

Ζανζιβάρη παραλία
© Στέλιος Μιχελής

Ζανζιβάρη – Must Visit

Ως το πιο σημαντικό αξιοθέατο θα χαρακτήριζα την φύση της Ζανζιβάρης και το περιβάλλον της που η ομορφιά έχει ξεπεράσει τα όρια.

© Στέλιος Μιχελής

StoneTown

Η πρωτεύουσα της Ζανζιβάρης, είναι η Πόλη της Ζανζιβάρης που βρίσκεται στο νησί Ουνγκούτζα. Εδώ είναι και το περίφηµο ιστορικό κέντρο, η StoneTown, Μνηµείο Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Unesco.

© Στέλιος Μιχελής

Στα στενά λοιπόν, της StoneTown πρέπει να πάτε και όχι µόνο να πάτε… να χαθείτε. Θα δείτε µεταξύ άλλων, την παλιά αγορά Σκλάβων, που µαρτυρά την τραγική ιστορία του τόπου, την Αγγλικανική Εκκλησία στον τόπο όπου κάποτε γίνονταν οι αγοραπωλησίες σκλάβων (ιδρύθηκε από τον Επίσκοπο Στηρ και ολοκληρώθηκε το 1877, όταν απαγορεύτηκε το δουλεµπόριο) αλλά και την αγορά  της περιοχής.

© Στέλιος Μιχελής
© Στέλιος Μιχελής
© Στέλιος Μιχελής

Συνεχίστε και το βράδυ τη βόλτα στη StoneTown, κάτω στο λιµάνι και απολαύστε θαλασσινά street food εδέσµατα!

Nakupenda

Από την StoneTown επίσης θα περάσετε απέναντι µε  µικρό σκάφος στην Nakupenda (ή Nakupenda που σε ελληνική µετάφραση σηµαίνει…Σ’ αγαπώ), το οποίο είναι ένα νησάκι µε κάτασπρη άµµο στην µέση του Ινδικού ωκεανού και θεωρείται πως έχει την καλύτερη παραλία της Ζανζιβάρης. Επισκεφτείτε επίσης και το PrisonIsland.

Tip: Tο σκαφάκι για να σας πάει και να σας φέρει από την Stonetown στην Νakupenda κοστίζει περίπου €8 και περιλαµβάνει στήσιµο τέντας από τον βαρκάρη στην παραλία!

Nungui

Να πάτε, στο πιο όµορφο και τουριστικό µέρος της Ζανζιβάρης, το Nungui. Εκεί καλό θα ήταν να µείνετε τουλάχιστον 4 ηµέρες και θα το πρότεινα ως τελευταίο προορισµό στην Ζανζιβάρη. Εδώ θα βρείτε εξαιρετικό φαγητό σε πολύ οικονοµικές τιµές (από €4 ως €9), αναψυκτικά µε €1 και ποτά µε €3 ή €4! Η πρόταση µου: Ιδανικό µαγαζί για φαγητό εδώ είναι το Sunshine restaurant ακριβώς πάνω στην παραλία!

Πάμε να περπατήσουμε κοντά στην Αθήνα – 4 φθινοπωρινές πεζοπορικές διαδρομές!
© Στέλιος Μιχελής

Επισκεφτείτε την παραλία της Kendwa

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 8.jpg
© Στέλιος Μιχελής

Πηγαίνετε στο δάσος Jojani

Eίσοδος €10

Paje

Επισκεφτείτε την περιοχή Paje. Θα απολαύσετε το φαγητό σας, στην παραλία σε local Africa εστιατόριο-εδώ δοκιµάστε τις γαρίδες masala µε γάλα καρύδας-  και για ποτό επιλέξτε το «Pajebynight» (επίσης ιδανικό, αν ψάχνετε free wi fi).

The Rock restaurant

Πρόκειται για ένα παγκοσµίου φήµης εστιατόριο λίγα χιλιόµετρα µακριά από το Paje, γνωστό όχι µόνο για την εξαιρετική του τοποθεσία, αλλά και το υπέροχο φαγητό του, εµπνευσµένο από την πρώτη ύλη και τις συνταγές της Ζανζιβάρης σε έναν καλοφτιαγµένο συνδυασµό µε την ιταλική κουζίνα. (www.therockrestaurantzanzibar.com)

Βρίσκεται µόνο του, πάνω σε έναν τεράστιο βράχο στα νοτιοανατολικά, στη χερσόνησο Michamwi Pingwe ενώ είναι εύκολα προσβάσιµο από όλο το νησί. Θα κάνετε 10 λεπτά µε αυτοκίνητο από το Paje, 50 λεπτά από την Stone Town και 90 λεπτά από το ακραίο βόρειο άκρο του νησιού, το Nungwi. Αξίζει σίγουρα επίσκεψη αλλά να γνωρίζετε ότι το φαγητό εδώ είναι αρκετό ακριβό. Ωστόσο µπορείτε να πίειτε έναν καφέ και να φάτε απέναντι ακριβώς στο cafe-bar-εστιατόριο «Upendo».

Safari Blue

Last but not least…φυσικά, το φηµισµένο στη Ζανβιζάρη Safari Blue, µια µοναδική περιπέτεια στη θάλασσα µε τις αντίστοιχες δραστηριότητες. Γίνεται από το 1996 και έχει στόχο να παρέχει µια πραγµατικά αξέχαστη και διαφορετική εµπειρία της Ζανζιβάρης.

Zανζιβάρη παραλία
© Στέλιος Μιχελής
© Στέλιος Μιχελής

Πότε να πάτε

Από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο που η θερμοκρασία στη Ζανζιβάρη κυμαίνεται στους 26 C . Με πιο ζεστό μήνα να έχουν τον Φεβρουάριο όπου η θερμοκρασία φτάνει μέχρι τους 39 βαθμούς ενώ αντίθετα τον Αύγουστο φτάνει μέχρι και 21 C. Ιδανικοί μήνες είναι από Ιούνιο εως Αύγουστο με ηλιόλουστες μέρες και δροσερά βράδια. Απέφυγε τους μήνες Μάρτιο – Μάιο λόγω βροχοπτώσεων.

© Στέλιος Μιχελής

Ζανζιβάρη – Φαγητό

Αν περιμένετε να ακούσετε περίεργα ονόματα φαγητών και περίεργες πρώτες ύλες, πέφτετε έξω. Το φαγητό είναι ιδιαίτερα νόστιμο και οι γεύσεις είναι αρκετά οικείες, δηλαδή θα βρείτε, αστακούς, καλαμάρια, ψάρια, γαρίδες, ρύζι και ζυμαρικά, φτιαγμένα όλα παραδοσιακά με γεύση αυθεντική χωρίς να λείπει φυσικά η τροπική πινελιά!

Must taste

Οι γαρίδες masala με sauce από γάλα καρύδας και σπυρωτό ρύζι με λαχανικά αλλά τα εξαιρετικά παραδοσιακά samosa σε 3 παραλλαγές (μοσχάρι, κοτόπουλο και λαχανικά). Πολύ νόστιμα και οικονομικά samosa θα βρείτε στο λιμάνι της Stonetown .

Highlight

Να σημειωθεί ότι οι τιμές στα θαλασσινά δεν είχαν καμία σχέση με αυτές που έχουμε συνηθίσει εδώ. Θα απολαύσετε αστακό κάτω από 10€, καλαμάρια με 5€ και πάστα θαλασσινών μόλις με 6€!

Tip: Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τα θαλασσινά. Mαγειρεύονται φρέσκα κατευθείαν από τον Ινδικό Ωκεανό! Ιδιαίτερη προσοχή όµως πρέπει να δώσετε στα παγάκια και στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι πάντα εµφιαλωµένο. Από εκεί και πέρα σχετικά µε τα παγάκια στα τουριστικά µέρη της περιοχής, φτιάχνονται από εµφιαλωµένο νερό οπότε µπορείτε να καταναλώσετε ποτά και cocktails άφοβα. Και µιας και αναφέραµε τα cocktails… στην Ζανζιβάρη θα απολαύσετε εξαιρετικής ποιότητας µάνγκο και passionfruits!

Να γνωρίζετε

Τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν συνδυασµό τοπικής και διεθνούς κουζίνας. Οπότε θα βρείτε κινεζικό, ινδικό, ιταλικό, ακόµα και γαλλικό φαγητό! Αν όµως θελήσετε να δοκιµάσετε κάτι διαφορετικό και πάρα πολύ οικονοµικό δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την προβλήτα, µπροστά στον ωκεανό, όπου θα βρείτε υπαίθριους πάγκους µε φρέσκιες πίτες, τηγανητές πατάτες, κεφτέδες, κροκέτες, χταπόδι και ψιλοκοµµένα λαχανικά, ενώ θα πιείτε φρέσκο, γλυκό χυµό ζαχαροκάλαµου! 

Όλα ετοιµάζονται µπροστά σας, τη στιγµή της παραγγελίας ενώ το σκηνικό είναι µαγευτικό… αφού µπροστά στα µάτια σας,  ένας κατακόκκινος ήλιος δύει µέσα στη θάλασσα…

© Στέλιος Μιχελής

Ζανζιβάρη – Διαµονή

Η διαµονή στη Ζανζιβάρη είναι οικονοµική και υπάρχουν διαφόρων ειδών καταλύµατα οπού θα µείνετε µε µια µέση τιµή στα 15€/ άτοµο τη ηµέρα. Ωστόσο αξίζει να δώσετε περίπου 20€-25€/ άτοµο την ηµέρα και να µείνετε σε bangalows στην ακτή!

Τα καλύτερα οργανωμένα και ελεύθερα κάμπινγκ στην Εύβοια

Πρόταση για το χρονοδιάγραµµα της διαµονής

Ιδανικά κατά τη διαµονή σας, και για να έχετε ολοκληρωµένη άποψη του τόπου και της καθηµερινότητας, θα σύστηνα να µείνετε δύο µε τρεις µέρες στην StoneTown ώστε και να επισκεφτείτε την Nakupenda πάνω από µια φορά, µια µε δύο ηµέρες να περάσετε στην Kendwa, άλλες δύο στην περιοχή Paje, σίγουρα µια επίσκεψη στην παραλία Jabiani, από εκεί να πάτε µια βόλτα µέχρι το «Τhe Rock» και φυσικά να κάνετε bluesafari.

Τέλος να µείνετε πέντε µε έξι µέρες στην περιοχή Nungui, ένα µέρος απίστευτα όµορφο µε πανέµορφη παραλία και θάλασσα.

Tip: Στο Nungui, θα βρείτε αρκετά µαγαζιά για φαγητό (εδώ απόλαυσα πολύ ωραίο φαγητό και µάλιστα πιο οικονοµικό από κάθε άλλο σηµείο της Ζανζιβάρης), διάφορα local bars, τεράστια παραλία για βόλτες στο ηλιοβασίλεµα και ένα πανέµορφο χωριουδάκι µε καλοσυνάτους κατοίκους!

© Στέλιος Μιχελής

Τι να αγοράσετε

 Οι λάτρεις της Αφρικανικής τέχνης µπορούν να βρουν ότι θελήσουν στα µαγαζιά που βρίσκονται στην Gizenga Str. αλλά και στους πάγκους των υπαίθριων πωλητών οι οποίοι πουλούν διάφορα ξυλόγλυπτα, αγαλµατάκια από έβενο, αφρικανικά παιχνίδια, ξύλινα σκεύη, υφαντά, κεραµικά, ζωγραφιές naive και όστρακα.

Προσοχή όµως πρέπει να αποφύγετε την αγορά προϊόντων που έχουν φτιαχτεί από σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη όπως είναι η πράσινη χελώνα.

Τι να προσέξετε

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ζώα και έντοµα. Πρέπει να κάνετε πριν πάτε εµβόλιο για την Ηπατίτιδα Α . Καλό επίσης θα ήταν, να κάνετε και εµβόλιο για τον κίτρινο πυρετό αν και δεν είναι απαραίτητο για την  Ζανζιβάρη εκτός και αν σκοπεύετε να µετακινηθείτε και στην Τανζανία. Υπάρχει το ενδεχόµενο να σας ζητηθεί πιστοποιητικό εµβολιασµού ενώ συνίσταται και η λήψη χαπιών κατά της ελονοσίας.

Δυστυχώς στο άκουσµα και µόνο τόπων όπως η Ζανζιβάρη, αρκετοί είναι εκείνοι που σκέφτονται την εγκληµατικότητα και τον κίνδυνο. Εν προκειµένω, τελείως λάθος άποψη. Τα ποσοστά της εγκληµατικότητας, είναι εξαιρετικά χαµηλά και η χώρα είναι απόλυτα ασφαλής. Προσωπικά δεν ένιωσα ούτε µια στιγµή φόβο ή ανασφάλεια.  

© Στέλιος Μιχελής

Να θυµάστε και να αναγνωρίσετε ότι µπορεί να είναι ένας  φιλήσυχος και εγκάρδιος λαός, αλλά έχει µια έχει µια παράδοση τελείως διαφορετική από τη δική µας, που οφείλει κάθε επισκέπτης να σέβεται. Οπότε µην παραβιάζετε τους κανόνες τους, πχ. η κατανάλωση αλκοόλ δηµοσίως προσβάλλει τα ήθη, όπως και η επίδειξη τρυφερότητας η οποία δεν συνηθίζεται. Προσβλητική επίσης µπορεί να είναι και η λήψη φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση των κατοίκων.

© Στέλιος Μιχελής

Χρήσιµα tips

Κλείστε τα αεροπορικά εισιτήρια αρκετούς µήνες πριν. Οι τιµες για το ταξίδι σας στη Ζανζιβάρη, αν σταθείτε τυχεροί και τα ψάξετε αρκετά νωρίτερα, κυµαίνονται στα €600 – €700 (µε επιστροφή) ενώ µπορεί να φτάσουν και τα €1.400 (µε επιστροφή) αν τα αφήσετε για τελευταία στιγµή. Προφανώς οι πτήσεις από Αθήνα είναι αποκλειστικά µε ενδιάµεσο σταθµό οπότε και οι ώρες αρκετές. Οι µετακινήσεις µε ταξί είναι επίσης αρκετά φτηνές , αρκεί να κάνετε και καλό παζάρι! Για παράδειγµα µπορείτε να κλείσετε ένα ταξί για 8 ώρες (µε ενδιαµέσες αναµονές)  από €50 έως €70.

Για να πάτε χρειάζεται οπωσδήποτε ταξιδιωτική visa.

Επίσηµη γλώσσα είναι η Σουαχίλι (Kiswahili), ενώ οµιλούνται ευρέως τα Αγγλικά και τα Αραβικά.

Το τοπικό νόµισµα είναι το σελίνι Τανζανίας (Tsh). Ισοτιµία: €1 =2.690 Tsh περίπου, µε την ισοτιµία όµως να αλλάζει συχνά.

© Στέλιος Μιχελής

ΠΗΓΗ: Icons Travellers magazine

ΣΗΜ. Ευχαριστούµε θερµά τον φωτογράφο & αναγνώστη του Icons Travellers, κ. Στέλιο Μιχελή που πραγµατοποίησε το ταξίδι στη Ζανζιβάρη και θέλησε να µοιραστεί αποκλειστικά µαζί µας την εµπειρία του, τόσο µε τις πληροφορίες του κειµένου όσο και με τις µοναδικές φωτογραφίες του, οποίες αποτυπώνουν την καθηµερινότητα των κατοίκων. Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο περιοδικό μας όπου και δηµδημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά .

oznor © Στέλιος Μιχελής
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 11.jpg
© Στέλιος Μιχελής
- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ