Home Travel Ανακαλύψαμε 6 ελληνικά χωριά-φαντάσματα! Οι απίθανες ιστορίες εγκατάλειψης!

Ανακαλύψαμε 6 ελληνικά χωριά-φαντάσματα! Οι απίθανες ιστορίες εγκατάλειψης!

Υπάρχουν χωριά στην ελληνική επικράτεια που… δεν υπάρχουν πια, αφού εγκαταλείφθηκαν για διάφορους και διαφορετικούς λόγους το καθένα. Εμείς ανακαλύψαμε 6 από αυτά μαζί με τις απίθανες ιστορίες εγκατάλειψης!

ελληνικά χωριά-φαντάσματα και οι ιστορίες τους στα άδεια σοκάκια

Χωριά-φαντάσματα, με σπίτια χαλάσματα, ερημωμένα από κάθε είδους ζωή βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα! Αυτά είναι τα ελληνικά χωριά-φαντάσματα που χάθηκαν στον χρόνο και καθένα έχει τη δική του παράξενη ιστορία να διηγηθεί.

6 ελληνικά χωριά-φαντάσματα

Καλάμι, Κρήτη

Βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα. Είναι χτισμένο στα 500 μέτρα υψόμετρο και η ιστορία του χάνεται στα τέλη της ενετοκρατίας και στις αρχές της τουρκοκρατίας.

Δεν εγκαταλείφθηκε εξαιτίας κάποιου φυσικού φαινομένου, αλλά επειδή οι κάτοικοί του έφυγαν από τον τόπο τους αναζητώντας καλύτερη τύχη επαγγελματικά στις μεγαλουπόλεις της Κρήτης.

Σφενδύλι, Κρήτη

Το Σφνεδύλι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η “Ατλαντίδα” της Κρήτης, αφού βυθίζεται ολοένα και περισσότερο εδώ και 20 χρόνια! Βρίσκεται στη Χερσόνησο του νομού Ηρακλείου, μέσα στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη. Χτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων, από το 1500 που δημιουργήθηκε ως οικισμός, πλέον τα περισσότερα από τα σπίτια του έχουν βυθιστεί στη λίμνη.

Κάντε ένα Road Trip στην Κρήτη σε 2 εβδομάδες!

Μόλις δημιουργήθηκε το φράγμα Αποσελέμη, που είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, το χωριό άρχισε να βυθίζεται.

Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν αμέσως και φυσικά όλοι αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους και τις καταστροφές που υπέστησαν. Καθώς γεμίζει και αδειάζει το φράγμα Αποσελέμη, το Σφενδύλι, ένα εγκαταλειμμένο πλέον μέρος στην Κρήτη.

Αράδαινα, Κρήτη

Η Αράδαινα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Σφακίων με μόλις 4 κατοίκους! Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά από το χωριό της Ανώπολης, στα Σφακιά της Κρήτης, που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε.

Αν κανείς ρωτήσει τι συνέβη, ο καθένας έχει και μια ιστορία να πει για την Αράδαινα. Η πιο γνωστή ιστορία έχει να κάνει με το κουδούνι μιας κατσίκας και μια βεντέτα! Ένα μικρό αγόρι που ζούσε εδώ στην Αράδαινα βρήκε το κουδούνι μιας κατσίκας και αρνήθηκε να το δώσει στον ιδιοκτήτη του.

Εκείνος τότε πήγε σπίτι του μικρού να το ζητήσει και κουβέντα στην κουβέντα το κακό έγινε. Τη δεκαετία του ’50 το χωριό ερήμωσε, με τους κατοίκους να φεύγουν για άλλα μέρη της Κρήτης, ειδικά για τα Σφακιά. Και σήμερα κάποιοι προσπαθούν να το αναστήσουν, όχι όμως με αποτέλεσμα.

Κάλλιο, Φωκίδα

Το Κάλλιο μοιάζει κρυμμένο μέσα στο φράγμα του Μόρνου. Το 1979 το φράγμα κατασκευάστηκε, οι κάτοικοι αποζημιώθηκαν και άφησαν τα σπίτια τους για να φτιάξουν τον οικισμό τους πιο ψηλά. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια η πεδιάδα ανάμεσα στα Βαρδούσια όρη και την Γκιώνα άρχισε γεμίζει με νερό και τα πέτρινα σπίτια του Καλλίου βυθίστηκαν σιγά-σιγά.

Χαρακτηριστικό του χωριού αυτού στη Φωκίδα είναι ότι τα σπίτια ακροβατούν ανάμεσα σε γη και νερό. Ανάλογα με τη στάθμη του νερού εμφανίζονται και εξαφανίζονται δημιουργώντας ένα παράξενο και εντυπωσιακό φαινόμενο.

Άμφισσα: Όλοι οι λόγοι για να τη βάλεις στη λίστα σου!

Ροπωτό, Τρίκαλα

Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό Τρικάλων ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Το σαθρό έδαφος υποχωρεί «ρουφώντας» σπίτια και καταστρέφοντας δρόμους.

Ως αποτέλεσμα πολλά από τα κτήρια του ελληνικού αυτού χωριού κατέρρευσαν ή βρέθηκαν σε πολύ επικίνδυνη κλίση, κάτι που καθιστούσε απαγορευτική τη διαμονή των κατοίκων, που έφταναν τους περίπου 800.

Τρίκαλα: Ταξίδι στην πιο cool πόλη της Ελλάδας

Μάλιστα, μαζί με τα σπίτια, παρασύρθηκε και ο ιερός Ναός της Παναγίας της Θεοτόκου, που στέκεται επιβλητικός παρά την μεγάλη κλίση που προκάλεσε φθορές στον εσωτερικό και εξωτερικό του χώρο.

Γάβρος, Καστοριά

Ο Γάβρος είναι ένα από τα Κορέστεια της Δυτικής Μακεδονίας, που εγκαταλείφθηκε μετά τη λήξη του Εμφυλίου, όπως συνέβη και με άλλα χωριά, προκειμένου οι κάτοικοι να συνεχίζουν τη ζωή τους σε κάποια μεγαλύτερη πόλη της ευρύτερης περιοχής, ειδικά στην Καστοριά.

Καστοριά: 10 must visit αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις!

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ερειπωμένο χωριό έγινε σκηνικό στο έργο «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη, καθώς τα πλινθόκτιστα σπίτια που χάνονται σιγά-σιγά ανάμεσα στη φύση και στο έδαφος δημιουργούν ένα απόκοσμο τοπίο.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Exit mobile version