«Μόλις βρεθήκαμε ενάμισι μέτρο κάτω από την κορυφή πλέον, πιάσαμε η μία το χέρι της άλλης και, όπως είχαμε συμφωνήσει από την αρχή του ταξιδιού, ανεβήκαμε ταυτόχρονα σε αυτήν. Ήταν η στιγμή που οι κόποι μας δικαιώνονταν».

Η Χριστίνα Φλαμπούρη και η Βανέσα Αρχοντίδου είναι οι πρώτες Ελληνίδες που κατάφεραν να ανέβουν στο όρος Ντενάλι της Αλάσκας, το ψηλότερο στη Βόρεια Αμερική κι ένα από τα ψηλότερα στον κόσμο, έπειτα από μια διαδρομή που, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των τεχνικών εμποδίων, θεωρείται εξίσου δύσκολη με την ανάβαση στο Έβερεστ.

Η ενασχόληση της 29χρονης Χριστίνας και της 40χρονης Βανέσας με την ορειβασία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν, εργαζόμενες και οι δύο στον τομέα του μάρκετινγκ μεγάλων εταιρειών, αναζητούσαν μια δραστηριότητα που θα τους έδινε τη δυνατότητα να αποδράσουν για λίγο από το απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμά τους.

Έτσι, ακολουθώντας την παρότρυνση φίλων, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις εκδρομές του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών και του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου αντίστοιχα και να δοκιμάσουν την ανάβαση σε κοντινά όρη, όπως ο Ολίγυρτος και ο Όλυμπος. «Στο βουνό, αποκομίζει κανείς εικόνες και εμπειρίες που εντυπώνονται στο μυαλό για πάντα», αναφέρει η Βανέσα.

«Επιπλέον, μαθαίνει να διαχειρίζεται και να υπερνικά τους φόβους του, κάτι το οποίο είναι χρήσιμο και στην επαγγελματική και προσωπική ζωή», συμπληρώνει η Χριστίνα.  Οι δυο τους γνωρίστηκαν στη διάρκεια μιας ορειβατικής αποστολής στη Μαλαισία και, διαπιστώνοντας ότι έχουν κοινούς στόχους, έγιναν συνοδοιπόροι στα επόμενα ταξίδια.

Η ανάβαση στο όρος Ντενάλι αποτελούσε πρόκληση τόσο για τη Βανέσα όσο και για τη Χριστίνα, εφόσον αυτό συγκαταλέγεται στα επτά ψηλότερα στον κόσμο, ενώ δεν είχε καταφέρει άλλη Ελληνίδα να ανέβει στην κορυφή.

«Η κατάκτηση των λεγόμενων “seven summits”, δηλαδή των επτά σημείων με το μεγαλύτερο υψόμετρο σε όλες τις ηπείρους είναι το όνειρο των περισσότερων ορειβατών. Ήταν, λοιπόν, και το δικό μας, παρότι δεν τολμούσαμε να το παραδεχτούμε ούτε στον εαυτό μας, καθώς ασχολούμασταν με την ορειβασία σχετικά λίγα χρόνια και όχι επαγγελματικά», εξηγεί η Χριστίνα.

Ωστόσο, η διαδρομή ως την κορυφή του Ντενάλι παρουσιάζει αυξημένες δυσκολίες, εφόσον η θερμοκρασία το καλοκαίρι κατεβαίνει στους -30 βαθμούς και το χειμώνα στους -60, ενώ κάθε ορειβάτης καλείται να κουβαλήσει μόνος του τον εξοπλισμό του σε αντίθεση με άλλα βουνά όπου βοηθητικές ομάδες το αναλαμβάνουν.

Η προετοιμασία που χρειάστηκε, λοιπόν, ήταν απαιτητική: Έρευνα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου όρους, διατροφή ενδυνάμωσης του οργανισμού, προπόνηση τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, ιατρικοί έλεγχοι.

Λίγους μήνες πριν την αναχώρηση, μάλιστα, η Χριστίνα υπέστη έναν αρκετά σοβαρό τραυματισμό στον ώμο, αλλά αρνήθηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή της στην αποστολή. Έτσι, συνοδευόμενες και από δύο άνδρες ορειβάτες, τον Φώτη Γκούντα και τον Γιώργο Μαρίνο, ξεκίνησαν