Home Travel Ηλεία: Ταξιδεύουμε στο ελατοσκέπαστο κεφαλοχώρι με τις 7 παραδοσιακές γειτονιές – Ένας...

Ηλεία: Ταξιδεύουμε στο ελατοσκέπαστο κεφαλοχώρι με τις 7 παραδοσιακές γειτονιές – Ένας επίγειος παράδεισος!

Ένα πανέμορφο ορεινό κεφαλοχώρι κρυμμένο μέσα στα έλατα αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο στα Λάμπεια Όρη της Ηλείας και ξεχωρίζει για τις 7 γειτονιές με τα παραδοσιακά αρχοντικά του! Πάμε να το γνωρίσουμε…

Λάμπεια Ηλείας μέσα στο πράσινο

Λάμπεια ή Δίβρη, όπως αναφέρουν την ορεινή αυτή κωμόπολη της Ηλείας οι χάρτες, πρόκειται για έναν τόπο με αιώνες ιστορίας και μια φύση υπέροχη να την αγκαλιάζει από παντού. Λιγοστοί πλέον κάτοικοι παινεύουν τον τόπο τους ως τον επίγειο παράδεισο με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, αφού βρίσκεται μια ανάσα από το διάσημο δάσος της Φολόης.

“Ελατοσκέπαστο” χωριό με 7 γειτονιές

Οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του οικισμού είναι αρκετές και πολλές φορές αντικρουόμενες. Πολύ πιθανόν το όνομα Δίβρη να προήλθε από μετοίκους της ομώνυμης ελληνόφωνης κοινότητας της Βόρειας Ηπείρου. Η σύγχρονη ονομασία “Λάμπεια” είναι μεταγενέστερη.

Η “Μαύρη Τρύπα” της Μάνης έχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό – Ένα δάσος στο εσωτερικό της! (video)

Το χωριό χωρίζεται σε επτά γειτονιές, που αναπτύσσονται είτε προς την πλαγιά του βουνού με το κατάφυτο δάσος είτε από την κάτω πλευρά του Διβριώτικου ποταμού. Από τα κτήρια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι αυτό του Δημοτικού Σχολείου, που κτίστηκε με δωρεές του Ανδρέα Συγγρού και σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο της Εκπολιτιστικής Ενωσης Διβριωτών.

Με δωρεά του ιδίου κτίστηκε και το Παρθεναγωγείο του ορεινού χωριού, που σήμερα λειτουργεί ως γυμνάσιο. Από τα παλιά σπίτια να ξεχωρίζουμε αυτά των μεγάλων διβριώτικων «τζακιών», όπως το Στεφανοπούλειο, το Πετραλέικο στη συνοικία Περδικαράδες και το Αντωνέικο, χτισμένα όλα τον 19ο αιώνα.

Το πιο εντυπωσιακό φοινικόδασος της Ελλάδας σε ένα βίντεο από ψηλά!

Στη γειτονιά Γκρουστάδες βρίσκεται ο ναός της Αγίας Τριάδας, με υπέροχες αγιογραφίες. Στη συνοικία Περδικαράδες ο ναός του Αγίου Νικολάου -η μητρόπολη της Δίβρης- είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα που χτίστηκε στη θέση παλιότερου ναού του 16ου αιώνα, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1924.

Εκδρομή στο μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας

Η Πελοπόννησος έχει πολλές ομορφιές και ακόμα περισσότερα μυστικά για να αποκαλύψει στους επισκέπτες της. Εμείς σήμερα θα σας δείξουμε το υπέροχο παραθαλάσσιο δάσος της, χάρμα οφθαλμών και ιδέστε, το μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Το δάσος της Στροφυλιάς στην Πελοπόννησο είναι το μοναδικό παραθαλάσσιο της Ελλάδας, που φτάνει μέχρι την παραλία της Καλογριάς και αποτελεί έναν σημαντικό βιότοπο της περιοχής αλλά και μια σπάνια όαση πρασίνου δίπλα στην ακτή.

Ευκαιρία να δείτε άλλο ένα σπάνιο δάσος στην Ελλάδα, το δάσος με τους αμέτρητους αυτοφυείς κάκτους σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα!(video)

Οικολογικός παράδεισος

Με σπάνια οικολογική σημασία και εξωτική ομορφιά, στο παραθαλάσσιο δάσος της Στροφυλιάς στην ακτή της Καλογριάς τα μάτια συναντούν ένα θέαμα μοναδικό. Βρίσκεται στα όρια των νομών Αχαΐας και Ηλείας και καταλαμβάνει μια παραλιακή ζώνη μήκους 14 χλμ. περίπου και με μέσο πλάτος 1500 μ.

Το απέραντο της θάλασσας αγκαλιάζει μια τεράστια αμμουδιά που φιλοξενεί ένα απέραντο δάσος, που στην ουσία χωρίζει τη λίμνη του Πρόκοπου από το Ιόνιο Πέλαγος.

Το δάσος της Στροφυλιάς στολίζεται από άπειρες διαφορετικές εικόνες, ένα ανάγλυφο δημιούργημα της φύσης. Οι υπεραιωνόβιες κουκουναριές μοιάζουν με τεράστιες ομπρέλες, ενώ πεύκα και βελανιδιές φιλοξενούν στα μεγάλα τους κλαδιά σπάνια πουλιά, αφού το δάσος αποτελεί πέρασμα αποδημητικών. Κι αν θέλετε να ακούσετε το θρόισμα των φύλλων και τους ήχους του δάσους, τώρα μπορείτε να το κάνετε με ένα κλικ.

Σπάνια χλωρίδα και πανίδα θα συναντήσει εδώ ο επισκέπτης, που συνθέτει εικόνες απαίρου φυσικού κάλλους, ενώ θαλάσσιες χελώνες βρίσκουν εκεί καταφύγιο, καθώς σε πολλά σημεία σχηματίζονται μικρές λιμνοθάλασσες

Θαυμάστε τη λίμνη που αλλάζει χρώμα στην στιγμή – Από γαλάζια γίνεται πράσινη!

Το δάσος της Στροφυλιάς είναι στην ουσία ένα εθνικό πάρκο 22.000 στρεμμάτων, το οποίο προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura, αποτελεώντας έναν μικρό επίγειο παράδεισο με τεράστια οικολογική σημασία.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

Exit mobile version