Ταξιδεύουμε γαστρονομικά στην τοπική κουζίνα του νησιού μέσα από επτά εξαιρετικές επιλογές. Ψάρι μπιάνκο από τα χεράκια της Μαρίνας στο ομώνυμο ταβερνάκι.
Παστιτσάδα με κρέας ή ψαρικά, μπουρδέτο με σκορπίνες ή μπακαλιάρο, σοφρίτο με μπόλικο σκόρδο και μαϊντανό, ελαφρύ μα πεντανόστιμο ψάρι μπιάνκο. Η λίστα με τις παραδοσιακές συνταγές της κερκυραϊκής κουζίνας δεν περιορίζεται στα παραπάνω, τα οποία ωστόσο είναι οι εμβληματικοί εκπρόσωποί της. Καθρέπτης των επιρροών που δέχθηκε το νησί των Φαιάκων ιστορικά, η πλούσια τοπική γαστρονομία, μοιάζει να χωρίζεται σε αστική και της υπαίθρου. Η πρώτη είναι καθαρά βενετσιάνικη και έχει αφήσει τον απόηχό της στα εστιατόρια που ακολουθούν κι η δεύτερη είναι η λεγόμενη “φτωχή” και βασισμένη σε προϊόντα της κερκυραϊκής γης. Ακολουθούν επτά σημεία εντός κι εκτός Πόλης, που τιμούν την γαστρονομική παράδοση και τη διατηρούν ζωντανή. Έξι προτάσεις που δεν θα σας απογοητεύσουν και θα σας συστήσουν την γνήσια κερκυραϊκή παραδοσιακή κουζίνα όπως της πρέπει.
Οι κατσαρόλες παίρνουν φωτιά στου Ρουβά Παραδοσιακό μαγειρείο της πόλης που τιμά την ελληνική κουζίνα και λειτουργεί από το 1937. Μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά αλλά και παραδοσιακά πιάτα του νησιού θα σας φέρνουν στο φιλικό του χώρο συχνά. Ο Σταμάτης και ο Βασίλης συνεχίζουν την παράδοση του πατέρα τους με αγάπη και μεράκι κι αυτό φαίνεται από τον κόσμο που έρχεται πιστά εδώ δεκαετίες. Μην χάσετε το άπαιχτο ψητό κατσαρόλας. Το μενού ανανεώνεται καθημερινά και μπορείτε να βρείτε τα πάντα ανάλογα με την όρεξή σας. Από λαδερά, κρέας, ψάρι κοκ.
REX
Το ιστορικό εστιατόριο Rex άνοιξε τις πόρτες του το 1932 σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Παλιάς Πόλης, πίσω ακριβώς από το Λιστόν. Στον κατάλογο του έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε μεσογειακά πιάτα, ωστόσο σταθερή αξία του μενού παραμένουν οι τοπικές συνταγές που έχουν αγαπηθεί από το κοινό του. Επί της πολυσύχναστης Καποδιστρίου, λοιπόν, θα δοκιμάσετε αυθεντικά, τοπικά πιάτα, όπως ντόπιο κόκορα παστιτσάδο, μοσχάρι σοφρίτο και κοτόπουλο με σάλτσα από τοπικό κουμκουάτ.
Τα φεστιβάλ του καλοκαιριού στη Σύρο!
Το Ταβερνάκι της Μαρίνας
Το Ταβερνάκι της Μαρίνας στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτήριο με πέτρινους τοίχους στη γραφική γειτονιά της Σπηλιάς, στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. Ξελογιάζει εξαρχής με την cult κουκλίστικη διακόσμησηόσο και με τα καλομαγειρεμένα πιάτα του, από τα χεράκια της ίδιας της Μαρίνας. Οι μαμαδίστικες μυρωδιές και γεύσεις της ελληνικής κουζίνας θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς, ενώ το φιλόξενο περιβάλλον και η φιλική εξυπηρέτηση σίγουρα θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Από τις δημιουργίες της Μαρίνας δοκιμάστε σπιτικές πίτες, γαύρο μαρινάτο, ρολό χοιρινό στο φούρνο, σουτζουκάκια κ.ά. Στον κατάλογο θα βρείτε επίσης τοπικά πιάτα παρασκευασμένα με ντόπια, φρέσκα υλικά.
Μπακαλόγατος Σκηνικό παλιού ελληνικού κινηματογράφου στον Μπακαλόγατο
H Ελλάδα στη λίστα με τα 20 νησιά με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο
Εκτός Πόλης
Στην πλατεία του διατηρητέου οικισμού της Παλιάς Περίθειας, η ομώνυμη με το χωριό ταβέρνα υπόσχεται γευστικές εμπειρίες, βασισμένες στην τοπική, κερκυραϊκή κουζίνα, με θέα στο απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο του όρους Παντοκράτορας. Η ταβέρνα Παλιά Περίθεια, που λειτουργεί από το 1836, αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση, κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό τόσο από την φιλική εξυπηρέτηση όσο και από τα μαγειρευτά της κουζίνας. Στις πιο φημισμένες επιλογές των επισκεπτών της η αριστουργηματική παστιτσάδα και το εξαιρετικό σοφρίτο. Σημειώστε ότι οι πρώτες ύλες προέρχονται από τον κήπο των ιδιοκτητών, ενώ οι περισσότερες συνταγές χρονολογούνται από την εποχή των παππούδων τους. Μην φύγετε από την ταβέρνα αν δεν δοκιμάσετε τη σπιτική καρυδόπιτα κέρασμα στο τέλος κι έχετε κατά νου ότι οι μερίδες είναι τεράστιες.
Toula’s
Στην παραλία Αγνί, με τα διάφανα νερά και τα μεγάλα βότσαλα στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας, σε απόσταση 45 λεπτών από το κέντρο της πόλης, το εστιατόριο Toula’s, με εξειδίκευση στην τοπικές συνταγές και τα πιάτα με θαλασσινά, αποτελεί σημείο αναφοράς. Τα ηνία της κουζίνας του, που αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους σκαφάτους που επισκέπτονται το νησί όσο και για τους ντόπιους βρίσκεται η Τούλα, η οποία δημιουργεί γευστικά εδέσματα με αγάπη και μεράκι παρέα με την ομάδα της. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα και προέρχονται από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Τρύπας
πηγή: www.greekguide.com