Home Travel News 11 πόλεις-φαντάσματα που καθηλώνουν όλο τον κόσμο (μέρος Α)

11 πόλεις-φαντάσματα που καθηλώνουν όλο τον κόσμο (μέρος Α)

Μια εγκαταλελειμμένη πόλη χρυσοθήρων, ένα στοιχειωμένο χωριό ψαράδων μαργαριταριών και ένα μυστηριώδες εγκαταλελειμμένο νησί, οι πόλεις φαντάσματα που σας παρουσιάζουμε μοιάζει να έχουν παγώσει στο χρόνο.

Πάρτε μια γεύση από το παρελθόν και ταξιδέψτε στο χρόνο μέσα από ιστορίες και εικόνες που θα σας συναρπάσουν.

Στη Κάτω Εκκλησιά, τη μία από τις δύο που έχουν παραμείνει, μπορείς να θαυμάσεις ακόμη και σήμερα τις τοιχογραφίες και τα αψιδωτά ταβάνια παίρνοντας μια γεύση του πόσο μαγικό υπήρξε κάποτε το Λιβίσι. Στην εκκλησία υπάρχει και οστεοφυλάκιο.

Το πιο εντυπωσιακό νησί της Πορτογαλίας

Σήμερα τα πέτρινα κτίρια μένουν εγκαταλελειμμένα, σκεπασμένα με την κόκκινη σκόνη της ερήμου. Κάποιες πόρτες παραμένουν κλειδωμένες ακόμη και σήμερα αλλά οι επισκέπτες μπορούν να ρίξουν μια κλεφτή ματιά στις άδειες αίθουσες διδασκαλίας και στα έρημα υπνοδωμάτια. Το τέμενος παραμένει ακόμη όρθιο.

Οι ντόπιοι την αποκαλούν πόλη-φάντασμα και έχει τη φήμη ότι είναι στοιχειωμένη από κακά πνεύματα. Παρόλο που είναι έρημη, όμως, οι πρώην κάτοικοι δεν την έχουν διαγράψει. Μια φορά τον χρόνο συγκεντρώνονται για να τιμήσουν την κληρονομιά τους.

Μέχρι τη δεκαετία του ’70 τα κοιτάσματα στέρεψαν εντελώς και το 1974 το Γκουνκαντζίμα εγκαταλείφθηκε. Το 2009 ωστόσο άνοιξε πάλι για τις ανάγκες της περίφημης ταινίας του 2012 James Bond, Skyfall όπου ο Bond έρχεται αντιμέτωπος με τον Raoul Silva, στο τρομακτικό αρχηγείο του.

Σήμερα τα κτίρια καταρρέουν και έχουν σκεπαστεί από τη βλάστηση. Οι επισκέψεις είναι μόνο οργανωμένες και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία καθώς οι συχνοί τυφώνες έχουν επηρεάσει την στατικότητα των κτιρίων τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα

Πολλές από τις πόλεις της Αμπχαζίας, όπως και η Ακαρμάρα, εγκαταλείφθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και παραμένουν λίγο ως πολύ έρημες. Σήμερα, διαμένουν εκεί περίπου 38 κάτοικοι. Οι πολυκατοικίες έχουν θαφτεί μέσα στη βλάστηση, οι γέφυρες καλύφθηκαν από βρύα ενώ παντού βλέπεις εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και άλλα είδη όπως μπανιέρες κ.α.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας παραδείγματος χάρη αποτρέπει τους Βρετανούς να ταξιδέψουν στην Αμπχαζία αλλά υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία οργανώνουν ταξίδια εκεί και επισκέψεις στην Ακαρμάρα.

Και όντως τα διαμάντια ήταν τόσα πολλά (κάποια στιγμή το 11% της παγκόσμιας παραγωγής γινόταν εδώ) και το χρήμα έρρεε άφθονο. Έτσι χτίστηκαν σχολεία, φούρνος, αθλητικές εγκαταστάσεις και νοσοκομείο. Καλλιτέχνες της όπερας κατέφθαναν για να δώσουν παραστάσεις στις εντυπωσιακές αίθουσες χορού και τρένα μετέφεραν νερό για τους κήπους που είχαν κατασκευαστεί στην μέση της ερήμου.

Το 1928, ανακαλύφθηκε ένα ακόμη μεγαλύτερο αδαμαντορυχείο, νότια του Κόλμανσκοπ και πολλοί από τους κατοίκους μετακόμισαν εκεί αναζητώντας ακόμη καλύτερη τύχη. Το 1956, η πόλη εγκαταλείφθηκε οριστικά και σήμερα η κόκκινη άμμος έχει σκεπάσει τα πολυτελή σπίτια.

8 εντυπωσιακές εικόνες στο βυθό του Αιγαίου

Για να μπορέσετε να μπείτε στο Κόλμανσκοπ, θα χρειαστεί να πληρώσετε εισιτήριο στην πύλη. Υπάρχουν καθημερινές ξεναγήσεις αλλά μπορείτε να εξερευνήσετε τα κτίρια και μόνοι σας.

δείτε: 11 πόλεις-φαντάσματα που καθηλώνουν όλο τον κόσμο (μέρος B)

πηγή: msn.gr

Exit mobile version