Από ότι φαίνεται υπάρχουν κάποια τρόφιμα ή σνακ τα οποία περιέχουν περίεργα πρόσθετα και άλλα συστατικά που δεν θα φανταζόσαστε. Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε τι μπορεί να περιέχουν μερικά από τα αγαπημένα σας σνακ; Κάντε κλικ και μάθετε!

ΤΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΤΥΡΙ
Το τριμμένο τυρί περιέχει κυτταρίνη, η οποία είναι ο κύριος πολυσακχαρίτης και κύριο συστατικό του ξύλου και όλων των φυτών. Χάρη σε αυτό το συστατικό το τυρί δεν κολλάει και δεν σβολιάζει.

ΤΟ ΚΡΕΑΣ
Το γνωρίζατε ότι ο χασάπης σας μπορεί και να χρησιμοποιεί ένα είδος κόλλας για να στερεώσει δύο κομμάτια κρέατος μαζί; Η κόλλα αυτή ονομάζεται τρανσγλουταμινάση και δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την υγεία. Χρησιμοποιείται ευρύτατα σε όλο τον κόσμο για να “ανακυκλωθούν” και να πουληθούν τα κομμάτια του κρέατος που έχουν περισσέψει.

ΤΑ OREOS
Το ξέρατε ότι η λευκή κρέμα που βρ’ισκεται μέσα στα Oreos φτιάχνεται με φυτικό λάδι και ως εκ τούτου περιέχει υδρογονωμένα λίπη;

ΤΟ ΨΩΜΙ
Το ψωμί που αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ μπορεί να περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-κυστείνη και επιμηκύνει τη ζωή στο ράφι. H L-κυστείνη μπορεί να προέρχεται και από ανθρώπινα μαλλιά.

ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ
Την έχετε ακούσει την καρραγενάνη; Το συγκεκριμένο πρόσθετο βρίσκεται σε πολλά από τα αγαπημένα σας παγωτά.
Οι καρραγενάνες εξάγονται από τα κόκκινα φύκια (ροδοφύκη) και χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην βιομηχανία τροφίμων αλλά και στον φαρμακευτικό κλάδο. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι κάποιες μορφές της καρραγενάνης (κυρίως η μη διασπώμενη) μπορούν να προκαλέσουν την καταστροφή των κυττάρων του πεπτικού συστήματος.

ΤΑ ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ
Οι καραμέλες ζελεδάκια αρέσουν στα περισσότερα παιδιά αλλά πολλές φορές και στους μεγάλους. Εκείνα που γυαλίζουν ενδέχεται να περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται σελάκ η αλλιώς γομολάκκα, μια ρητίνη που εξάγεται από τα θηλυκά ετερόπτερα.

ΟΙ ΑΡΑΧΙΔΕΣ
Το ξέρατε ότι οι αραχίδες δεν είναι ξηρός καρπός; Εϊναι ένα είδος λαχανικού, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο κοντά στον αρακά από ότι στα φουντούκια.

Η ΚΕΤΣΑΠ
Το ξέρατε ότι η κέτσαπ που όλοι σχεδόν αγαπάμε έχει περισσότερη ζάχαρη από ένα παγωτό; Εάν είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι η κέτσαπ πάει παντού, μάλλον σας αρέσει πολύ η ζάχαρη, σύμφωνα με την Huffington Post.

ΤΑ ΜΑΦΙΝΣ
Όπως και το τριμμένο τυρί που προαναφέραμε, έτσι και τα μάφινς περιέχουν συχνά κυτταρίνη.

Η ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΓΙΑΣ
Η σάλτσα σόγιας παρασκευάζεται παραδοσιακά από πάστα σόγιας, μαγιά, φασόλια και αλατισμένο νερό. Το μείγμα στη συνέχεια υφίσταται ζύμωση έτσι ώστε η μαγιά να μπορέσει να βελτιώσει τη γεύση.

ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ ‘Η ΦΡΑΟΥΛΑ
Για την παρασκευή του παγωτού φράουλα ή βανίλια πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν castoréum, μια κιτρινωπή έκκριση από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα. Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης.

ΟΙ ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ
Κάποιοι χυμοί φρούτων περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται carbendazime. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μυκητοκτόνο και η χρήση του απαγορεύεται στις ΗΠΑ.

ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΔΙΑΙΤΗΣ
Τα περισσότερα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν ασπαρτάμη. Η ουσία αυτή αντικαθιστά τη ζάχαρη και παρασκευάζεται συνδυάζοντας φαινυλαλανίνη, η οποία παράγεται φυσικά από βακτήρια, μαζί με ένα άλλο αμινοξύ, σύμφωνα με το Natural News.

ΟΙ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Οι τηγανιτές πατάτες και οι κοτομπουκιές που αγοράζουμε από τα fast food περιέχουν πολυδιμεθυλοσιλοξάνιο, ένα γνωστό συντηρητικό.

ΤΑ ΜΑΡΣΜΕΛΟΟΥΣ
Η αγαπημένη για κάποιους λιχουδιά περιέχει ζάχαρη και ζελατίνη, μια ουσία από τα κόκκαλα και το δέρμα των ζώων.

ΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΟ ΓΑΛΑ
Προκειμένου να μην πήζει το γάλα οι παραγωγοί χρησιμοποιούν κι εδώ κυτταρίνη. Ο συγκεκριμένος ξυλοπολτός χαρίζει επίσης το χαρακτηριστικό χρώμα στο σοκολατούχο.

ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΙΝΕΣ
Μάλλον πιστεύετε ότι τα δημητριακά με πολλές ίνες είναι πιο υγιεινά από τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με το Mark’s Daily Apple αυτό το είδος των δημητριακών περιέχει συνήθως σιρόπι καλαμποκιού.

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ
Τα φρούτα που αγοράζουμε κάποιες φορές στο σούπερ μάρκετ μπορεί να περιέχουν σελάκ, την ίδια ρητίνη που περιέχουν και μερικές καραμέλες τύπου ζελέ.

Η ΜΠΥΡΑ
Σύμφωνα με το BBC κάποιες μπύρες περιέχουν ζελέ από την ουροδόχο κύστη ψαριών.

ΤΟ ΖΕΛΕ
Το ζελέ είναι ζελατίνη αρωματισμένη η οποία προέρχεται από το κολλαγόνο που εξάγεται από ιστούς ζώων και συγκεκριμένα το χοιρινό δέρμα.

Η ΤΣΙΧΛΑ
Η τσίχλα μπορεί να περιέχει λανολίνη, μια κηρώδη ουσία που βγαίνει από τους σμηγματογόνους αδένες ζώων που παράγουν μαλλί, σύμφωνα με το Deccan Chronicle.

ΤΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ
Το όξινο θειώδες νάτριο είναι μια χημική ουσία την οποία βρίσκουμε και σε πολλά καθαριστικά για το μπάνιο. Την βρίσκουμε επίσης και σε κάποιες μάρκες τσιπς για να διατηρούνται φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΤΟ ΡΥΖΙ
Η ιστοσελίδα Prevention αναφέρει πέντε τρόφιμα που έφεραν ίχνη αρσενικού. Το ρύζι ήταν ένα από αυτά.

Η ΣΟΣ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ
Η σάλτσα μπάρμπεκιου κάποιες φορές περιέχει ένα μείγμα το οποίο φτιάχνεται ως εξής: καίγονται πριονίδια, στη συνέχεια προστίθεται νερό και φυτικό λάδι. Η καπνιστή γεύση που έχουν κάποιες τροφές προέρχεται από το μείγμα αυτό.

ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ
Κάποια χαβιάρια περιέχουν ορισμένες φορές βόρακα, μια ουσία την οποία περιέχουν συνήθως τα προϊόντα καθαρισμού. Στις ΗΠΑ η χρήση του βόρακα απαγορεύεται στα τρόφιμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ