Από μια ημερήσια απόδραση ως ένα long weekend το σίγουρο είναι ότι το Ναύπλιο σε εκπλήσσει κάθε φορά! Εμείς το Ναύπλιο το γνωρίζουμε, το αγαπάμε και το επισκεπτόμαστε συχνά! Γι αυτό σας προτείνουμε μια λίστα με προτάσεις για φαγητό που είμαστε σίγουροι, ότι θα φάτε καλά!

Από τις Τίτη Βελοπούλου ([email protected]) και Κατερίνα Ρίγκου ([email protected])
Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης

Το όμορφο ταβερνάκι

Στην πρόσφατη πεζοδρομημένη συνοικία του Γιαλού, το Όμορφο Ταβερνάκι έκλεισε 20 χρόνια και συνεχίζει να δίνει δυναμικό “παρών” στον γαστρονομικό χάρτη του Ναυπλίου. Με ύφος παλιάς ταβέρνας, ο εσωτερικός χώρος, ντυμένος με ξύλο και διακοσμημένος με ρετρό πινελιές, ξυπνάει µνήµες, την ώρα που τα τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο, σε μία από τις πιο γραφικές γωνιές του ιστορικού κέντρου, γίνονται ανάρπαστα! Από το 1997, άλλωστε, που το ανέλαβαν τα αδέλφια Γιώργος και Δηµήτρης Τσιώλης, έθεσαν ψηλά τον πήχη της ποιότητας. Όσο για το μενού, φέτος υπογράφουν οι Σωτήρης Κατσέλης και Σκουλαξινός Δημήτριος, εξελίσσοντας δημιουργικά τις κατά βάση ελληνικές παραδοσιακές συνταγές. Ο κατάλογος είναι γεμάτος από πεντανόστιμα μαγειρευτά, ενώ μερακλήδικοι µεζέδες συνοδεύουν ιδανικά κρασιά από ελληνικούς αµπελώνες. Σε top επιλογές έχουν αναδειχθεί το κότσι, το ψαρονέφρι µε δαµάσκηνα και το πέταλο μπατάκ (λουκάνικο). Από €15/άτομο. Καθημερινά 12:30-24:00 (Κωτσονοπούλου & Βασ. Όλγας 1, τηλ. 27520 25944, www.omorfotavernaki.gr, fb Το omorfo tavernaki-To όμορφο ταβερνάκι).

Ναύπλιο: Αυτές είναι οι κορυφαίες προτάσεις διαμονής ! Κουκλίστικα δωμάτια από 45 ευρώ με πρωινό (Photos)

Liatero

Στον σχεδόν έναν χρόνο παρουσίας του στη γαστρονομική σκηνή της πόλης, το Liatero έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις. Το εξαιρετικό μενού συνδυαστικά με τον εξαίσιο χώρο του –ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός– μας ενθουσιάζει! Μια ολάνθιστη αυλή περιτριγυρισµένη από εξωτικές µπανανιές, βουκαµβίλιες και γιασεµιά µετέτρεψε ο ιδιοκτήτης Αντρέας Λιάτας σε αξιοζήλευτη όαση, που δίνει την αίσθηση ότι είμαστε σε νησί… ενώ εκεί πλέον είναι και το bar που σερβίρει cocktails από τη signature list. Σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, απολαμβάνουμε από νωρίς λαχταριστό πρωινό αλλά και αργότερα το γεύμα και το δείπνο μας με πιάτα µεσογειακής κουζίνας, από το φρέσκο ζυµάρι της πίτσας µέχρι τα χειροποίητα ζυµαρικά, από ένα εμπνευσμένο μενού που ανανεώνεται εποχικά. Στον νέο κατάλογο, από τα ορεκτικά, δοκιμάστε οπωσδήποτε τον γαύρο τεντούρα με σάλτσα από γλυκόξινο παντζάρι καθώς και το ρολό μελιτζάνας με κρούστα από γραβιέρα Νάξου, ενώ από τα κυρίως το πεντανόστιμο μοσχαρίσιο steak με ψητά λαχανικά και το τραγανό λαυράκι με σπανάκι σωτέ, ρύζι basmati και καπνιστό χαβιάρι μελιτζάνας! Aπό €15/άτομο. Καθημερινά από τις 08:00 έως όσο πάει. (Εθνικής Αντιστάσεως 4, τηλ. 2752 400907).

Βρείτε εδώ τις  καλύτερες και οικονομικότερες επιλογές διαμονής στο Ναύπλιο

Popeye 

Μέσα σε μικρό διάστημα, αυτό το προσεγμένο μπιστρό επί της Σταϊκοπούλου, σε μία από τις παραδοσιακές γαστρονομικές πιάτσες της πόλης, όχι μόνο έκανε αμέσως τη διαφορά, αλλά εκτόξευσε τη φήμη του πέρα από τα στενά όρια του Ναυπλίου. Αυτό, βέβαια, οφείλεται στη σκληρή δουλειά που γίνεται στην κουζίνα, υπό την καθοδήγηση του ταλαντούχου σεφ και ιδιοκτήτη Ηλία Κόκκορη. Γιατί μπορεί ο καλαίσθητος χώρος με industrial μοντέρνες πινελιές να είναι αυτός που προσελκύει αρχικά το ενδιαφέρον, όμως αυτά που έχουν κερδίσει πιστούς θαμώνες είναι το άψογο service και οι συνταγές οι οποίες γίνονται τη στιγμή της παραγγελίας στη full open κουζίνα, με εμμονή στις ποιοτικές πρώτες ύλες και τα ψαγμένα εξ Ιταλίας προϊόντα. Πιστή στην ιταλοτραφή ταυτότητά της, με μεσογειακές πινελιές, η value for money κάρτα του δεν σταματά να προτείνει νέους πειραματισμούς, ενώ συνδυάζει κάθε φορά την άριστη πρώτη ύλη με τις καθαρές γεύσεις και την τεχνική. Το χειροποίητο ζυµάρι στην πίτσα, τα πεντανόστιμα ριζότο, η ιταλική pasta και τα φρέσκα ραβιόλι, τα ολόφρεσκα burgers µε µοσχαρίσιο κιµά και τα κρεατικά του -με top επιλογή την ταλιάτα- είναι μερικά από τα «μυστικά» της γευστικής επιτυχίας του, που μας κάνουν να το επιλέγουμε ξανά και ξανά! Από €10/άτομο. Χειμερινό ωράριο: Καθημερινά -εκτός Τετάρτης- 13:00-24:00 η κουζίνα (Σταϊκοπούλου 32, τηλ. 27520 26005, www.popeyebistro.com fb PopeyeBistro).

3 Sixty Grill Dining & Wine Bar

Το 2012 το νεοκλασικό στολίδι του 1890 «άναψε τα φώτα» και το 3Sixty Café-Bar-Restaurant εισήλθε δυναμικά στο πεδίο της all day διασκέδασης! Η upper class αισθητική τόσο στον χώρο του φαγητού όσο και του ποτού και οι μινιμαλιστικές γραμμές «σκηνοθετούν» μια ατμόσφαιρα ιδανική για να αφεθούμε σε γευστικές απολαύσεις. Συνεχίζοντας να εξελλίσεται και να εντυπωσιάζει πρόσφατα μας σύστησε το new concept του μενού με εξειδίκευση στο grill dining με βάση τα premium κρέατα από όλο τον κόσμο σε ειδικές κοπές και συνεργασίες όπως αυτή με το πλέον γνωστό κρεοπωλείο της Αθήνας Drakoulis Meat, που σερβίρονται άψογα από τις εκτελέσεις του chef Ανδρέα Κουτσουρόπουλου.. Συνεχίζοντας, ένα κελάρι με 360 επιλεγμένες –κυρίως ελληνικές– ετικέτες αποτελεί το επιστέγασμα σε αυτήν τη γαστρονομική εμπειρία. Το βράδυ, πάλι, στο bar παρελαύνουν εντυπωσιακά cocktails. Καθημερινά 08:00-όσο πάει (Παπανικολάου 26 & Κωλέττη 1, τηλ. 27520 28068, www.3sixtyhotel.gr).

Μια από τις πιο παλιές ποτοποιίες στην Ελλάδα, με ιστορία από το 1869, απέκτησε τον χώρο που της άξιζε στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου!

Mέντα 

Κάτω από το Παλαμήδι, στην ανερχόμενη γειτονιά της Πρόνοιας, στη θέση του ιστορικού καφενείου που λειτουργούσε χρόνια άνοιξε πρόσφατα η Μέντα. Ένα meze bar με βιομηχανικό design, vintage αναφορές και νοσταλγικό αέρα που μας εξέπληξε ευχάριστα με το δημιουργικό μενού του που δοκιμάσαμε, με επιλεγμένους ιδιαίτερους μεζέδες να συνοδεύουν άριστα τα εκλεκτά αποστάγματα, ενώ το βράδυ το bar λειτουργεί μέχρι αργά. Highlight: Ο διαλεχτός καφές και τα χειροποίητα κουλουράκια καθώς η Μέντα μάς υποδέχεται από το πρωί! Καθημερινά 12:00-όσο πάει(25ης Μαρτίου 9, τηλ. 27520 23603).

Μπείτε εδώ για να γνωρίσετε τα καλύτερα cafe-bar της πόλης του Ναυπλίου

H Γωνιά του Καβαλάρη

Είναι από τα πιο γνωστά μεζεδοπωλεία στο κέντρο του Ναυπλίου, αγαπημένο τόσο σε ντόπιους όσο και σε επισκέπτες, και από το 2003 που τα ηνία έχει αναλάβει ο δεύτερης γενιάς ιδιοκτήτης Βαγγέλης Καβαλάρης, η φήμη του έχει εκτοξευτεί! Ο ατμοσφαιρικός χώρος με τις γκραβούρες στους τοίχους να θυμίζουν παλιά ταβέρνα και άλλη εποχή, μάς προετοιμάζει για αυτό που θα ακολουθήσει… Δηλαδή εκλεκτούς μεζέδες μετά μουσικής, άρωμα παλιάς πόλης, αποστάγματα από όλη την Ελλάδα και εξαιρετικό κρασί από τοπικούς αμπελώνες! Το καινούριο μενού διά χειρός του σεφ Θεόφιλου Σουλιέ τιμά τις παραδοσιακές χειροποίητες συνταγές και σερβίρει μερακλίδικους μεζέδες µε παιχνιδιάρικες ονοµασίες, όπως τα «µπερδέµατα» αλλά και εκλεκτά πολίτικα εδέσματα, όπως το λαχματζούν και ο χειροποίητος καβουρμάς (με αυγά είναι ασυναγώνιστος). Επίσης, ανάμεσα στα πιάτα θα βρείτε πεντανόστιμες σπιτικές αλοιφές, πληθωρικές σαλάτες, φυσικά, πιάτα με κρέας (δοκιμάστε το σπετσοφάι), χωρίς να λείπουν και θαλασσινές προτάσεις.

Μέντωρ bar & grill

Αν και δεν μετράει περισσότερο από 4 μήνες στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Συντάγματος, το Mέντωρ είναι ένα all day café-resto που έχει ήδη κερδίσει πιστό κοινό. Ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Τσιώλης με μεγάλη σχετική εμπειρία τόλμησε και πέτυχε να υλοποιήσει την ιδέα του, ένα στέκι με έμφαση στο φαγητό ενώ, έχοντας το know how, είναι ο ίδιος ο υπεύθυνος της κουζίνας. Σε έναν κουκλίστικο χώρο, λοιπόν, ριζικά ανακαινισμένο με γήινα χρώματα και σύγχρονο ύφος, το Μέντωρ σερβίρει από νωρίς αρωματικό καφέ και απολαυστικά ροφήματα ενώ δεν λείπουν οι επιλογές σε ποτά και cocktails από μια κάρτα προτάσεων μικρότερη αλλά εκλεκτή. Το πιο δυνατό χαρτί, όμως, είναι αναμφίβολα το μενού. Ένας comfort κατάλογος ελληνικής-μεσογειακής κουζίνας με γνώριμες γεύσεις εκτελεσμένες όμως με δημιουργικό τρόπο και ξεχωριστές πινελιές που τις διαφοροποιούν. Πάστα, κυρίως πιάτα και πολλές σαλάτες με highlight την caprese στην ελληνική της εκδοχή, δηλαδή με ντομάτα και μανούρι, είναι μερικές από αυτές. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν και τα ριζότο, που έχουν αποσπάσει τα καλύτερα λόγια των επισκεπτών, κυρίως αυτό των μανιταριών. Από την άλλη, μας αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον του Μέντωρ, όπως και οι προσιτές του τιμές ειδικά σε σχέση ποιότητας – τιμής, που συνδυαστικά με τις υπηρεσίες του επιβεβαιώνει τη συνεχή ανοδική του πορεία!

Κήπος

Σε προνομιακή τοποθεσία, στην ολοζώντανη Πλατεία Φιλελλήνων και με φόντο ένα καλαίσθητο, μοντέρνου ύφους, σκηνικό, δοκιμάστε πιάτα ελληνικής κουζίνας, ψητά της ώρας και νόστιμα μαγειρευτά. Και όλα αυτά σε προσιτές τιμές και με εξυπηρετικό service (12:00-01:00, Πλατεία Φιλελλήνων – Ιατρού 1, τηλ. 27520 22978).

Απολαύστε τα εντυπωσιακά ροζ φλαμίνγκο στον υδροβιότοπο του Ναυπλίου

La Gratella

Από τα πιο must στέκια της ναυπλιώτικης εστιατορικής σκηνής, αυτή η trattoria (που φέτος απέκτησε και το αδελφάκι της στο Χαλάνδρι) κλείνει το μάτι στους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας. Ο ντιζαϊνάτος χώρος με τις ρετρό και ρουστίκ πινελιές συνυπογράφει τη νοστιμιά μιας μικρής και καλοδομημένης κάρτας, με αποκορύφωμα τη handmade pizza, ενώ θετικό πρόσημο βάζoυμε και στην καλοδιαβασμένη λίστα κρασιών (Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00-01:00, Σάββατο – Κυριακή 15:00-01:00, Βασ. Όλγας 44, τηλ. 27520 28350).

Σαβούρας

Ο πασίγνωστος Σαβούρας «μετέφερε» τις εκλεκτές θαλασσινές του γεύσεις στον ακριβώς δίπλα χώρο, πάνω στην παραλιακή Μπουμπουλίνας, ο οποίος ανακαινίστηκε πλήρως και υποδέχεται πλέον του θαμώνες του ανανεωμένος με την ίδια όμως εκλεκτή κουζίνα και τα ολόφρεσκα ψάρια! (Μπουμπουλίνας 77, τηλ. 27520 27704).

Κάστρο Παλαμήδι: Εκεί που μπορείς να απολαύσεις την εντυπωσιακότερη θέα του γραφικού Ναυπλίου (photos)

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ