Οι ομορφιές κάποιων πόλεων του κόσμου σχετίζονται άμεσα με τα χρώματά τους και η μοναδικότητά τους έγκειται στο ότι μπορεί να τις χαρακτηρίζει ένα ή περισσότερα χρώματα.

Από τη μία άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη, δείτε ποιες πόλεις και γειτονιές ξεφεύγουν από το γκρίζο και κάνουν το… ουράνιο τόξο να ωχριά μπροστά τους.

Οι ομορφιές κάποιων πόλεων του κόσμου σχετίζονται άμεσα με τα χρώματά τους και η μοναδικότητά τους έγκειται στο ότι μπορεί να τις χαρακτηρίζει ένα ή περισσότερα χρώματα. Από τη μία άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη, δείτε ποιες πόλεις και γειτονιές ξεφεύγουν από το γκρίζο και κάνουν το… ουράνιο τόξο να ωχριά μπροστά τους.

Airbnb: Τα 6 πιο όμορφα σπίτια του στον κόσμο!

Vernazza, Ιταλία
Όπως οι φωτογραφίες, έτσι και η πραγματικότητα στη Vernazza, μια πόλη στην επαρχία της La Spezia στη βορειοδυτική Ιταλία, θυμίζει καρτ-ποστάλ, με τα πολύχρωμα κτίρια στις αποχρώσεις του ροζ, του κίτρινου, του πράσινου κ.λπ. να δίνουν στην πόλη μια πολυχρωμία και αισιοδοξία που δεν συναντάς εύκολα. Οι πλημμύρες του 2011, βέβαια, έφεραν αρκετές καταστροφές, παρ’ όλ’ αυτά έγιναν πολλές προσπάθειες για την αποκατάστασή της και το βάψιμό της ξανά από την αρχή.

La Boca, Μπουένος Άιρες
Σχεδόν όλη η χρωματική παλέτα έχει χρησιμοποιηθεί στο βάψιμο της εργατικής αυτής γειτονιάς στο… στόμα (Boca) του ποταμού Riachuelo. Η γειτονιά κατασκευάστηκε από υλικά που βρέθηκαν στο κοντινό ναυπηγείο, συμπεριλαμβανομένων των διάφορων μπογιών και βαφών που περίσσεψαν και αξιοποιήθηκαν καταλλήλως. Οι κάτοικοι της περιοχής δούλεψαν με αυτά που είχαν στα χέρια τους και το αποτέλεσμα… αποστομωτικό.

Júzcar, Ισπανία
Ανάμεσα στα Λευκά Χωριά της Ανδαλουσίας, το Júzcar μοιάζει πραγματικά σαν τη μύγα μες στο γάλα. Μέχρι πρόσφατα, ήταν κι αυτό ένα ακόμη άσπρο χωριό, μέχρι που το 2011 στελέχη και παραγωγοί του Χόλιγουντ πρότειναν στους κατοίκους να το βάψουν μπλε, χάριν της προώθησης της ταινίας «Τα στρουμφάκια». Στη συνέχεια, η Sony προσφέρθηκε να ξαναβάψει το χωριό λευκό, οι 220 κάτοικοι, όμως, γνωρίζοντας ότι ο τουρισμός θα αυξανόταν λόγω αυτού, αποφάσισαν να το κρατήσουν ως έχει.

 

Balat, Κωνσταντινούπολη
Το Balat, στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, αποτέλεσε την παλιά εβραϊκή συνοικία, συγκεντρώνοντας κατοίκους διαφορετικούς μεταξύ τους στο παρελθόν, οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της εικόνας του. Η αρχιτεκτονική του σε πάει πίσω σε μια χαμένη εποχή και όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί, περνούν ώρες βολτάροντας με τη φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, απαθανατίζοντας τα ερειπωμένα κίτρινα και ροζ κτίρια, με τις κόκκινες και πράσινες κουρτίνες.

Bo-Kaap, Κέιπ Τάουν
Όχι, δεν πρόκειται για ουράνιο τόξο στους πρόποδες του λόφου Signal, αλλά για την ιστορική μουσουλμανική γειτονιά, όπου οι μουσουλμανικοί ναοί, τα σπίτια και τα κτίρια απαρτίζουν ένα φανταχτερό καλειδοσκόπιο στους τόνους του φούξια, του πράσινου, του μοβ, του μπλε κ.ο.κ. Οι κάτοικοί του είναι απόγονοι σκλάβων που τους έφεραν στην περιοχή Ολλανδοί από την νοτιοανατολική Ασία το 1600 και έβαψαν τα σπίτια τους σε τόσο φανταχτερά χρώματα, γιορτάζοντας ουσιαστικά το τέλος του απαρτχάιντ.

Izamal, Μεξικό
Στην περιοχή Yucatán, το Izamal χαρακτηρίζεται ως μια pueblo mágico (μαγική πόλη) και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί: τα αποικιακά κτίρια είναι όλα βαμμένα σε ένα έντονο κίτρινο χρώμα που δίνει στη μονοχρωματική αυτή πόλη μια ηλιόλουστη χροιά, ακόμη κι όταν ο… πραγματικός ήλιος απουσιάζει. Ανάμεσα στα κίτρινα κτίρια, τα λιθόκτιστα στενάκια, οι γραφικές εκκλησίες και τα κυβερνητικά κτίρια προσθέτουν όλα το δικό τους λιθαράκι στην εικόνα της πόλης, με την ιστορική Βασιλική του San Antonio de Padua του 16ου αιώνα να κλέβει την παράσταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ