Τα νησιά Robben  βρίσκονται στο Table Bay της Νότιας Αφρικής , μόλις 7,5 χιλιόμετρα από τις παραλίες του Κέιπ Τάουν , σε ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον.

Αλλά αυτό το νησί δεν αποτελεί θέρετρο αναψυχής. Αντ ‘αυτού, έχει χρησιμεύει ως τόπος φυλάκισης, εκδίωξης και απομόνωσης για περίπου τέσσερις αιώνες – που κυρίως στέγαζε τους ηγέτες των αντι-απαρτχάιντ κινήσεων της Νοτίου Αφρικής.

Κατά τη διάρκεια των αρχαίων εποχών, το νησί, στην πραγματικότητα, η κορυφή ενός βυθισμένου  βουνού, συνδέθηκε με την ηπειρωτική χώρα. Κατά το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 12.000 χρόνια, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας την διαχώριζε από την ακτογραμμή.

Όταν οι Ολλανδοί έφτασαν να εγκαταστήσουν το ακρωτήριο τον 17ο αιώνα, σύντομα άρχισαν να χρησιμοποιούν το νησί ως φυλακή – ένας ρόλος που συνέχισε να παίζει μέχρι το 1991.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα Αφρικανοί αρχηγοί διαφόρων φυλών εξορίστηκαν σε αυτό το νησί. Οι μουσουλμάνοι ηγέτες από ολλανδικές αποικίες στις Ανατολικές Ινδίες φυλακίστηκαν επίσης εδώ, όπως και οι αποικιοκρατικοί στρατιώτες και οι πολίτες.

Ενώ πολλοί περιορισμένοι εδώ κατηγορήθηκαν για ψευδή εγκλήματα, άλλοι δεν κατηγορήθηκαν για κανένα έγκλημα. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και λέπρα απομονώθηκαν επίσης στο νησί Robben, επειδή το κλίμα θεωρήθηκε υγιές και επειδή εδώ μπορούσαν να παραμείνουν μακριά από την κοινωνία γενικότερα. Οι Lepers περιορίστηκαν σε μια κοινότητα στο νησί μόλις το 1931.

Η πιο οδυνηρή περίοδος του Robben Island ήταν τα τέλη του 20ου αιώνα, όταν η εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή μέγιστης ασφαλείας για τους πολιτικούς κρατουμένους του καθεστώτος απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Αρχίζοντας από το 1962, κρατήθηκαν μαύροι, ινδοί και μικτές φυλετικές φυλακισμένες εδώ, συμπεριλαμβανομένου, του πιο περίφημου, μελλοντικού προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα .

Το μικροσκοπικό νησί (1,9 τετραγωνικά μίλια / 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα) αποτελεί ένα ανεξάρτητο κομμάτι της ιστορίας της Νότιας Αφρικής, αλλά σήμερα αντιμετωπίζει πολλές σοβαρές απειλές. Το πρώτο είναι από μια πιο απίθανη πηγή: κουνέλια.

Οι κυβερνήσεις της Πόλης του Κέιπ Τάουν και του Δυτικού Ακρωτηρίου προειδοποιούν ότι ίσως 25.000 κουνέλια τρέχουν τρομοκρατιμένα αφού εισάγονται στο νησί. Τα πεινασμένα ζώα καταργούν το νησί της βλάστησης και εκτείνονται τόσο εκτεταμένα ώστε να προκαλέσουν ζημιές σε ορισμένες ιστορικές δομές.

Σύρος: Καλοκαιρινές διακοπές στο νησί των Κυκλάδων

Για χρόνια τα θέματα κακοδιαχείρισης και κλοπής εμφανίστηκαν στο Μουσείο Robben Island (διευθυντής του χώρου της παγκόσμιας κληρονομιάς), αλλά με μια νέα διοίκηση στο πλοίο, οι πρώην κρατούμενοι και το προσωπικό του Μουσείου το καθιστούν ένα χώρο που μπορούν να υπερηφανεύονται. Ο γενικός ελεγκτής της Νότιας Αφρικής έχει δώσει ένα καθαρό έλεγχο τα τελευταία χρόνια, ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση αυτού του μοναδικού κομμάτι της αφρικανικής ιστορίας.

Πώς να πάτε εκεί

Τα σκάφη εγκαταλείπουν τακτικά την προκυμαία τους στο Κέιπ Τάουν, αλλά τα εισιτήρια για αυτές τις εκδρομές και περιηγήσεις σε νησιά μπορούν να ξεπουληθούν εκ των προτέρων. Αν είναι δυνατόν, κλείστε ένα εισητήριο τουλάχιστον τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Πότε θα Επισκεφθείτε

Το νησί είναι ανοικτό για τους επισκέπτες όλο το χρόνο, αν και τα σκάφη είναι λιγότερο συχνά το χειμώνα και το νησί κλείνει νωρίτερα την ημέρα.

Η εφαρμογή που σε «στέλνει» διακοπές

Πώς να επισκεφθείτε

Οι περιηγήσεις στο νησί τοποθετούνται από το Μουσείο του νησιού Robben, το οποίο διαχειρίζεται την περιοχή, και πολλοί οδηγοί είναι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι που πέρασαν πολύ χρόνο εδώ και κάτω από πολύ λιγότερο ευτυχισμένες συνθήκες. Η παρουσία τους κάνει πραγματικά την ιστορία του νησιού Robben να ζωντανέψει.

πηγή: nationalgeographic.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ