Βενετία

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν ιστορικό για τη Βενετία αφού οι κάτοικοι της ατενίζουν πλέον το μέλλον με αισιοδοξία μετά την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος «Μωυσής», που σχεδιάστηκε για να προστατεύει τη Βενετία από τις πλημμυρίδες, γεγονός που συνέβη πρώτη φορά εδώ και 12 αιώνες!

Σχέδιο «Μωυσής»

Το Σάββατο το πρωί τα 79 φράγματα του «σχεδίου Μωυσής» ανυψώθηκαν για πρώτη φορά απ’ το βυθό της λιμνοθάλασσας και εμπόδισαν την πλημμυρίδα, που σήκωναν οι σφοδροί άνεμοι, να κατακλύσει την πόλη. Έτσι για πρώτη φορά οι Βενετσιάνοι αλλά και οι επισκέπτες απόλαυσαν τη βόλτα τους στη στεγνή Πλατεία του Αγίου Μάρκου, χωρίς να αναγκαστούν να καταφύγουν στα υπερυψωμένα ξύλινα μονοπάτια, που είχαν στηθεί λόγω των δυσοίωνων προβλέψεων των μετεωρολόγων για την πορεία της φονικής καταιγίδας Άλεξ στη βόρεια Ιταλία.

Δείτε επίσης τις 9 πιο όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις της Ιταλίας! (photos)

Πάνω από μία ώρα χρειάστηκε μια ομάδα εκατό τεχνικών για να ανυψώσουν όλα τα φράγματα, αλλά η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία με τον Δήμαρχο της Βενετίας να πανηγυρίζει ενθουσιασμένος : «Όλα είναι στεγνά σήμερα. Σταματήσαμε τη θάλασσα».

Τον Νοέμβριο του 2019 η Βενετία μετατράπηκε και πάλι σε «υδάτινο κόσμο», όταν κατακλύστηκε από μια πλημμυρίδα ύψους 1,87 μ. που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην πόλη και τα εμβληματικά της κτήρια.

Δείτε τι συνέβη στο βίντεο τον Νοέμβριο του 2019

Οι ειδικοί προειδοποίησαν τότε ότι με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών λόγω της κλιματικής αλλαγής η συχνότητα των πλημμυρίδων έχει αυξηθεί στη Βενετία, λόγος για τον οποίο ήταν κατεπείγουσας ανάγκης να τεθεί το συντομότερο δυνατό σε λειτουργία το σύστημα «Μωυσής». Οι εργασίες επιταχύνθηκαν και αν και έχουν τοποθετηθεί όλα τα φράγματα, απομένουν ακόμη κάποια στοιχεία του project να ολοκληρωθούν.

Οι εργασίες του συστήματος

Το σύστημα έχει αναπτυχθεί στις νησίδες Lido, Malamocco και Chioggia που διαχωρίζουν την Αδριατική Θάλασσα από τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Το μήκους 1,5 χλμ. σύστημα MOSE, είναι ένα ακρωνύμιο των λέξεων Modulo Sperimentale Elettromeccanico, και μεταφράζεται ως «πειραματική ηλεκτρομηχανική μονάδα», αποτελεί ένα «τείχος» από 79 πύλες σε έντονο κίτρινο χρώμα που έχουν κατανεμηθεί σε τέσσερα φράγματα. Οι πύλες κινούνται ώστε να μην εμποδίζεται η ναυσιπλοΐα.

Σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1980 για να προστατεύει τη Βενετία από πλημμυρίδες ύψους έως και τριών μέτρων, αν και δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο.

Οι πύλες βρίσκονται κάτω από το νερό και δεν είναι ορατές όταν το σύστημα είναι ανενεργό. Σε περίπτωση που η παλίρροια είναι υψηλή ενεργοποιούνται με πεπιεσμένο αέρα.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να προστατεύει την πόλη ακόμη και από παλίρροια ύψους τριών μέτρων, σχεδόν διπλάσια από την πρόβλεψη για το περασμένο Σάββατο.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2003 και το σύστημα των κινητών φραγμάτων έχει αναπτυχθεί στις νησίδες του Λίντο, του Μαλαμόκι και της Κιότζια, που χωρίζουν τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας από την Αδριατική. Όταν ανυψώνονται τα φράγματα αυτά, τότε απομονώνεται ολόκληρη η λιμνοθάλασσα από τη θάλασσα και τις πλημμυρίδες. Όταν είναι βυθισμένα, είναι αόρατα.

Δείτε στο βίντεο την λειτουργία του συστήματος

Η επιλογή του ονόματος

Για την ανύψωσή τους χρησιμοποιείται πεπιεσμένος αέρας και έχουν σχεδιαστεί να παραμένουν πάνω απ’ το νερό όσο διαρκεί η πλημμυρίδα. Το όνομα του συστήματος MOSE παραπέμπει στον προφήτη Μωϋσή, που διαχώρισε την Ερυθρά Θάλασσα, όπως αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη, για να διαφύγουν οι Ισραηλίτες από την Αίγυπτο και το στρατό του φαραώ που τους καταδίωκε.

Οι επικριτές του project λένε ότι έχει καθυστερήσει μια ολόκληρη δεκαετία λόγω σκανδάλων και διαφθοράς κι ότι το κόστος του έχει εκτιναχθεί τρεις φορές περισσότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Οι υποστηρικτές του, από την άλλη, σημειώνουν ότι η επιτυχημένη εφαρμογή του το περασμένο Σάββατο, όταν γλίτωσε τη Βενετία από τα χειρότερα, απέδειξε ότι «όταν θέλει η Ιταλία, μπορεί».

Δείτε επίσης τις 3 μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας σκέτο παραμύθι! (photos)

Η ιταλική πόλη που… πεθαίνει! Κι όμως είναι από τις πιο όμορφες…

Η @Titi Velopoulou γράφει για την La  Citta che muore, στα ελληνικά «η πόλη που πεθαίνει»!  Έτσι είναι γνωστή η Civita di Bagnoregio, ένα από τα ωραιότερα borgo (χωριά) της Ιταλίας, μόλις μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο από τη Ρώμη. Κοντά στο Viterbo, είναι χτισμένη από τους Ετρούσκους 2.500 χρόνια πριν.

Διασχίζοντας το Bagnoreggio για να φτάσω στη Civita
Διασχίζοντας το Bagnoreggio για να φτάσω στη Civita

Το ιδιαίτερο με αυτή τη μιικροσκοπική πόλη είναι ότι βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε έναν απότομο βράχο (ύψους 443μ.) από ηφαιστειογενές πέτρωμα που διαβρώνεται με τον χρόνο… κάτι που την καθιστά ασταθή!

H είσοδος στο ιστορικό κέντρο του Bagnoreggio
H είσοδος στο ιστορικό κέντρο του Bagnoreggio

Αρχικά ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εμφανίζεται σήμερα μπροστά μας, καθώς η μισή κατέρρευσε το 1695 από έναν φοβερό σεισμό. 

Πανοραμική θέα της Civita από το Bagnoreggio
Πανοραμική θέα της Civita από το Bagnoreggio
H θέα  της Civita από το Bagnoreggio

Για να την προσεγγίσει κανείς (την υψηλή περίοδο) πρέπει να αφήσει το αυτοκίνητο στο Bagnoreggio και να διασχίσει το χωριό με τα πόδια (30’), μέχρι το σημείο που ξεκινάει η πεζογέφυρα μήκους 300μ. 

Civita

Από εκεί σε χωρίζει με το borgo ένα εισιτήριο των 5€ και 10’ περπάτημα. H αλήθεια είναι ότι από μακριά η διαδρομή φαίνεται πιο απότομη και κουραστική! 

Πανοραμική άποψη της Civita

Παρόλ’ αυτά σε ανταμείβει σε κάθε βήμα καθώς έχει για φόντο το γραφικό χωριό που μοιάζει σαν να αιωρείται πάνω από την πεδιάδα Valle dei Calanchi, προσφέροντας μοναδικές εικόνες…

Φεύγοντας από τη Civita

Σήμερα εντός των τειχών ζουν μόλις 11 ψυχές, ενώ οι επισκέπτες ξεπερνούν κάθε χρόνο το εκατομμύριο…

Για να τη γυρίσω δεν χρειάστηκα πάνω από 15’, αλλά κάθε γωνιά της είναι πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη.

Στα δρομάκια της πόλης
Βόλτα στα σοκάκια της πόλης

Φροντισμένοι κήποι, υπέροχα πέτρινα κτήρια, περίτεχνες καμάρες, παρτέρια με λουλούδια, ανοίγματα με άπλετη θέα και μεσαιωνικά σοκάκια ανέγγιχτα από τον χρόνο… 

Στην πλατεία της πόλης
Μαγαζάκια στο κέντρο της πόλης

Με το που περνάς, άλλωστε, την επιβλητική πύλη Porta San Maria της καστροπολιτείας νιώθεις σαν να ταξιδεύεις με χρονομηχανή… Σαν ήρωας σε ένα σκηνικό παραμυθιού βγαλμένο από άλλη εποχή…

Στο παρόν σε «προσγειώνουν» τα υπέροχα ταβερνάκια και τα λιγοστά μαγαζιά που συγκεντρώνονται κυρίως γύρω από την ολοζώντανη κεντρική πλατεία όπου δεσπόζει και η εκκλησία San Donato.

Δεν άφησα στενό για στενό, κι όταν πια είχα εξαντλήσει κάθε λιθόστρωτο σοκάκι, είχε έρθει η ώρα να απολαύσω ένα ξεχωριστό γεύμα στο εστιατόριο Alma Civita, σε ένα στενάκι δίπλα στα τείχη, λίγα μέτρα από την πλατεία.

Εξαιρετικό φαγητό με τοπικές συνταγές, ειδωμένες μέσα από μια πιο δημιουργική ματιά!

Στη Civita θα βρείτε και ελάχιστα, αλλά προσεγμένα μαγαζάκια με αναμνηστικά
Στη Civita θα βρείτε και ελάχιστα, αλλά προσεγμένα μαγαζάκια με αναμνηστικά!

Από τις μπρουσκέτες και τα primi piatti (εδώ οι Ιταλοί θεωρούν κυρίως την pasta), μέχρι τα secondi (τα κυρίως), όλα ήταν ιδιαίτερα νόστιμα αφήνοντάς μου τις καλύτερες γευστικές αναμνήσεις!

Alma Civita
Alma Civita
φαγητό Alma Civita

Το χωριό μοιάζει με υπαίθριο μουσείο, κάτι που ενισχύει και το γεγονός ότι για να το επισκεφθείς πληρώνεις είσοδο. Για όσους θέλουν να διανυχτερεύσουν υπάρχουν κάποια «casa di vacanze», σαν να λέμε τους δικούς μας ξενώνες. Δεν σας κρύβω ότι μου άνοιξαν την… όρεξη για άλλη μια απόδραση στη Civita!

Το χωριό μοιάζει με υπαίθριο μουσείο
Piazza Sdonato

Άλλωστε τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά και όπως με ενημέρωσαν, όσοι επιθυμούν να διασχίσουν τη γέφυρα μετά τις 19:00, δεν χρειάζεται να πληρώσουν εισιτήριο!

εστιατόριο στο χωριό

Ένας ιδιαίτερος προορισμός, που λόγω της μοναδικότητάς του αξίζει να τον εντάξεις στο πρόγραμμά σου όταν βρεθείς στη Ρώμη… Ή γιατί όχι να είναι η αφορμή για να ξαναεπισκεφθείς την ιταλική πρωτεύουσα…

Χαρακτηριστικές εικόνες στη civita

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

•Υπάρχει ένα μικρό μουσείο (Museum Antica Civitas) σε μια υπόγεια σπηλιά με αγροτικά κυρίως εργαλεία.

θέα στην πεδιάδα Valle dei Calanchi από το Il Giardino del Poeta

•Τη θέα στην πεδιάδα Valle dei Calanchi από το Il Giardino del Poeta (ο κήπος του ποιητή). Ένας ιδιωτικός κήπος, ανοιχτός στο κοινό με την προυπόθεση να αφήσεις το κατιτίς για τη συντήρησή του ή να αγοράσεις από τα τοπικά βιολογικά προϊόντα που θα βρεις στο μαγαζάκι εντός.

Il Giardino del Poeta
Il Giardino del poeta

•Την εκπληκτική boutique Acqua di Civita με υπέροχα αρώματα -και για το σπίτι- για να σου θυμίζουν κάτι από το μεσαιωνικό χωριό!


TO KNOW MORE

•Η μεταφορά των προϊόντων γίνεται με ειδικά μικρά ηλεκτρικά οχήματα.

•Ανάμεσα στους διάσημους που έχουν σπίτι εδώ είναι ο σκηνοθέτης Giuseppe Tornatore και ο στυλίστας της Gucci Alessandro Michele.

•Tην πρώτη Κυριακή του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία λαμβάνει χώρα το Palio della Tonna, ένα event που αφορά σε αγώνες με γαϊδουράκια!

•Τη Civita με το Bagnoreggio, πριν την κατασκευή της γέφυρας, ένωνε μουλαρόδρομος.

Η θέα της Civita, από το γειτονικό χωριό Lubriano
Η θέα της Civita, από το γειτονικό χωριό Lubriano

Πηγή www.idiscover.gr
Τiti Velopoulou

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ