Καστανιά Ευρυτανίας

Ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητο στην όμορφη Ευρυτανία για ένα φθινοπωρινό city break, με φόντο ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο, και ανακαλύπτουμε τα παραμυθένια χωριά της, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά που να είστε σίγουροι ότι τόσο αυτή την εποχή όπως και όλες τις άλλες είναι μαγευτικά!

Δύο από αυτά τα χωριά που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι όμως από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας, είναι η Καστανιά, ένα γραφικό ορεινό χωριό, και το Παλαιό Μικρό Χωριό, ένας μικρός και άγνωστος οικισμός στους περισσότερους, δίπλα στο Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας, που ωστόσο ξεχωρίζει για το μοναδικό του φυσικό κάλλος αλλά και για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του…

Καστανιά

‘Ενα από αυτά τα χωριά που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι όμως πανέμορφο, είναι η Καστανιά, ένα γραφικό ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 910 μέτρα και ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας στο νομό Ευρυτανίας. Απέχει περίπου 45 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού το Καρπενήσι.

Η εντυπωσιακή θέα, Καστανιά Ευρυτανίας
Καστανιά Ευρυτανίας, βόλτα στο χωριό

Το χωριό βρίσκεται στις καταπράσινες πλαγιές του Παναιτωλικού όρους, μέσα στη φύση σε ένα περιβάλλον γαλήνιο, ιδανικό για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Θα κάνετε βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού, θα θαυμάσετε την εντυπωσιακή θέα, θα επισκεφτείτε τις ιστορικές του εκκλησίες (στο χωριό υπάρχουν 8 εκκλησίες) και θα γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους.

Καστανιά Ευρυτανίας, στις πλαγιές του Παναιτωλικού όρους
Ενημερωτικές πινακίδες στο χωριό, Καστανιά Ευρυτανίας

Ιστορία

Πιστεύεται πως η Καστανιά, ήταν η γενέτειρα του μοναχού Κυρίλλου Καστανοφύλλη. Μάλιστα, το 1864 έγινε συμπλοκή μεταξύ των κατοίκων της Καστανιάς και εκείνων του χωριού Απόκουρου.

Ακόμα, περίπου 6 χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται η Αποκλείστρα, που θεωρείται πως βρισκόταν το μαντείο του Οδυσσέα. Εκεί, βρήκαν τραγικό θάνατο κάτοικοι του χωριού, όταν κρύφτηκαν από τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη και προτίμησαν τον θάνατο παρά την υποταγή τους στους Τούρκους.

Καστανιά Ευρυτανίας, μνημείο

Παλαιό Μικρό Χωριό

Αλπικό τοπίο και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

Ο νομός Ευρυτανίας διακρίνεται για τα υπέροχα χωριά του, γραφικά και παραδοσιακά, αλλά και για τα μοναδικά ελατοδάση που χαρίζουν στην ευρύτερη περιοχή μια μοναδική εικόνα. Πέρα από τα διάσημα χωριά του τόπου υπάρχει ένας μικρός οικισμός που φωλιάζει μέσα στο δάσος, σε ένα μοναδικό αλπικό σκηνικό.

Το Παλιό Μικρό Χωριό μην το μπερδέψετε με το διπλανό του Μικρό Χωριό (μόλις 2 χιλιόμετρα απόσταση), αφού αποτελεί από μόνο του ένα μικρό ευρυτανικό “διαμάντι”! Βρίσκεται κοντά και είναι πνιγμένο στα έλατα, ενώ διακρίνεται για τα πολλά αρχοντικά σπίτια που θα δείτε μέσα στα σοκάκια του! Χτισμένο περίπου στα 1.000 μέτρα ατενίζει τα υπέροχα δάση με έλατα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν ένα μοναδικό τοπίο.

Ο άγνωστος οικισμός της Ευρυτανίας μέσα στα έλατα με τα πολλά αρχοντικά
Παλαιό Μικρό Χωριό, Ευρυτανία

Βασικό χαρακτηριστικό του χωριού, πέρα από το φυσικό κάλλος, είναι τα πολλά πέτρινα αρχοντικά που θα συναντήσει εδώ κάποιος, αποτυπώνοντας όλα την αίγλη του παρελθόντος. Κι ανα αναρωτηθείτε πώς σε ένα τόσο μικρό χωριουδάκι υπάρχουν τόσα πολλά όμορφα σπίτια, η απάντηση δίνεται μέσα από την ιστορία του τόπου.

Παλαιό Μικρό Χωριό, Ευρυτανία

Οι κάτοικοι του χωριού ξενιτεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάτηστηκαν σκληρά και δημιούργησαν περιουσίες. Στη συνέχεια επέστρεψαν στον τόσπο τους και φρόντισαν να κατασκευάσουν όμορφα αρχοντικά, που κέρδισαν αμέσως τις εντυπώσεις.

Παλαιό Μικρό Χωριό, Ευρυτανία

Περιποιημένα κτήρια με όμορφες αυλές και γραφικά πέτρινα σοκάκια υποδέχονται τους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου, προσφέροντας ένα μοναδικό αλπικό σκηνικό αλλά και τη δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες στη φύση. 

Παλαιό Μικρό Χωριό, Ευρυτανία

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ