Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
29.9 C
Athens
ΑρχικήFood & TravelΑυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα: Μάθαμε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας!

Αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα: Μάθαμε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας!

Η ναπολιτάνικη πίτσα, μια διαχρονική κλασική ιταλική συνταγή, είναι διάσημη παγκοσμίως για τα απλά αλλά εκλεκτά υλικά της. Με ελαφρώς καμμένη κρούστα, νόστιμες ντομάτες, κρεμώδη μοτσαρέλα και φρέσκο ​​βασιλικό, αποτελεί την επιτομή του ρητού «less is more».

Με μια μακρά παράδοση τριών αιώνων, η πίτσα στη Νάπολη δεν είναι μόνο ένα δημοφιλές φαγητό, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

- Advertisement -
πίτσα φούρνος
Shutterstock

Αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα

Λέγεται ότι δημιουργήθηκε για να επιτρέπει στους λιγότερο εύπορους να έχουν ένα γρήγορο, φθηνό γεύμα.

Η Ένωση Αληθινής Ναπολιτάνικης Πίτσας υπερασπίζεται σταθερά από το 1984 την πρωτοτυπία αυτού του πολύτιμου φαγητού και διαδίδει την κουλτούρα του σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχει κάποιο κρυφό συστατικό για να φτιάξεις μια πραγματικά νόστιμη ναπολιτάνικη πίτσα, αλλά προκειμένου να διεκδικήσεις ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα, πρέπει απλώς να χρησιμοποιήσετε τα σωστά συστατικά. Για όλα.

Το «μυστικό» στην ουσία της ναπολιτάνικης πίτσας είναι ένας συνδυασμός υλικών, τεχνικής και χρόνου που έχει εξελιχθεί μέσα από αιώνες παράδοσης στη Νάπολη. Δεν είναι απλώς μια συνταγή, αλλά μια φιλοσοφία.

Τα βασικά:

1.Αλεύρι τύπου 00:Εξαιρετικά λεπτοαλεσμένο, με σωστή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (11–12%). Δίνει ζύμη ελαστική αλλά και απαλή.
2.Ζύμωμα και ωρίμανση: Χρησιμοποιείται πολύ λίγη μαγιά. Η ζύμη ωριμάζει αργά (συνήθως 24 ώρες ή και περισσότερο) σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείου, ώστε να αναπτυχθεί γεύση και να γίνει πιο εύπεπτη.
3.Νερό, αλάτι, μαγιά – τίποτα άλλο
Δεν υπάρχουν λάδια, ζάχαρες ή βελτιωτικά στη βασική ζύμη. Η απλότητα είναι κλειδί.
4.Σάλτσα από San Marzano ντομάτες
Καλλιεργημένες στις ηφαιστειακές πλαγιές του Βεζούβιου, έχουν ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας που θεωρείται ιδανική.
5. Φρέσκια μοτσαρέλα
Παραδοσιακά, mozzarella di bufala ή fior di latte.
6.Ψήσιμο σε ξυλόφουρνο στους ~485°C
Το πολύ για 60–90 δευτερόλεπτα. Έτσι η ζύμη φουσκώνει, δημιουργεί χαρακτηριστικές “λεοπάρδαλες” καφέ κηλίδες στην κόρα και παραμένει αφράτη στο εσωτερικό.

Ο «κανόνας της ισορροπίας»
Στη ναπολιτάνικη πίτσα δεν υπάρχει υπερβολή: λίγη σάλτσα, λίγη μοτσαρέλα, λίγος βασιλικός. Στόχος είναι να γεύεσαι όλα τα στοιχεία μαζί, όχι να καλυφθεί το ένα από το άλλο.

Η UNESCO μάλιστα έχει καταχωρίσει την τέχνη της παρασκευής ναπολιτάνικης πίτσας ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας – πράγμα που δείχνει ότι μιλάμε για κάτι πολύ περισσότερο από ένα «γρήγορο γεύμα».

Ναπολιτάνικη πίτσα
Shutterstock

Ιδιαίτερα μέσω της σχολής για σεφ πίτσας, όπου σπουδαστές από όλο τον κόσμο μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν μια αληθινή ναπολιτάνικη πίτσα. Πέρυσι, έως και 500 μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα.

Υπάρχουν πλέον πιστοποιημένες ναπολιτάνικες πιτσαρίες σε έως και 58 χώρες παγκοσμίως και η τέχνη της παρασκευής μιας ναπολιτάνικης πίτσας, όπως αναφέραμε συγκαταλέγεται και στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 2017.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

- Advertisement -

Follow us

110,023LikesΚάντε Like
88,248 FollowersΑκολουθήστε
202,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ