Ο Τόνι Γουίλερ ίδρυσε την κορυφαία εταιρεία ταξιδιωτικών οδηγών Lonely Planet με τη σύζυγό του το 1973.
Και ποιος δεν γνωρίζει το Lonely Planet, έντυπο ή online. Και για να διευκρινίσουμε τη βαρύτητα της γνώμης του ιδρυτή του ας πούμε δύο λόγια αρχικά για την παγκοσμίου φήμης αυτή εταιρεία που ασχολείται με την έκδοση ταξιδιωτικών οδηγών – και όχι μόνο. Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Αυστραλία το 1973 και από τότε έχει εκδώσει πάνω από 150 εκατομμύρια βιβλία, τα οποία περιλαμβάνουν οδηγούς για διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων οδηγών για χώρες της Ασίας και αργότερα για ολόκληρο τον κόσμο. Το Lonely Planet έχει επίσης εκδώσει ένα μηνιαίο ταξιδιωτικό περιοδικό, το Lonely Planet Traveller, το 2009.
Οπότε ως μία από τις πιο σεβαστές φωνές στη συγγραφή ταξιδιωτικών κειμένων, ο Tony Wheeler βοηθά τους τουρίστες να γνωρίσουν τα πιο μαγευτικά αξιοθέατα του κόσμου από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν και ίδρυσε το Lonely Planet.
Ο 78χρονος σήμερα λάτρης των ταξιδιών συζητά τακτικά τα αγαπημένα του μέρη και τους προορισμούς που δεν επιθυμεί να επισκεφτεί – και η τελευταία του λίστα είδε το φως της δημοσιότητας.
Ενώ μερικοί προορισμοί μπορεί να μην εκπλήσσουν πολλούς, δεδομένης της παγκόσμιας πολιτικής, άλλοι δύο που έχουν μπει στη λίστα των «απαγορευμένων» προορισμών του Wheeler είναι εξαιρετικά δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί!
Σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του, ο συνιδρυτής του Lonely Planet – ο οποίος αργότερα το πούλησε στο BBC Worldwide – εξήγησε ακριβώς τι κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις του.
Η ανάρτηση, με τίτλο « Δεν Πάω Πια Εκεί» , αποκαλύπτει ότι το να ταξιδεύει κανείς με αεροπλάνο είναι δύσκολο καθώς η απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνεται, αλλά παραδέχεται ότι «συνεχίζει να ταξιδεύει και συνεχίζει να αισθάνεται ενοχές γι’ αυτό».
Οι δύο πρώτοι προορισμοί στη λίστα είναι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Ενώ η τελευταία επενδύει πολλά στην προσέλκυση τουριστών με πολυτελή ξενοδοχεία και πολυτελείς αναπτύξεις, δεν είναι αυτή που «πείθει» τον Γουίλερ – και είναι ειλικρινής γι’ αυτό.
Λέει ότι ενώ πέρασε ενδιαφέρουσες στιγμές όταν την επισκέφτηκε το 2002, δεν επιθυμεί να επιστρέψει, και παρόμοια είναι η ιστορία και με τη Ρωσία, με τον ιδρυτή του Lonely Planet να αναφέρει πολιτικά γεγονότα και για τις δύο χώρες που τον οδήγησαν να τις βάλει στη λίστα του.
Το μέρος που ίσως εκπλαγούν περισσότερο όσοι διαβάζουν τα βιβλία του; Το ινδονησιακό Μπαλί.
«Συγγνώμη Μπαλί», εξηγεί. «Υπάρχουν τόσα πολλά καλά πράγματα σε αυτό το ινδονησιακό νησί και μόλις είχα ένα υπέροχο ταξίδι επανένωσης ταξιδιωτικών συγγραφέων εκεί, αλλά μέχρι να τακτοποιήσουν την γελοία κίνηση δεν θέλω να επιστρέψω ποτέ, εκτός αν υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος να με σύρουν εκεί», γράφει ο ίδιος.
Ενώ υποστηρίζει ότι λατρεύει την τέχνη, το φαγητό, τα ψώνια και τα πολιτιστικά αξιοθέατα στο Μπαλί, ο συνωστισμός μεταξύ της παραλίας Κούτα και του Ουμπούντ τον έχει αποτρέψει.
Και ένα μέρος που έχει επισκεφτεί δεκάδες φορές παραβλέπει επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην ολοκληρώσει την προσπάθειά του να επισκεφτεί και τις 50 πολιτείες…Ναι, οι ΗΠΑ είναι εκτός ραντάρ για τον γκουρού των ταξιδιών, με τις επισκέψεις του στο Μιζούρι και την Καρολίνα να είναι πιθανό να είναι οι τελευταίες του – τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Εξήγησε: «Παρά το γεγονός ότι έχω περάσει σχεδόν 10 χρόνια της ζωής μου στις ΗΠΑ και παρά το γεγονός ότι έχω πολλούς Αμερικανούς φίλους, αυτή τη στιγμή είμαι χαρούμενος που αφήνω τις ΗΠΑ στο κάτω μέρος της λίστας».
Αποκαλύπτει ότι ο νυν πρόεδρος είναι αυτός που τον αποθαρρύνει: «Αυτή τη στιγμή, με τον πορτοκαλί τύπο (ή τον Ντόναλντ Τραμπ για μερικούς) και τους συναφείς απατεώνες του, να κυβερνούν τον τόπο, πραγματικά δεν θέλω να ξαναπάω εκεί», έγραψε με αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Ο Γουίλερ και η σύζυγός του Μορίν πούλησαν το Lonely Planet το 2007 στο BBC Worldwide σε μια συμφωνία αξίας 130 εκατομμυρίων λιρών! Ωστόσο, ο εμπορικός βραχίονας του BBC το πούλησε αργότερα στην αμερικανική εταιρεία NC2 Media με ζημία σχεδόν 80 εκατομμυρίων λιρών. Το 2020, το brand εξαγοράστηκε από την Red Ventures.
Πέρυσι, η τωρινή ομάδα ταξιδιωτικών εμπειρογνωμόνων στο Lonely Planet αποκάλυψε μια λίστα με τα 30 καλύτερα μέρη για επίσκεψη το 2025, η οποία προκαλεί μανιωδώς περιπλάνηση – και οι ΗΠΑ όντως μπήκαν στη λίστα.
Το βιβλίο Best In Travel 2025 του Lonely Planet κατατάσσει τις δέκα κορυφαίες χώρες, περιοχές και πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε φέτος.
Οι κατατάξεις επιμελήθηκαν από «ειδικούς του Lonely Planet, συνεργάτες από όλο τον κόσμο και συνεργάτες εκδόσεων», με τον οδηγό να προσθέτει ότι οι προορισμοί έχουν επιλεγεί «για την επικαιρότητα, τις μοναδικές εμπειρίες, τον παράγοντα «wow» και τη συνεχή δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα, την κοινότητα και την ποικιλομορφία».
Το Καμερούν βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, με τη Λιθουανία στη δεύτερη θέση και τα Φίτζι να παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο.
Το Πίτσμπουργκ κατέλαβε την έκτη θέση στην κατάταξη των πόλεων, στην οποία συμμετείχε η Τουλούζη στη Γαλλία. Η Ανατολική Αγγλία ανακηρύχθηκε η όγδοη καλύτερη περιοχή στον κόσμο.
Δείτε επίσης