Αυτό το εμβληματικό μουσείο του Παρισιού μόλις άνοιξε ξανά μετά από ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης.
Τέσσερα χρόνια και 466 εκατομμύρια ευρώ αργότερα, το εμβληματικό Grand Palais άνοιξε ξανά.
Η καλλιτεχνική σκηνή του Παρισιού είναι ασύγκριτη – το Time Out μάλιστα ξεχώρισε τη γαλλική πρωτεύουσα ως την καλύτερη πόλη στον κόσμο για πολιτισμό φέτος. Και, συναρπαστικά, μόλις έγινε μεγαλύτερη και καλύτερη, καθώς ένας χώρος γκαλερί με υπερπαραγωγές μόλις άνοιξε ξανά.
Το Grand Palais (Γκραν Παλαί) βρισκόταν υπό ανακαίνιση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά τώρα το γιγαντιαίο έργο των 466 εκατομμυρίων ευρώ με επικεφαλής τους Chatillon Architectes έχει επιτέλους ολοκληρωθεί και οι πόρτες του έχουν επίσημα ανοίξει ξανά.
Αρχικά σχεδιασμένο για την Παγκόσμια Έκθεση το 1900 από τους Γάλλους αρχιτέκτονες Henri Deglane, Albert Louvet και Albert Thomas, το Grand Palais αντιπροσώπευε ένα μείγμα στυλ Beaux-Arts με τη χρήση γυαλιού και χάλυβα (που θεωρούνταν σύγχρονα υλικά εκείνη την εποχή). Τη δεκαετία του ’60, ο αρχιτέκτονας Pierre Vivien ηγήθηκε της ανακαίνισης της βόρειας πτέρυγας του κτιρίου, η οποία υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η αναβάθμιση του Chatillon είναι η πιο ολοκληρωμένη στην ιστορία του κτιρίου.
Τι νέο υπάρχει; Ο κεντρικός κυρίως ναός και οι γύρω αίθουσες απέκτησαν μια νέα πνοή ζωής. Έχουν αναδιαμορφωθεί ώστε να ανταποκρίνονται στις τεχνικές απαιτήσεις των σύγχρονων εκθέσεων – μέχρι το 2030, το Γκραν Παλαί θα φιλοξενεί έργα από το Κέντρο Πομπιντού, το οποίο έκλεισε φέτος για δική του ανακαίνιση.
Ο κεντρικός άξονας του Γκραν Παλαί από την πλατεία Ζαν Περέν μέχρι τον Σηκουάνα έχει ανακατασκευαστεί για να δημιουργήσει έναν τεράστιο χώρο συγκέντρωσης κοινού, και περισσότεροι από 40 ανελκυστήρες και 30 σκάλες έχουν βελτιώσει την προσβασιμότητα του κτιρίου.
Παράλληλα με τον συμβολικό του ρόλο ως πρωτοποριακό παράδειγμα θεσμικής προσαρμοστικότητας, το Grand Palais θα προσφέρει ένα ευρύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων πέρα από τις παραδοσιακές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων τέχνης, δημόσιων εγκαταστάσεων και επιδείξεων μόδας.
«Το Γκραν Παλαί δεν είναι πλέον ένα μεμονωμένο μνημείο. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πολιτιστικού πλαισίου», δήλωσε ο Φρανσουά Σατιγιόν, επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου, σύμφωνα με την εφημερίδα The Art Newspaper .
Υπάρχει μια νέα είσοδος για πεζούς και μπρασερί από τους σεφ Thierry Marx και Loulou. Αλλά δεν είναι μόνο το εσωτερικό του κτιρίου που έχει υποστεί κάποια φροντίδα. 60.000 νέα φυτά έχουν ενσωματωθεί στους αναδιαμορφωμένους κήπους, οι οποίοι πλέον διαθέτουν και συλλογή βρόχινου νερού για την υποστήριξη της άρδευσης.
Δείτε επίσης