Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
30.1 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΗ Βόρεια Κορέα μόλις άνοιξε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο για 20.000 άτομα. Αλλά...

Η Βόρεια Κορέα μόλις άνοιξε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο για 20.000 άτομα. Αλλά ποιος θα το επισκεφτεί;

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκοψε ο ίδιος την κορδέλα ενός νέου θέρετρου που χαιρετίστηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ως «πόλη τουρισμού σε επίπεδο εθνικού θησαυρού» – μια πολυτελή παραθαλάσσια ανάπτυξη σε αντίθεση με αυτό που οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν ως σκληρές πραγματικότητες πείνας και κακουχιών σε όλη τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA της χώρας, ο Κιμ άνοιξε το απέραντο παραθαλάσσιο θέρετρο Κάλμα με υδάτινα πάρκα, πολυώροφα ξενοδοχεία και καταλύματα για σχεδόν 20.000 επισκέπτες – μια σαρωτική επίδειξη σπατάλης σε ένα από τα πιο απομονωμένα έθνη του κόσμου.

- Advertisement -

Η παράκτια τουριστική ζώνη Wonsan-Kalma, η οποία αποκαλύφθηκε σε τελετή στις 24 Ιουνίου, βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας. Το KCNA ανέφερε ότι «η εξυπηρέτηση των εγχώριων επισκεπτών θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την επιλεξιμότητα ή τις μεταφορές.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε τα εγκαίνια του σιδηροδρομικού σταθμού της Κάλμα, αναφέροντας ότι κατασκευάστηκε για να «εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο άνεσης για τους ταξιδιώτες στην παράκτια τουριστική περιοχή». Το παραθαλάσσιο θέρετρο της Κάλμα βρίσκεται δίπλα σε ένα διεθνές αεροδρόμιο, μια άλλη ένδειξη ότι το έργο στοχεύει στην προσέλκυση ξένου συναλλάγματος.

Η διεθνής παρουσία στην τελετή έναρξης περιορίστηκε στον Ρώσο πρέσβη και το προσωπικό, μια ένδειξη της αυξανόμενης ευθυγράμμισης της Πιονγιάνγκ με τη Μόσχα εν μέσω της επιδεινούμενης απομόνωσης από τη Δύση υπό το αυταρχικό καθεστώς του Κιμ.

Το 2024, ο ύπατος αρχηγός του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, περιέγραψε τη Βόρεια Κορέα υπό την κυριαρχία του Κιμ ως «ένα ασφυκτικό, κλειστοφοβικό περιβάλλον, όπου η ζωή είναι ένας καθημερινός αγώνας χωρίς ελπίδα».
Πέρυσι, μικρές ομάδες Ρώσων τουριστών επισκέφθηκαν τη Βόρεια Κορέα για τριήμερες διακοπές για σκι στο θέρετρο Maskiryong, το οποίο αποτελεί μακροχρόνιο τουριστικό αξιοθέατο από τα εγκαίνιά του τον Δεκέμβριο του 2013. Αυτές, όπως όλες οι τουριστικές εμπειρίες στη Βόρεια Κορέα, παρακολουθούνταν και ελέγχονταν αυστηρά από την κυβέρνηση.

Οι τουρίστες που επέστρεψαν δήλωσαν στο CNN ότι υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες σχετικά με το τι μπορούσαν και τι δεν μπορούσαν να φωτογραφίσουν και ότι ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν μια χορογραφημένη παράσταση χορού από παιδιά από τη Βόρεια Κορέα, εκτός από τις υπαίθριες δραστηριότητες.

«Το Wonsan-Kalma είναι ανοιχτό προς το παρόν μόνο σε Βορειοκορεάτες, αλλά δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει αν δούμε Ρώσους στο θέρετρο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», δήλωσε η Rachel Minyoung Lee, μη μόνιμη συνεργάτιδα του προγράμματος 38 North στο Κέντρο Stimson.

«Σε γενικές γραμμές, το άνοιγμα ενός μεγάλου παραθαλάσσιου θέρετρου όπως το Wonsan-Kalma συμβάλλει στην ενίσχυση της αφήγησης των κρατικών μέσων ενημέρωσης για την πολιτική του Κιμ που δίνει προτεραιότητα στον λαό και συμβάλλει στην εξισορρόπηση της μεγαλύτερης εστίασής του στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας», πρόσθεσε ο Lee.

Σε μια χώρα όπου ο διεθνής τουρισμός είναι ανοιχτός κυρίως σε Ρώσους υπηκόους από το τέλος της πανδημίας COVID-19 και όπου τα εγχώρια ταξίδια είναι αυστηρά περιορισμένα, η νέα εξέλιξη εγείρει γνωστά ερωτήματα σχετικά με την πρόσβαση, το κοινό και την οικονομική σκοπιμότητα.

«Ο αρχικός στόχος αυτού του θέρετρου θα είναι η προνομιούχα εγχώρια ελίτ της Πιονγιάνγκ, όπως αξιωματούχοι του κόμματος και άλλες υψηλόβαθμες προσωπικότητες», δήλωσε ο Λιμ Έουλ-τσουλ, καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kyungnam της Νότιας Κορέας.

«Η τελετή του θέρετρου Wonsan-Kalma αντικατοπτρίζει το όραμα του Κιμ Γιονγκ Ουν για τον «σοσιαλιστικό πολιτισμό» και αποτελεί μέρος της στρατηγικής του προσπάθειας να επιδιώξει οικονομικές ανακαλύψεις μέσω της τουριστικής βιομηχανίας».

Το πιο αξιοσημείωτο πείραμα της Βόρειας Κορέας με τον διεθνή τουρισμό ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν άνοιξε τη γραφική περιοχή του όρους Κουμγκάνγκ στη νοτιοανατολική ακτή της σε επισκέπτες από τη Νότια Κορέα.

Το έργο χαιρετίστηκε ως ένα σπάνιο σύμβολο διακορεατικής εμπλοκής κατά τη διάρκεια μιας περιόδου προσεκτικής προσέγγισης.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες ταξίδεψαν στην περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία, παρέχοντας στην Πιονγιάνγκ μια κρίσιμη ροή συναλλάγματος.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία σταμάτησε απότομα το 2008, αφότου ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης πυροβόλησε θανάσιμα έναν Νοτιοκορεάτη τουρίστα, ο οποίος φέρεται να είχε περιπλανηθεί σε μια απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη – ένα περιστατικό που υπογράμμισε την ευθραυστότητα της διασυνοριακής συνεργασίας και οδήγησε τη Σεούλ να αναστείλει τις περιηγήσεις επ’ αόριστον.

Πολλά από τα κτίρια κατεδαφίστηκαν το 2022 , συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου Onjonggak Rest House, το οποίο είχε φιλοξενήσει διασυνοριακές οικογενειακές συγκεντρώσεις. Ο Κιμ είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει την περιοχή «άθλια» και «οπισθοδρομική» κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης .

Πράγματι, ένα κεντρικό ερώτημα γύρω από το νέο θέρετρο είναι αν μία από τις πιο μυστικοπαθείς και καταπιεστικές χώρες του κόσμου είναι έτοιμη να κάνει μια μεγαλύτερη εισβολή στον διεθνή τουρισμό, ενδεχομένως προσθέτοντας στα συναλλαγματικά της αποθέματα και το κύρος της.

Μέχρι στιγμής, οι Ρώσοι φαίνεται να είναι οι μόνες ξένες τουριστικές ομάδες που έχουν πρόσβαση στο παραθαλάσσιο θέρετρο. Το Vostok Intur, ένα ταξιδιωτικό γραφείο με έδρα το Βλαδιβοστόκ, προωθεί τρία τουριστικά πακέτα – ένα τον Ιούλιο και δύο τον Αύγουστο – αξίας περίπου 1.840 δολαρίων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του , η πρώτη περιοδεία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 7 Ιουλίου και θα διαρκέσει οκτώ ημέρες. Οι ταξιδιώτες θα πετάξουν από την Πιονγιάνγκ στο Γουονσάν, θα περάσουν τέσσερις νύχτες στο θέρετρο και θα επισκεφθούν το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο Μασικριόνγκ.

Ο Κιμ δήλωσε ότι η επέκταση των τουριστικών ζωνών της Βόρειας Κορέας θα επισημοποιηθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος, πιθανώς τους επόμενους μήνες. Τα διδάγματα που αντλήθηκαν στην Κάλμα θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την ανάπτυξη «πολυτελών τουριστικών και πολιτιστικών ζωνών μεγάλης κλίμακας» σε άλλα μέρη της χώρας, σημείωσε ο Κιμ.

Kim Jong-un Inaugurates North Korea’s New Resort For 20,000 Tourists, But Who Will Visit?

Η προσωπική επένδυση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας υπογραμμίστηκε από τουλάχιστον επτά επισκέψεις στο εργοτάξιο της Κάλμα, όπου ο Κιμ προσέφερε αυτό που τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν «επιτόπια καθοδήγηση» και πίεσε για πρότυπα «παγκόσμιας κλάσης».
Για το καθεστώς του Κιμ, η ολοκλήρωση του θέρετρου θεωρείται εγχώρια ως μια σημαντική νίκη και ευκαιρία να αναδειχθεί η ανάπτυξη εν μέσω αυστηρών διεθνών κυρώσεων. Σε μια άλλη διάσταση συμβολισμού, ο ηγέτης του έθνους συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Ρι Σολ Τζου, και την κόρη του, που πιστεύεται ότι ονομάζεται Κιμ Τζου Άε, η οποία θεωρείται ευρέως ως ο πιθανός διάδοχός του.

«Η φαινομενική πλήρης παρουσία της οικογένειας του Κιμ Γιονγκ Ουν στην εκδήλωση υποδηλώνει ότι το έργο έχει ως στόχο να συνεχίσει την κληρονομιά των προκατόχων του και να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές», εξήγησε ο Λιμ του Πανεπιστημίου Κιουνγκνάμ.

Τα σχέδια για το θέρετρο ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά το 2013 στο πλαίσιο του ευρύτερου οράματος του Κιμ να μετατρέψει το Γουονσάν, μια ιστορικά σημαντική πόλη-λιμάνι, σε κόμβο οικονομικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας.

Το έργο αναβλήθηκε αρκετές φορές, πιο πρόσφατα λόγω της πανδημίας και των διεθνών κυρώσεων που στόχευαν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Παρά τις προβολές αίγλης σε όλο το νέο θέρετρο και τις εικόνες ενός αινιγματικού ηγέτη να περιηγείται σε πισίνες με κύματα και νεροτσουλήθρες, οι ειδικοί εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με τις προοπτικές του προορισμού.

«Ωστόσο, το αν αυτό το θέρετρο θα προσφέρει στον Κιμ Γιονγκ Ουν το πολύτιμο οικονομικό κέρδος μακροπρόθεσμα, μένει να το δούμε: η Γουονσάν-Κάλμα δεν είναι εξαρχής τουριστικό αξιοθέατο», δήλωσε ο Δρ. Έντουαρντ Χάουελ, ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2020, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει υιοθετήσει μια ολοένα και πιο αυστηρή προσέγγιση στον κοινωνικό έλεγχο, καταστέλλοντας κάθε ένδειξη εξωτερικών πληροφοριών και ιδεολογιών που εισέρχονται στη ΛΔΚ», τόνισε ο Χάουελ.

«Εάν οποιοσδήποτε Δυτικός τουρίστας έρθει στο θέρετρο, το κυβερνών καθεστώς αναμφίβολα θα θέλει να διασφαλίσει ότι οι ενέργειες και οι κινήσεις του θα παραμείνουν ρυθμιζόμενες και ελεγχόμενες».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

- Advertisement -

Follow us

110,023LikesΚάντε Like
88,248 FollowersΑκολουθήστε
199,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ