Η Πράγα ανακηρύχθηκε μία από τις καλύτερες γαστρονομικές πρωτεύουσες στον κόσμο, σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη που παρουσιάστηκε από το ταξιδιωτικό περιοδικό Time Out, το οποίο εξειδικεύεται σε έρευνες και μελέτες αυτού του τύπου καθώς διαθέτει συντάκτες σε όλο τον κόσμο.
Η έρευνα που έγινε από την ιαπωνική εταιρεία μεταφορών JR Pass αξιολόγησε διάφορα κριτήρια, όπως τον αριθμό των πεντάστερων εστιατορίων σε μια πρωτεύουσα, τα σημεία που περιλαμβάνονται στον οδηγό Michelin, τα αξιοθέατα με βάση το φαγητό, τα εθνικά πιάτα, τη βαθμολογία μιας πόλης στον Παγκόσμιο Δείκτη Επισιτιστικής Ασφάλειας και τη μέση τιμή γεύματος για δύο άτομα.
Και το συμπέρασμα ήταν ότι η Πράγα είναι η έκτη καλύτερη πρωτεύουσα του γαστρονομικού κόσμου — και βρίσκεται στις πέντε κορυφαίες στην Ευρώπη συνολικά. Εδώ μπορείτε να βρείτε τον οδηγό μας με τα 19 καλύτερα εστιατόρια στην Πράγα. Το Παρίσι κατέλαβε την πρώτη θέση στη συνολική κατάταξη στα ευρήματα του JR Pass.
Ισχυρές vegan, χορτοφαγικές επιλογές
Το αποτέλεσμα αντιστοιχεί σε μια παγκόσμια κατάταξη από τον ασφαλιστικό πάροχο Compare the Market AU, που ανέλυσε τις κορυφαίες πόλεις για τους λάτρεις του φαγητού με βάση την ποιότητα, την ποικιλομορφία και την προσβασιμότητα. Εντυπωσιακά, η Πράγα κατατάχθηκε ως ο δεύτερος καλύτερος γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο.
Όπως και με την κατάταξη JR Pass, η έρευνα έλαβε υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως τον αριθμό των εστιατορίων με αστέρι Michelin, τη διαθεσιμότητα χορτοφαγικών, vegan και χωρίς γλουτένη επιλογών, καθώς και τις μέσες τιμές των γευμάτων.
Η Πράγα ήταν γνωστή για την προσιτή τιμή της —με ένα μέσο γεύμα τριών πιάτων να κοστίζει 1.131 CZK (περίπου €45,80) — και την ποικιλία διεθνών προσφορών της τσεχικής πρωτεύουσας.
Η Πράγα ξεχώρισε με τον μεγαλύτερο αριθμό πεντάστερων εστιατορίων ανά 100.000 κατοίκους —67,93— ξεπερνώντας σε απόδοση μεγάλα γαστρονομικά κέντρα όπως η Βενετία, το Άμστερνταμ και το Σαν Φρανσίσκο.
Παρά το γεγονός ότι διαθέτει μόνο δύο εστιατόρια με αστέρια Michelin, η Πράγα σημείωσε υψηλή συνολική βαθμολογία χάρη στην ευρεία προσφορά εστιατορίων φιλικών προς τη διατροφή.
Η πόλη διαθέτει 75,49 vegan ή χορτοφαγικά εστιατόρια και 24,33 επιλογές χωρίς γλουτένη ανά 100.000 άτομα – στοιχεία που υπογραμμίζουν την ελκυστικότητά της σε ένα ευρύ φάσμα πελατών.
Μια αυξανόμενη τάση στον γαστρονομικό τουρισμό, σύμφωνα με την έκθεση, περιλαμβάνει την έμφαση σε φρέσκα, εποχιακά και τοπικά υλικά, μαζί με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για φαγητό από το αγρόκτημα στο τραπέζι. Αυτές οι προτιμήσεις αντικατοπτρίζονται ξεκάθαρα στις πόλεις με την υψηλότερη κατάταξη.
Άλλες πόλεις που συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη περιλάμβαναν γραφικές και γαστρονομικά πλούσιες τοποθεσίες όπως η Βενετία, το Άμστερνταμ και το Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες συνδυάζουν εμβληματικές απόψεις με δυναμικές γαστρονομικές κουλτούρες.
Ένα φημισμένο μέρος για φαγητό
Η Πράγα σημείωσε πρόσφατα καλές επιδόσεις και σε άλλους δείκτες που σχετίζονται με τα τρόφιμα, με τέσσερις τοπικές πιτσαρίες να αναγνωρίζονται στην φετινή κατάταξη των 50 κορυφαίων πίτσας στην Ευρώπη.
Επιπλέον, μια μελέτη του 2025 από την Πράγα αναδείχθηκε ως μια από τις πιο προσιτές πόλεις για φαγητό στην Ευρώπη, κατατάσσοντας την τέταρτη φθηνότερη για ένα δείπνο τριών πιάτων για δύο. Επιπλέον, το Time Out νωρίτερα φέτος ονόμασε την πρωτεύουσα της Τσεχίας ως την πιο οικονομική πόλη της Κεντρικής Ευρώπης για φαγητό και ποτό έξω.
Δείτε επίσης