Το TasteAtlas μόλις δημοσίευσε μια λίστα με τα 100 καλύτερα ψωμιά στον κόσμο, με το ψωμί – σύμβολο της Ινδίας να κατακτά την πρώτη θέση.
Ο τροχός. Η φωτιά. Το ψωμί. Αυτά είναι τα δομικά στοιχεία του πολιτισμού, που μας συνδέουν με τους προγόνους μας πριν από χιλιάδες χρόνια και διατηρούν εξελίσσουν την κοινωνία. Αλλά μόνο ένα από αυτά είναι και νόστιμο.
Για κάποιους, το ψωμί είναι ένα απλό βασικό προϊόν, αλλά οι πραγματικοί λάτρεις των υδατανθράκων γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι μια ευέλικτη τέχνη. Άλλοτε είναι τραγανό, άλλοτε είναι ζυμωτό, άλλοτε είναι ξινό και άλλοτε λιώνει στο στόμα – υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες διαφορετικά ψωμιά εκεί έξω και οι ειδικοί μαγειρικής TasteAtlas μόλις κατέταξαν τα 100 κορυφαία στον κόσμο.
Οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει διαφορετικούς τρόπους για να φτιάχνουν αρτοσκευάσματα, επομένως αυτή η λίστα είναι πολύ πιο ποικίλη από ό,τι θα περίμενε κανείς. Περιλαμβάνει τα πάντα, από πίτες της Μέσης Ανατολής μέχρι κλασικά ψωμάκια και τραγανά καρβέλια, αλλά ένα διεθνές σύμβολο ξεχώριζε πάνω από όλα: το ινδικό ναάν με σκορδόβουτυρο (Garlic butter naan).
Το παραδοσιακό ινδικό ψωμί τρώγεται συνήθως ως συνοδευτικό με ένα πλούσιο κάρυ και ψήνεται σε έναν καυτό φούρνο ταντούρ. Μόλις ψηθεί, αλείφεται με λίγο βούτυρο και ψιλοκομμένο σκόρδο από πάνω και voilà, ένα νόστιμο κομμάτι μαλακό, αλμυρό ψωμί.
Αυτό δεν ήταν το μόνο είδος ναάν που μπήκε στη λίστα – το κανονικό, απλό είδος κατέλαβε την 7η θέση συνολικά και το ναάν με τυρί στην 52η. Το TasteAtlas περιέγραψε τη γεύση του ως «μοναδική» και τόνισε πόσο καιρό παραμένει βασικό είδος (σχεδόν 700 χρόνια).
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε μια άλλη ινδική λιχουδιά: το Amritsari kulcha. Το TasteAtlas το περιγράφει ως «μια πίτα γεμιστή με πατάτες, κρεμμύδια, τυρί cottage και μπαχαρικά… συνήθως γαρνιρισμένο με σπόρους κόλιανδρου και σκόνη κόκκινου τσίλι». Είναι κάπως σαν ναάν (ξανά) αλλά αυτή τη φορά με επιπλέον γεύσεις μέσα, αν σερβιριστεί ολόκληρο.

Το Roti canai, μια άλλη πίτα με συνδέσεις με την Ινδία αλλά (σύμφωνα με το TasteAtlas) συνδέεται κυρίως με τη Μαλαισία, ήταν τρίτο. Για να δημιουργηθεί, η ζύμη «διπλώνεται επανειλημμένα, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να έχει μια υφή σε στρώσεις, ένα μαλακό εσωτερικό και ένα τραγανό εξωτερικό στρώμα».

Τα καλύτερα ψωμιά στον κόσμο
Εδώ είναι τα 10 καλύτερα ψωμιά στον κόσμο, σύμφωνα με το TasteAtlas.
- Garlic butter naan, Ινδία (κεντρική φωτο)
- Amritsari kulcha, Amritsar Ινδία
- Roti canai, Μαλαισία (με ινδική επιρροή)
- Pan de bono, Κολομβία
- Parotta, Ινδία
- Pão alentejano, Πορτογαλία
- Naan, Ινδία / Νότια Ασία
- Piadina Romagnola, Ιταλία
- Pão de queijo, Βραζιλία
- Bolo do caco, Πορτογαλία
Μπορείτε να δείτε την υπόλοιπη λίστα εδώ .
Δείτε επίσης
- Αυτή η υποτιμημένη ιταλική πόλη φιλοξενεί το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου
- Ένα μαγαζί «της γειτονιάς» στο Χονγκ Κονγκ ανακηρύχθηκε το καλύτερο μπαρ στον κόσμο
- Η ελληνική πόλη που είναι ανάμεσα στους 16 καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης – Και δεν είναι ούτε η Αθήνα, ούτε η Θεσσαλονίκη





