Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου εκατομμύρια πιστών συγκεντρώθηκαν στους ιερούς ναούς ανά την επικράτεια για να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» και να πάρουν το Άγιο Φως, το οποίο για μια ακόμα φορά άναψε στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και έφτασε στη χώρα μας το απόγευμα με τιμές αρχηγού κράτους.

Διαβάστε ακόμα: Αυτό που συμβολίζει το σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα

Ο εορτασμός της Ανάστασης συνοδεύεται και από την αναβίωση εθίμων. Οι θόρυβοι (βεγγαλικά, κροτίδες, μπαλωθιές) και το Άγιο φως, κατά τους λαογράφους, σχετίζονται με τη διαδεδομένη στους λαούς δοξασία ότι έτσι τα βλαβερά πνεύματα.

Μετά τη Λειτουργία της Ανάστασης, οι πιστοί μεταφέρουν το Άγιο Φως στο σπίτι τους. Στην εξώπορτα, κάνουν το σημάδι του σταυρού με τον καπνό του κεριού στο πάνω μέρος της και μετά ανάβουν το καντήλι που έχουν στα εικονίσματα του σπιτιού.

Στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, το βράδυ της Ανάστασης γεμίζει ο ουρανός από φωτεινά «αερόστατα», ενώ στη Χίο, ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή.

Στον Τυρό Αρκαδίας, τη νύχτα της Ανάστασης τα παιδιά ρίχνουν στη θάλασσα χιλιάδες κεριά, που συμβολίζουν τις χαμένες ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων.

Διαβάστε ακόμα: Η Κυριακή του Πάσχα ανά την Ελλάδα – Ήθη, έθιμα και παραδόσεις

 

Στην Κέρκυρα, η Αναστάσιμη Ακολουθία τελείται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας, τη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας. Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Οι μπάντες, μόλις τελειώσει η Ανάσταση, τριγυρνούν την πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια

Πηγή: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ