Αμοργός: Το νησί του απέραντου γαλάζιου!

Η Αμοργός, το κυκλαδονήσι του απέραντου γαλάζιου µε το άγριο τοπίο, είναι αποµακρυσµένο από τον µαζικό τουρισµό και σε προ(σ)καλεί να το εξερευνήσεις. Μπορεί να έχει πολύ ωραίες παραλίες όπου γίνονται και καταδύσεις και µονοπάτια για πεζοπορία αλλά στην πραγµατικότητα έχει πολλά περισσότερα από αυτά…

Στην Αµοργό θα βρεθείτε σε σηµεία και θα αντικρύσετε εικόνες που δεν θα ξαναδείτε πουθενά αλλού στη ζωή σας!

Η Χώρα της Αμοργού είναι για πολλούς η ομορφότερη των Κυκλάδων

Χώρα Αμοργός

Η µαγευτική Χώρα της βρίσκεται µέσα σε ένα βραχώδες τοπίο σε υψόµετρο 350 µ. και µοιάζει µε παράθυρο στο απέραντο γαλάζιο. Το κάστρο στην καρδιά της, ανεµόµυλοι, λουλούδια στις πόρτες των σπιτιών και τις «εµπροστιάδες», δείγµα αµοργιανής αρχιτεκτονικής, αιχµαλωτίζουν το βλέµµα.

Λόγω του περιορισμένου χώρου, που υπήρχε για το χτίσιμο των σπιτιών, η εφευρετικότητα των κατοίκων της Χώρας δημιούργησε μέσα από απλές, αλλά χρήσιμες κατασκευές τις περίφημες «σκιάδες», δηλαδή σκεπασμένα περάσματα, που δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση στον επισκέπτη.

Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της, απολαύστε κυκλαδίτικο πρωινό στα παραδοσιακά καφενεία, επισκεφτείτε το Κάστρο και τις πολλές εκκλησίες του οικισμού και μην παραλείψετε να δείτε τους πανέμορφους ανεμόμυλους.

Tip: Στο κέντρο της Χώρας θα βρείτε και τον Πύργο του Γαβρά, ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα, που σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, με ευρήματα από τις ανασκαφές στις τρεις αρχαίες πόλεις που βρέθηκαν στην Αμοργό, τις Αρκεσίνη, Αιγαιάλη και Μίνωα.

Το µοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας είναι must see

Παναγιά της Χοζοβιώτισσα, Αμοργός

Επισκεφτείτε το µοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Πρόκειται για ένα πραγµατικό θαύµα. Το µοναστήρι του 11ου αιώνα είναι από τα αρχαιότερα του Αιγαίου και στέκεται επιβλητικά χτισµένο κυριολεκτικά πάνω σε έναν τεράστιο κάθετο βράχο. Για να φτάσετε πρέπει να ανεβείτε 300 απότοµα σκαλιά αλλά από εκεί η θέα είναι ασύλληπτη.. Η εικόνα είναι από εκείνη που αποτυπώνεται για πάντα στη µνήµη. Μέσα στο µοναστήρι θα µπείτε από τη στενή πόρτα να ανεβείτε τους 8 ορόφους του, µε πλάτος µόλις 5 µέτρα για να φτάσετε στο Καθολικό µε µε τις βυζαντινές εικόνες της Χοζοβιώτισσας. Η ατµόσφαιρα προκαλεί τουλάχιστον δέος.

Τα μονοπάτια της Αμοργού

Τα μονοπάτια της Αμοργού

Η Αμοργός φημίζεται για τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της, τα οποία καλύπτουν όλο το νησί. Περπατήστε σε αυτά και απολαύστε τη φυσική ομορφιά του νησιού, ανακαλύψτε μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και αφεθείτε στη μαγευτική θέα του Αιγαίου.

Οι παραλίες της Αμοργού

Παραλία Αγία Άννα, Αμοργός

Οι παραλίες της Αμοργού φημίζονται για τα καταγάλανα νερά τους, τις μικρές κρυψώνες που δημιουργούν τα βράχια και την απεραντοσύνη του Αιγαίου. Ανάµεσα στις παραλίες ξεχωρίζει αυτής της Αγίας Άννας. Ο δρόµος για να φτάσετε είναι γεµάτος στροφές αλλά πραγµατικά αξίζει τον κόπο τόσο ο προορισµός όσο και η υπέροχη διαδροµή καθώς το ατελείωτο µπλε του Αιγαίου από ψηλά συναρπάζει! Φτάνοντας θα αντικρίσετε µια από τις συγκλονιστικές παραλίες των Κυκλάδων… διάφανα νερά και µικροί βράχοι για βουτιές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της παραλίας που πρωταγωνίστησε στην γαλλική ταινία του Λυκ Μπεσόν, «Απέραντο Γαλάζιο» καθώς µεγάλο µέρος της ταινίας γυρίστηκε στο χωριό της Αγίας Άννας και στο µοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας.

Ψάχνετε να μείνετε κάπου στην Αμοργό; Αυτό είναι το απόλυτο 10άρι του νησιού!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Avatar
Γεωργία Καλαντζή

travelstyle.gr Editor

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ