Ποδηλάτης στον δρόμο

“Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει γρήγορα για δύο μεγάλους ποδηλατόδρομους στην Αθήνα”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από την πλατεία Κοτζιά, κατά την έναρξη ποδηλατοδρομίας στον υπό διαμόρφωση “Μεγάλο Περίπατο”, που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή την Ημέρα Ποδηλάτου.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των προβλέψεων της κυβέρνησης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, προανήγγειλε την επιπλέον παροχή ισχυρών κινήτρων για την απόκτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Η διαδρομή των ποδηλατόδρομων

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση αποφάσισε “την ολοκλήρωση της ποδηλατικής διαδρομής, από το Φάληρο μέχρι την Κηφισιά, και ειδικότερα το τμήμα Γκάζι-Κηφισιά, με προϋπολογισμό 7 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί άλλος ένας ποδηλατόδρομος, ένα έργο ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, με αφετηρία από το σταθμό του μετρό της Κατεχάκη και ο οποίος μέσω Πολυτεχνειούπολης και Πανεπιστημιούπολης, θα καταλήγει στο σταθμό του μετρό στον Ευαγγελισμό”.

12+1: Υπέροχες βόλτες στην Αθήνα βράδυ & πρωί

Το ποδήλατο είναι το πιο οικολογικό μέσο μετακινήσεων και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν μένει στα λόγια. Προχωράει μπροστά με έργα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ και επεσήμανε ότι και τα δύο αυτά έργα θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Ηλεκτροκίνητο ποδήλατο

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, “την Παρασκευή ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την πολιτική μας για την ηλεκτροκίνηση”. Όπως είπε, “στην πολιτική αυτή περιλαμβάνεται ένα οικολογικό bonus για όσους αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα, το οποίο θα είναι πολύ ισχυρότερο για όσους αγοράσουν ηλεκτρικά ποδήλατα”. “Θέλουμε να κάνουμε επί της ουσίας ένα άνοιγμα στο ποδήλατο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, “η δική μου ευχή και πεποίθηση είναι αυτή να είναι η τελευταία συμβολική κίνηση. Του χρόνου την ημέρα του ποδηλάτου να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί εδώ στον Μεγάλο Περίπατο, σε μία διαδρομή που θα φθάνει τα 7 χλμ. Μία διαδρομή που θα απελευθερώσει 50 στρέμματα δημόσιου χώρου και θα αλλάξει την Αθήνα”.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ “το ποδήλατο είναι μέσο μετακίνησης και όχι μόνο μέσο αναψυχής”. Όπως τόνισε, “η ΚΕΔΕ παίρνει πρωτοβουλίες να δώσουμε το χώρο που θέλουμε για τον πεζό και για το ποδήλατο και χάρη στις πρωτοβουλίες και του ΥΠΕΝ, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες για όλους μας, για να ξαναδούμε τις πόλεις όπως τις θέλουμε όπως τις ονειρευόμαστε, πόλεις ανθρώπινες, πόλεις για να ζεις”.

Αθήνα: Βόλτα στα 10 κορυφαία μέρη & φαγητό σε μια ταράτσα του 1870

Μετά τις δηλώσεις, δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, αλλά και μέλη της ποδηλατικής κοινότητας της Αθήνας έκαναν συμβολική ποδηλατοδρομία, ξεκινώντας από την πλατεία Κοτζιά και καταλήγοντας στο Ζάππειο.

Αλλάζει το κέντρο της Αθήνας. Δείτε πως θα μεταμορφωθεί (βίντεο)

Αλλάζει το κέντρο της Αθήνας και μεταμορφώνεται σε έναν μοναδικό χώρο πράσινου και περιπάτου.

Πρόκειται για το έργο “Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας”, με διπλή αξία και σημασία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, καθώς η αντιμετώπιση της κρίσης του κορoνοϊού έχει κάνει επιτακτική την ανάγκη για μια σημαντική αύξηση του δημόσιου χώρου και αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς -όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο σε πολλές μεγαλουπόλεις στο εξωτερικό. Παράλληλα, τα σχέδια πολλών δεκαετιών για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου γίνονται επιτέλους πραγματικότητα.

Η ζωτικής σημασίας παρέμβαση θα ξεκινήσει πιλοτικά από τα τέλη Ιουνίου, με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να τίθενται σε άμεση εφαρμογή, τις επόμενες εβδομάδες «συστήνοντας» ξανά το αθηναϊκό κέντρο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Δρόμοι Αυτοκίνητα
Πηγή: Δήμος Αθηναίων

Το έργο:

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβίωσης και ενοποίησης του ιστορικού κέντρου. Θα δημιουργήσει έναν Μεγάλο Περίπατο με διαδρομές που θα ενώνουν για πρώτη φορά τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας, τους παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικούς θησαυρούς της και θα επιστρέψει την πόλη στην υπηρεσία των κατοίκων και των επισκεπτών της, αλλάζοντας την καθημερινότητά τους προς το καλύτερο.

Το σύνολο του Περιπάτου εκτός των ήδη διαμορφωμένων οδών Δ. Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, περιλαμβάνει την διαδρομή Β. Αμαλίας, Β. Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Β. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Μητροπόλεως και Ερμού, καθώς και την περιοχή της Πλάκας και του Εμπορικού Τριγώνου.

Η παρέμβαση θα περιλάβει και την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), από την Ομόνοια ως την πλατεία Αιγύπτου για την ενοποίηση του Περιπάτου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί και η σύνδεση του Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος, ώστε να συμπεριληφθεί στον Περίπατο και ο συγκεκριμένος, μοναδικός αρχαιολογικός χώρος.

Στόχος είναι στην τελική φάση του έργου το ιστορικό κέντρο της Αθήνας να έχει ενοποιηθεί, δημιουργώντας τις πιο όμορφες διαδρομές αστικού τοπίου στην Ευρώπη.

Τα σημεία που θα αλλάξουν:

  • Ομόνοια
  • Πανεπιστημίου – Πατησίων
  • Βασιλίσσης Όλγας
  • Ηρώδου Αττικού
  • Αθηνάς – Ερμού
  • Σύνταγμα
  • Πλάκα
  • Εμπορικό Τρίγωνο
  • Μητροπόλεως
  • Πλατεία Θεάτρου – Πλατεία Δικαιοσύνης – Πλατεία Κοραή
  • Κεραμεικός – Ακαδημία Πλάτωνος

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ