Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
23.3 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΓιατί η Ισπανία δεν έχει πλέον το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο;...

Γιατί η Ισπανία δεν έχει πλέον το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο; Ποια χώρα ανέβηκε στην κορυφή

Την πρώτη θέση έχασε η Ισπανία ως προς το πιο ισχυρό διαβατήριο του κόσμου και την πρωτιά πήρε μια ασιατική χώρα. Αν και η Σιγκαπούρη είναι αυτή που βρίσκεται τώρα στην πρώτη θέση, πολλοί κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων έχουν εντυπωσιακή ελευθερία κινήσεων.

Η Σιγκαπούρη ανέβηκε στην κορυφή μιας κατάταξης με τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου, ρίχνοντας την Ισπανία από την πρώτη θέση. Παρά το πλήγμα για τη χώρα, τα ευρωπαϊκά έθνη – συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, που τώρα υποβιβάζεται στη δεύτερη θέση – αποτελούν την υπόλοιπη πεντάδα.

- Advertisement -

Η κατάταξη του VisaGuide.World θεωρείται ως μία από τις πιο αξιόπιστες στον ταξιδιωτικό κλάδο, μαζί με τον δείκτη Henley Passport Index.

Η εταιρεία αξιολογεί 199 χώρες και περιοχές παγκοσμίως και βασίζει τα αποτελέσματά της σε παράγοντες όπως η πρόσβαση χωρίς βίζα, οι ηλεκτρονικές βίζες και η παγκόσμια κινητικότητα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί το δικό του Δείκτη Σημασίας Προορισμού (DSS) για να εκχωρήσει μια μοναδική τιμή σε κάθε διαβατήριο, αν και το DSS δεν αποκαλύπτεται στην κατάταξη.

Με αυτό το σύστημα, το VisaGuide.World ανακάλυψε ότι το διαβατήριο της Σιγκαπούρης είναι επίσημα το ισχυρότερο διαβατήριο σε ολόκληρο τον κόσμο – με βαθμολογία 91,27 επί ενός πιθανού 100 τον Σεπτέμβριο του 2024.

Η Ισπανία στη δεύτερη θέση, με βαθμολογία 90,60 ακολουθεί από κοντά η Γαλλία, της οποίας η βαθμολογία είναι 90,53. Ακολουθούν τα ιταλικά και ουγγρικά διαβατήρια, τα οποία έρχονται με βαθμολογία 90,31 και 90,28 αντίστοιχα.

Είναι καλά νέα για την Ευρώπη συνολικά, με μόνο μία άλλη χώρα εκτός της ηπείρου, την Ιαπωνία, να βρίσκεται στην πρώτη 20άδα. Η Ιαπωνία καταλαμβάνει τη 15η θέση, την ίδια θέση με πέρυσι.

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Αυστρία συμπληρώνουν την πρώτη 10άδα της κατάταξης.

Πώς κατατάσσει το VisaGuide.World τα διαβατήρια;

Η κατάταξη διαβατηρίων του VisaGuide.World, η οποία δημοσιεύεται τέσσερις φορές το χρόνο, εξετάζει τον αριθμό των προορισμών που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοι διαβατηρίων χωρίς βίζα. Η Henley, που συνήθως θεωρείται ως η αρχή, ακολουθεί παρόμοια προσέγγιση, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει την κατάταξή της για αυτό το τρίμηνο.

Το VisaGuide.World λαμβάνει υπόψη άλλους παράγοντες, δημιουργώντας το DSS του για κάθε ταξιδιωτικό προορισμό.

Αυτός ο βαθμολογικός παράγοντας στον τύπο της πολιτικής εισόδου που επιβάλλει κάθε χώρα σε ένα μεμονωμένο διαβατήριο. Αυτό περιλαμβάνει είσοδο χωρίς βίζα, Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA), βίζα κατά την άφιξη, βίζες που έχουν εγκριθεί από την πρεσβεία e-Visas, ταξίδια χωρίς διαβατήριο ή απαγορευμένη είσοδο.

Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κατάταξη θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική καθώς οι χώρες Σένγκεν εισάγουν το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ETS) και την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης ETIAS για ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινιάζει το ETA του .

Το DSS αποδίδει επίσης βαθμούς για το ΑΕΠ της χώρας, την παγκόσμια ισχύ και την τουριστική ανάπτυξη.

Ωστόσο, δεν θεωρούνται όλα τα κριτήριά του ίσα. Η πρόσβαση χωρίς βίζα σε μια χώρα με υψηλό DSS κερδίζει ένα διαβατήριο περισσότερους πόντους στον δείκτη από την είσοδο σε μια χώρα με χαμηλή βαθμολογία.

Το γεγονός ότι το VisaGuide.World δεν προσδιορίζει το DSS κάθε χώρας σημαίνει ότι άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του ευρετηρίου.

Γιατί η Ισπανία έπεσε στη δεύτερη θέση της κατάταξης;

Στην τελευταία κατάταξη του VisaGuide.World, οι κάτοχοι ισπανικών διαβατηρίων μπορούσαν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 160 χώρες και εδάφη. Στα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε μόλις 107.

Ωστόσο, φαίνεται να είναι μια πτώση σε γενικές γραμμές. Οι κάτοχοι διαβατηρίων της Σιγκαπούρης μπορούσαν προηγουμένως να επισκεφθούν 164 μέρη χωρίς βίζα, αλλά σήμερα, αυτό ισχύει μόνο για 160. 

Αν και η κατάταξη δεν αναφέρει ρητά γιατί συμβαίνει αυτό, πρόκειται για ένα νούμερο που αλλάζει τακτικά λόγω των μεταβαλλόμενων διπλωματικών σχέσεων, των αμοιβαίων πολιτικών έκδοσης θεωρήσεων και της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας χωρών και εδαφών παγκοσμίως.

Η Ισπανία , ωστόσο, και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στις 20 πρώτες θέσεις έχουν ένα όφελος που δεν έχει η Σιγκαπούρη. Οι κάτοχοι διαβατηρίων αυτών των χωρών μπορούν να ταξιδέψουν σε περισσότερες από 30 χώρες χωρίς να χρησιμοποιήσουν καθόλου τα διαβατήριά τους, χάρη στην ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν. 

Για αυτούς τους πολίτες, τα ταξίδια μόνο με δελτίο ταυτότητας είναι εφικτά, καθιστώντας την ελευθερία μετακίνησης απλή. Έχοντας αυτό κατά νου, ίσως η πτώση από την πρώτη θέση σε αυτήν την κατάταξη δεν θα προβληματίσει πολλούς Ισπανούς πολίτες τελικά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,192LikesΚάντε Like
89,302 FollowersΑκολουθήστε
177,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ