Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, δεν χρειάζεται συστάσεις για όσους αγαπούν την ιστορία, τη φύση, τις υπέροχες παραλίες, το φαγητό και την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Με τις αμέτρητες παραλίες της, τα παραδοσιακά χωριά, τα αρχαιολογικά μνημεία και την εξαιρετική κουζίνα, η Κρήτη συνεχίζει να κατακτά τις καρδιές των ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο.
Δεν είναι τυχαίο που και φέτος η Κρήτη βρίσκεται στη λίστα του κορυφαίου διεθνώς ταξιδιωτικού μέσου Conde Nast Traveller με τους καλύτερους προορισμούς για ταξίδι το 2026 στην Ευρώπη, διάκριση η οποία προέκυψε κατά ένα μέρος, από το γεγονός ότι είναι η Κρήτη είναι η «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026». Η ανακήρυξη έγινε από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT) και ο στόχος είναι η ανάδειξη του Κρητικού διατροφικού πολιτισμού διεθνώς. Παράλληλα όμως, η διάκριση αυτή αναδεικνύει τη μοναδική συνύπαρξη φυσικής ομορφιάς, πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονων υποδομών, κάνοντας το νησί ιδανικό για ταξιδιώτες κάθε ηλικίας και ενδιαφερόντων.
Οι αμέτρητες εμπειρίες που προσφέρει η Κρήτη, από τις ήρεμες παραλίες και τα μονοπάτια πεζοπορίας, έως την πλούσια ιστορία της Κνωσού και των μινωικών μνημείων και από την άλλη οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, που συνδυάζουν αυθεντικότητα, βιωσιμότητα και σύγχρονη φιλοξενία, συνδυαστικά με το ότι είναι η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 αποδεικνύουν γιατί η Κρήτη ξεχωρίζει ανάμεσα στους αμέτρητους προορισμούς της Ευρώπης, ως ένας από τους 10 κορυφαίους το CN Traveller, την προτείνει στους εκατομμύρια αναγνώστες του ανά τον κόσμο, ως έναν από τους must-visit προορισμούς του 2026.
Συγκεκριμένα, το αφιέρωμα του CN Traveller, γράφει μεταξύ άλλων για την Κρήτη:
«Αυθεντικότητα τρόπο ζωής στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2026
Καθώς είναι η πατρίδα της κρητικής διατροφής που ενισχύει την υγεία και της παραγωγής κρασιού που χρονολογείται από τους Μινωίτες της Εποχής του Χαλκού, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μεγάλο νησί της Ελλάδας θα είναι η Ευρωπαϊκή Περιοχή Γαστρονομίας το 2026. Οι ντόπιοι, πολύ πριν ο όρος γίνει της μόδας, λατρεύουν να αναζητούν τροφή για το δείπνο τους: ασκολύμπροι, του οποίου οι ρίζες έχουν γεύση αγκινάρας, κοχλιοί που κολυμπούν σε σκορδάτη σάλτσα ή βλίτα ελαφρώς στον ατμό και γαρνιρισμένα με θαλασσινό αλάτι και φρέσκο χυμό λεμονιού. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα λαμπερά, αλλά απλά, πιάτα που παρουσιάζονται στο εβδομαδιαίο φεστιβάλ Κρητικής Διατροφής που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Ρεθύμνου, με το βενετσιάνικο φρούριο στην κορυφή, τον Ιούλιο του 2026.»
Το αφιέρωμα συνεχίζει κάνοντας λόγο για τα μεγάλα νέα ξενοδοχειακά θέρετρα με τα βραβευμένα εστιατόρια που δημιουργούνται στο νησί και τις γαστρονομικές εκδηλώσεις μέχρι το υπό κατασκευή νέο Διεθνές αεροδρόμιου του Ηρακλείου, στην περιοχή Καστελίου, που θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα της χώρας.
Πέρα από τις όποιες διακρίσεις, όποιος έχει επισκεφτεί την Κρήτη ξέρει ότι δεν είναι απλώς ένας προορισμός· είναι μια ανοιχτή πρό(σ)κληση σε κάθε ταξιδιώτη να ανακαλύψει την ιστορία, τη γεύση και την ομορφιά ενός τόπου που εντυπωσιάζει σε κάθε γωνιά του. Η (ακόμα μια) αναγνώριση από το CN Traveller αποτελεί την επιβεβαίωση αυτού και αναδεικνύει το νησί ως κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό που απευθύνεται σε παγκόσμιο κοινό.





