Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
28.8 C
Athens
ΑρχικήΑνατολικό ΑιγαίοΙκαρίαΙκαρία: Όλοι οι λόγοι που πρέπει να τη βάλεις στα καλοκαιρινά ταξιδιωτικά...

Ικαρία: Όλοι οι λόγοι που πρέπει να τη βάλεις στα καλοκαιρινά ταξιδιωτικά σου πλάνα

Η Ικαρία αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές ενώ απευθύνεται σε όλους καθώς προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη θάλασσα ή την φύση όπως αναρρίχηση και πεζοπορία, ευεξία, απίστευτα τοπία φυσικής ομορφιάς, πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς σημεία, φιλόξενους κατοίκους…
Συνδυάζει την ήσυχη και την έντονη ζωή, τη χαλάρωση αλλά και τη διασκέδαση, ανάλογα τι ψάχνει ο καθένας…

Βρίσκεται στις περιοχές με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, ιδανικός προορισμός ταξιδιωτών που θέλουν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα ενώ παράλληλα απευθύνεται σε κάθε εισόδημα.

- Advertisement -

Ικαρία: Εκεί που ο χρόνος σταματά

Οι πολύ χαλαροί ρυθμοί είναι χαρακτηριστικό του νησιού. Κάποιες φορές οι ρυθμοί είναι τόσο χαλαροί, που είτε θα σας κερδίσουν ή θα σας διώξουν. Στην αρχή θα σας φανεί περίεργο, αλλά θα ενσωματωθείτε πλήρως στην ατμόσφαιρα και θα κερδίσετε… χρόνια ζωής.

Ιστιοπλοϊκό στην παραλία Σεϋχέλες  - Ικαρία
Ιστιοπλοϊκό στην παραλία Σεϋχέλες

Χωριά & Οικισμοί

Πολλά, παραδοσιακά με νησιωτικό χρώμα και άρωμα είναι τα χωριά και οι οικισμοί της Ικαρίας. Εδώ θα πάμε σε κάποια από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά.

Άγιος Κήρυκος

Ο Άγιος Κήρυκος, ή αλλιώς ο Άγιος, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι η πρωτεύουσα του νησιού, στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, το νοσοκομείο, η εφορία, καθώς και το ένα από τα δύο λιμάνια.

Άγιος Κήρυκος Ικαρία
Άγιος Κήρυκος

Ο οικισμός του Αγίου Κηρύκου σχηματίστηκε τον 16ο ή 17ο μ. Χ.αιώνα. Ο πολιούχος τού χωριού, είναι ο Άγιος Κήρυκος και η εκκλησία του βρίσκεται λίγο πιο πάνω απ’ το λιμάνι. Στο λιμάνι του, ο επισκέπτης θα θαυμάσει το μοναδικό, σε χαρακτηριστικά, μεταλλικό άγαλμα που απεικονίζει τον Ίκαρο με τα φτερά του, την Ικαριάδα. Επίσης εδώ θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Τα εκθέματα που το κοσμούν προέρχονται από δωρεές των κατοίκων όλου του νησιού και καταδεικνύουν τον τρόπο ζωής των Ικαριωτών, τόσο στην καθημερινότητά του, όσο και από τους διάφορους πολέμους, καθώς και από διάφορα γεγονότα, από τα χρόνια της αρχαιότητας, μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Κόσμημα για την πόλη είναι και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, που στεγάζεται στο ανακαινισμένο παλαιό Γυμνάσιο της πόλης.

Τα σπίτια του χωριού κολλητά το ένα στο άλλο, ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, με ψηλά παράθυρα μπλε ή κόκκινου χρώματος. Αξιοπρόσεκτα είναι και τα νεοκλασσικά κτίρια που κοσμούν την πόλη. Η δόμηση είναι πυκνή, αμφιθεατρική και υπάρχουν αρκετά στενά λιθόστρωτα σοκάκια για περιήγηση και περίπατο. Στην πλατεία του οικισμού, κοντά στο λιμάνι, βρίσκεται και το μαρμάρινο Μνημείο των Ικαριωτών Ηρώων με μια κρήνη στη βάση του, ενώ τα τελευταία χρόνια η πλακοστρωμένη παραλιακή πλατεία με τα πολλά μαγαζάκια, προσελκύει πλήθος τουριστών.

Άγιος Κήρυκος Ικαρία
Άγιος Κήρυκος

Ο Χριστός Ραχών

Το πιο γραφικό ίσως ορεινό χωριό, ο Χριστός Ραχών, ζει τη… νύχτα, αφού είναι μάλλον απίθανο να συναντήσετε άνθρωπο πριν από το μεσημέρι, συνήθεια που έχει τις ρίζες της στην εποχή των πειρατών. Είναι το μεγαλύτερο χωριό της βόρειας πλευράς, ουσιαστικά αποτελεί δεύτερο κέντρο της, καθώς εκεί βρίσκεται το τρίτο Γυμνάσιο και Λύκειο της Ικαρίας. Έχει πάνω από 300 μόνιμους κατοίκους και είναι αραιοκατοικημένο μέσα σε πυκνό καταπράσινο δάσος, που καταφέρνει να διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του.

Το χωριό έγινε γνωστό στους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, για τη νυχτερινή ζωή των κατοίκων και το ωράριο των τοπικών καταστημάτων που ανοίγουν ανοίγουν αργά το βράδυ, κάνοντας διάσημο το χωριό, για τον «Ικαριώτικο χρόνο». Όλη την ημέρα τα πάντα είναι κλειστά και κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Κατά τις 7 το απόγευμα η ζωή αρχίζει νωχελικά, ενώ γύρω στις 10-11 το βράδυ, θα δείτε όλα τα μαγαζιά ανοιχτά.

Ικαρία -το χωριό Χρηστός Ραχών
Το χωριό Χρηστός Ραχών

Η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, με την επιβλητική εκκλησία στο κέντρο της, συγκεντρώνει το καλοκαίρι πλήθος επισκεπτών που κάθονται στα καφενεία και γεύονται τοπικά μεζεδάκια, ενώ το βράδυ απολαμβάνουν το ποτό τους στα τοπικά μπαράκια. Στην πλατεία λειτουργεί εργαστήριο με χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνει ο «Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών», με πολύ μεράκι, παρασύροντας τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι απολαύσεων!

Tip. Στις 6 Αυγούστου γίνεται στο χωριό ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού προς τιμήν του Ιησού Χριστού.

Ράχες Ικαρία
Χριστός Ραχών

Εύδηλος

«Εύδηλος» σημαίνει ορατός, ευδιάκριτος. Είναι, σήμερα, το δεύτερο λιμάνι της Ικαρίας και για ένα μικρό χρονικό διάστημα (1834-1912) ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, πριν γίνει ο Άγιος Κήρυκος. Χτισμένος αμφιθεατρικά, αποτελεί το κεντρικό σημείο της βόρειας πλευράς του νησιού. Έχει καταφέρει να διατηρήσει την αρχιτεκτονική του, σε αρμονία με τις σύγχρονες απαιτήσεις του οικισμού.

Χαρακτηριστικά είναι τα παλιά αρχοντικά του χωριού που εμπνέουν με αίσθημα κομψότητας και φινέτσας. Ο επισκέπτης αξίζει να περιπλανηθεί στα πλακόστρωτα σοκάκια, που συνδέουν τις γειτονιές μεταξύ τους και να απολαύσει τον καφέ του στα παραλιακά μεζεδοπωλεία.

Tip. Ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να γνωρίσουν την βόρεια πλευρά του νησιού, αφού ο Εύδηλος αποτελεί αφετηρία για όλα τα χωριά της Βόρειας πλευράς.

Εύδηλος Ικαρία
Εύδηλος

Άγιος Πολύκαρπος – Καστανιές – Καρυδιές – Προφήτης Ηλίας

Τα τέσσερα αυτά χωριά, μαζί με τον Άγιο Δημήτριο, αποτελούν τις ορεινές Ράχες, με κεντρικό χωριό το Χριστό.

Κοντά στον Προφήτη Ηλία, στον ποταμό Χάλαρη, βρίσκεται ένα μοναδικό τοπίο, ο καταρράκτης Ραξούνια. Τα χωριά των Ραχών βρίσκονται σε εύφορο έδαφος που ευνοεί την καλλιέργεια αμπελιών.

Λίγο πιο ανατολικά από τις Καστανιές, βρίσκεται η Μονή Ευαγγελίστριας του Μουντέ. Εκεί υπάρχει και ένα μικρό φράγμα κοντά στις Καστανιές, με δέντρα και η βλάστηση που το περιβάλλουν, σε συνδυασμό με τις πάπιες που κολυμπάνε στα πεντακάθαρα νερά του, του δίνουν μια εικόνα μαγική, σα να είναι βγαλμένο από παραμύθι.

Στο χωριό, βρίσκονται τα γραφεία του Αρχιπελάγους, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, μια ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία διεξάγει έρευνα όσον αφορά τη βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών και νησιών, καθώς και της περιοχής της ΒΑ Μεσογείου γενικά.

Στον Άγιο Πολύκαρπο λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με αξιόλογα λαογραφικά εκθέματα.

Ξυλοσύρτης

Πρόκειται για ένα αμφιθεατρικά χτισμένο και καταπράσινο παραλιακό χωριό. Βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Αγίου Κηρύκου. Δίπλα από την παραλία του χωριού υπάρχει το “Αθάνατο νερό”, μια πηγή που αναβλύζει ιαματικό νερό μέσα από τη Γη και είναι κατάλληλο για ασθένειες όπως η πέτρα στα νεφρά.

Ανάμεσα στο Ξυλοσύρτη και το χωριό Χρυσόστομο βρίσκεται το μνημείο του Ίκαρη που είναι αφιερωμένο στον Ίκαρο. Εκεί βρίσκεται και ένα αμφιθέατρο – θέατρο το οποίο κατά καιρούς φιλοξενεί διάφορες παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Μαγγανίτης

Ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια ψαροχώρια στο δυτικότερο άκρο του νησιού. Το χωριό αυτό μαγεύει αμέσως τον επισκέπτη, από τους επιβλητικούς γρανιτένιους βράχους, σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστησή του.

Απ’ τα μεγαλύτερα χωριά της Ικαρίας με πολύ πράσινο με πολλές ελιές, πεύκα και άλλα δέντρα. Αξιοσημείωτο είναι το τούνελ (το μοναδικό σε όλο το νησί-γνωστό και ως ‘τρύπα της Τούλας’), που δημιουργήθηκε για να ενώσει τον Μαγγανίτη οδικώς με το υπόλοιπο νησί στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Επίσης, υπάρχουν διάσπαρτες ταβέρνες και καφε-μπαρ, καθώς και ένα ξενοδοχείο. Ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν την γραφικότητα, σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά της φύσης.

Έχει τρεις παραλίες, τη Φυρόδη, που είναι η πιο παλιά παραλία, το Γιαλό που βρίσκεται δίπλα από το γραφικό λιμανάκι και φυσικά τις μαγευτικές Σεϋχέλλες.

Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται οδικώς από τον Άγιο Κήρυκο ή τον Εύδηλο, με καίκι που συνδέει Άγιο Κήρυκο-Μαγγανίτη-Καρκινάγρι.

Σεϋχέλες Ικαρία
Σεϋχέλες

Tips. Οι Σεϋχέλλες είναι, ίσως, η πιο εξωτική παραλία του νησιού και έχει κάνει το χωριό διάσημο.
Μην ξεχάσετε να φάτε ή να πιείτε τον καφέ σας στα κοντινά εστιατόρια, μετά το κολύμπι.
Nότια του Μαγγανίτη και σε βάθος 18 μέτρων βρίσκεται ένα γερμανικό ελαφρύ βομβαρδιστικό σε άριστη κατάσταση, που κατερρίφθη σε αερομαχία για την κατάληψη του φάρου του Πάπα (η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος).

Καρκινάγρι

Είναι ένα παραθαλάσσιο γραφικό ψαροχώρι που έχει έκταση από το βουνό ψηλά μέχρι τη θάλασσα. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με θαλάσσια συγκοινωνία με το καΐκι που εκτελεί δρομολόγιο Καρκινάγρι – Μαγγανίτης – Άγιος Κήρυκος, και οδικώς από την Βόρεια πλευρά του νησιού, μέσω Ευδήλου. Στο δυτικότερο άκρο του χωριού βρίσκεται ο Κάβο Πάπας, με το γνωστό φάρο.

Στο χωριό, τα τελευταία χρόνια, οι επισκέπτες εξασκούν διάφορα σπορ, όπως ανεμόπτερο πλαγιάς (parapente), ιστιοπλοία κ.α.

Tips. Το χωριό έχει πολλές τουριστικές υποδομές, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και ταβέρνες.
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η θέα από το φάρο στο ακρωτήριο Πάπας είναι μαγευτική!
Στις 26 Ιουλίου γίνεται το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού στην πλατεία της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, πολιούχο του χωριού.

Χαρακτηριστικές εικόνες του νησιού

Παραλίες

Στην πλειοψηφία τους είναι όλες πανέμορφες, με καταπράσινα ή τυρκουάζ νερά, που δύσκολα θα ξεχωρίσετε την καλύτερη παραλία του νησιού.

Σεϋχέλλες

Βρίσκεται στο χωριό του Μαγγανίτη, με τα κρυστάλλινα νερά και τους λευκούς γρανιτένιους βράχους που την περιβάλλουν. Η παραλία αυτή χαρακτηρίζεται ως η πιο εξωτική παραλία της Ελλάδας και το γεγονός αυτό το μαρτυράει και το όνομά της!

Οι Σεϋχέλλες της Ικαρίας με τους εντυπωσιακούς γρανιτένιους βράχους που δημιουργούν υπέροχες υποθαλάσσιες σπηλιές, τη λευκή άμμο και το βοτσαλάκι, και τα καταγάλανα νερά! Ακούγοντας και μόνο το όνομά της, ο επισκέπτης προετοιμάζεται για το σκηνικό που θα αντικρίσει… Τοπίο μαγικό, άγριο, αγνό, πέρα για πέρα γοητευτικό.

Μάλιστα μπορεί να είναι μια από τις ωραιότερες ελληνικές παραλίες, αλλά δημιουργήθηκε… κατά λάθος! Πριν από αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα το 1985, από την κατολίσθηση βράχων κατά τη διάνοιξη τούνελ για τη δημιουργία δρόμου από και προς το χωριό του Μαγγανίτη. Οι βράχοι έπεσαν κατρακυλώντας στο νερό και με τα χρόνια το νερό έκανε τη δουλειά του.

Σεϋχέλλες Ικαρία
Σεϋχέλλες

Η αλήθεια είναι ότι καμία φωτογραφία και καμία περιγραφή δεν μπορεί να περικλείσει τη μαγεία και τη μοναδική ομορφιά, γι’αυτό πρέπει να τη δει κανείς από κοντά!

Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μόνο με τα πόδια μετά από 20 λεπτά περίπου περπάτημα από τον κεντρικό δρόμο, μέσα από ένα δύσβατο μονοπάτι ή με θαλάσσιο ταξί από το λιμανάκι του Μαγγανίτη.

Tip: Αν είστε λάτρεις των καταδύσεων, μην παραλείψετε να πάρετε μάσκα για να εξερευνήσετε τις σπηλιές.

Σεϋχέλλες Ικαρία
Σεϋχέλλες

Η παραλία Μεσακτής

Βρίσκεται ανάμεσα σε Αρμενιστή και Γιαλισκάρι, στη βόρεια πλευρά του νησιού, όπου εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να ασχοληθείτε και με διάφορα θαλάσσια σπορ. Από τις καλύτερες και φημισμένες παραλίες του νησιού που δεν πρέπει να χάσετε!

Με θέα το πανέμορφο εκκλησάκι της Αναλήψεως στο λιμανακι του Γυαλισκαρίου. Έχει πολύ μεγάλο μήκος, είναι πολυσύχναστη και έχει ψιλή χρυσαφένια άμμο. Ιδανική και για μικρά παιδιά. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί και beach bar που σερβίρει κρύα ροφήματα και σνακ.Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται κατεβαίνοντας αρκετά σκαλοπάτια από τον κεντρικό δρόμο όπου μπορεί κάποιος να αφήσει το αυτοκίνητό του.

ΠΑραλία Μεσσακτή Ικαρία
Μεσακτή

Νας

Ο κόλπος του Να, είναι μια από τις πιο ωραίες φυσικές παραλίες του νησιού όπου μπορείτε να διακρίνετε τα ερείπια του ναού της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, ενώ το καταπράσινο φαράγγι του ποταμού Χάλαρη και η λίμνη που σχηματίζεται από τα νερά του φαραγγιού, πίσω από την παραλία, συνθέτουν μία μαγευτική εικόνα για τον επισκέπτη στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Από τις ομορφότερες ακτές της Ικαρίας, ο Νας δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού. Θα τον βρείτε σε μια μαγική τοποθεσία κοντά στο χωριό Αρμενιστής. Συγκεκριμένα στο σημείο όπου ο ποταμός Χάλαρης ενώνεται με το πέλαγος. Η αμμώδης και βοτσαλωτή ακτή του περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση, καταρράκτες και πηγές, ενώ το γραφικό τοπίο συμπληρώνουν τα ιστορικά ερείπια ναού αφιερωμένου στη θεά Άρτεμις, που θα δείτε στη μια άκρη της παραλίας.

Νας Ικαρία
Νας

Η παραλία έχει χοντρό κόκκο άμμου και μικρά  βότσαλα . Το νερό βαθαίνει απότομα . Όταν φυσάει βοριάς αναπτύσσεται κυματισμος με πολύ επικίνδυνα ρεύματα για τους κολυμβητές. Στην πίσω πλευρά της παραλίας υπάρχει πυκνή βλάστηση με ένα μικρό ποτάμι.

Για να κολυμπήσετε με φόντο το ασυνήθιστο αυτό σκηνικό θα πρέπει να κατεβείτε λίγα σκαλοπάτια. Μια κατάβαση που θα ανταμειφθεί από την ομορφιά που θα αντικρύσετε. Στην παραλία Νας καταλήγει ο Γύρος των Ραχών, μια από τις γραφικότερες διαδρομές της Ικαρίας. Μετά το μπάνιο σας μπορείτε να απολαύσετε τοπικές λιχουδιές με θέα το φαράγγι του Χάλαρη στα ταβερνάκια που είναι χτισμένα στο χείλος ενός γκρεμού. Είναι κρεμασμένα σχεδόν από τα βράχια. Στο ίδιο σημείο θα βρείτε και καταλύματα, αν θέλετε να μείνετε στη γραφική αυτή τοποθεσία.

Αν βρεθείτε εδώ την ώρα που δύει ο ήλιος, η εικόνα που θα αντικρύσετε θα σας μείνει αξέχαστη.

Παραλία Νας
Νας

Φάρος

Η Παραλία του Φάρου, είναι μια από τις πιο ασφαλείς και προστατευμένες παραλίες του νησιού από τα καλοκαιρινά μελτέμια, ιδανική για οικογένειες και για τους λάτρεις των καταδύσεων.

Είναι η μεγαλύτερη παραλία του Νότιου τμήματος του νησιού και βρίσκεται λίγα λεπτά από το αεροδρόμιο του νησιού. Έχει πολύ μεγάλο μήκος και άμμο αλλά και ψιλό βοτσαλάκι σε όλη την έκτασή της, ενώ σε ορισμένα σημεία συναντά κανείς πλάκα μέσα στη θάλασσα. Χαρακτηριστικός είναι και ο μώλος στην παραλία, για τα μικρά καϊκια. Αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά για ζευγάρια, νέους αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι κατάλληλη για θαλάσσια σπορ (κανό, σερφ), ενώ κάθε καλοκαίρι διεξάγονται, επίσης, αγώνες beach volley. Οι παραλιακές ταβέρνες και καφετέριες, καθώς και τα πολυάριθμα καταλύματα της περιοχής αναδεικνύουν το Φάρο σε ένα ανερχόμενο τουριστικό θέρετρο.

Tip. Έχει εύκολη πρόσβαση με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο, καθώς βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από πάρκιγνκ στο κέντρο του οικισμού.

Λιβάδι Ικαρία

Αρμενιστής

Η παραλία του Αρμενιστή, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στη βόρεια πλευρά του νησιού. Βρίσκεται σε ένα πολύ τουριστικό θέρετρο, τον Αρμενιστή. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μικρό όρμο με λίγες ομπρέλες.
Η πρόσβαση είναι εύκολη με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο ή το λεωφορείο στον κύριο δρόμο του νησιού. Σε μικρή απόσταση από την παραλία, υπάρχουν πολλά μαγαζιά, εστιατόρια, καφετέριες και καταλύματα.

Αρμενιστής
Αρμενιστής
Αρμενιστής

Λιβάδι

Βρίσκεται και αυτή στο Βόρειο μέρος του νησιού, κοντά στον Αρμενιστή. Από τις καλύτερες του νησιού, με χρυσή άμμο σε όλο το μήκος της, που τη λατρεύουν τα μικρά παιδιά! Η ωραία ατμόσφαιρα στην παραλία ολοκληρώνεται με την πλούσια βλάστηση που περικλείει την παραλία και τη μικρή λίμνη που σχηματίζει ένα μικρό ρέμα που φθάνει από το βουνό.

Η παραλία είναι πολυσύχναστη, οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ τους θερινούς μήνες λειτουργεί και μπαρ στην παραλία. Ενδείκνυται και για  θαλάσσια σπορ. Πίσω από την παραλία υπάρχουν πολλά καταλύματα και εστιατόρια που υποδέχονται πολυάριθμους επισκέπτες. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται από τον κεντρικό δρόμο όπου μπορεί κάποιος να αφήσει το αυτοκίνητό του και να έρθει με τα πόδια στην παραλία.

Λιβάδι Ικαρία
Λιβάδι

Τα ιαματικά λουτρά

Κατά την επίσκεψή σας στο νησί θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε την απόλυτη χαλάρωση στα ιαματικά λουτρά στα Θέρμα, αλλά και τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται διάσπαρτες στη νότια πλευρά του νησιού: Λευκάδα, Αγία Κυριακή, Ξυλοσύρτη, Άγιο Κήρυκο. Τα τελευταία χρόνια, η Ικαρία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό τουριστικό προορισμό για θεραπευτικούς και θερμαλιστικούς σκοπούς. Πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και την Ευρώπη σπεύδουν να γνωρίσουν τις θερμές πηγές του νησιού, συνδυάζοντας ίαση και αναζωογόνηση κατά τις διακοπές τους.

Ικαρία Θέρμα
Θέρμα

Φυσικά τοπία

Η Ικαρία ανήκει στους ελληνικούς τόπους που παρουσιάζουν μεγάλη αξία ως βιότοπος και ως φυσικό τοπίο, με ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης και των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Πεζοπορία στο δίκτυο μονοπατιών του νησιού, ποδηλασία, σέρφινγκ και αναρρίχηση στα βουνά.

Ικαρία -Ιερά Μονή Οσίας Θεοκτίστης,
Ιερά Μονή Οσίας Θεοκτίστης, μετά το χωριό Πηγή, στα βόρεια της Ικαρίας και σε ένα πευκόφυτο περιβάλλον
Ικαρία
Ο Άγιος Αλέξανδρος στο χωριό Κουνιάδι

Τα γλέντια στα φημισμένα πανηγύρια της Ικαρίας

Τα πανηγύρια αποτελούν μέρος της ταυτότητας της Ικαρίας. Όποιος επισκέπτεται το νησί, πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί σε ένα τουλάχιστον πανηγύρι. Οι ντόπιοι καταφέρνουν να διατηρήσουν την παραδοσιακή μορφή τους, προσαρμοσμένα στη σύγχρονη εποχή. Στο πανηγύρι είναι όλοι ενωμένοι. Εκεί θα ακούσετε και θα χορέψετε Ικαριώτικο χορό, θα φάτε«ρασκό», θα πιείτε ντόπιο κρασί και θα διασκεδάσετε μέχρι την επόμενη μέρα.

Ικαρία πανηγύρια

Ο οίνος των Θεών

Μεγάλες εκτάσεις αμπελιών και επισκέψεις σε οινοποιία, ώστε να δείτε από κοντά τη συλλογή και την επεξεργασία, μέχρι την εμφιάλωση και τη δοκιμασία του κρασιού. Διάφορες ποικιλίες για κάθε γούστο, του εξαιρετικού Ικαριώτικου κρασιού.

Ικαρία
Αμπελώνας στο νησί

Το υπέροχο φαγητό

Η Ικαρία αποτελεί εξαιρετικό γαστρονομικό τουριστικό προορισμό. Εδώ θα ανακαλύψετε συνταγές και φαγητά με ιστορία αιώνων. Θα μάθετε με τι τρέφονται οι ντόπιοι και ζουν πολύ, είναι υγιείς και πάντα με κέφι για γλέντι! Στα εστιατόρια και στα ταβερνάκια που θα επισκεφθείτε, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε εκτός από τα ωραία ψάρια που έχει το νησί, τα περίφημα τοπικά προϊόντα και συνταγές, όπως κατσικίσιο τυρί «καθούρα», κοπανιστή Ικαρίας, κατσίκι ρασκό, το περίφημο σουφικό -το πιο διαδεδομένο πιάτο του νησιού που μοιάζει με μπριάμ αλλά έχει πολλές διαφορές τόσο στη γεύση όσο και στην παρασκευή του-, διάφορα πιταράκια, το κολοκάσι ή αλλιώς αγκινάρα Ιερουσαλήμ που στην Ελλάδα συναντάται μόνο στην Ικαρία, τοπικά γλυκά του κουταλιού, το περίφημο μέλι γνωστό και ως “άναμα” για τους ντόπιους και μεγάλη ποικιλία βοτάνων.

παραδοσιακό πιάτο Ικαρίας σουφικό
Το παραδοσιακό πιάτο σουφικό & σαγανάκι τυρί με μέλι και σουσάμι

Info: Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το νησί στο visitIkaria.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,275LikesΚάντε Like
88,284 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ