Μυστικά για αυθεντική ιταλική κουζίνα

Δεν υπάρχει άλλη κουζίνα στον κόσμο που να λατρεύεται περισσότερο από αυτής της Ιταλίας. Κι αυτό γιατί υπάρχει αυτό το “κάτι” ακόμα και στις πιο απλές συνταγές της που μας μαγεύει και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς είναι. Το travelstyle ανακάλυψε και σας παρουσιάζει ποια είναι τα 10 κορυφαία μυστικά της ιταλικής κουζίνας που πρέπει να γνωρίζετε και να ακολουθείτε με ευλάβεια όταν μαγειρεύετε.

1. Βράστε τα ζυμαρικά σε μπόλικο νερό

Νερό για βράσιμο ζυμαρικών

Και φυσικά, μην τσιγγουνευτείτε το αλάτι που θα ρίξετε μέσα στο νερό. Κρατήστε το νερό στην άκρη για να “δέσετε” τις σάλτσες σας.

2. Η απλότητα είναι το Α και το Ω

Ιταλική κουζίνα - κουζίνες του κόσμου

Μην προσπαθείτε να κάνετε τα φαγητά σας πιο νόστιμα προσθέτοντας περισσότερα υλικά. Η λιτότητα στα υλικά και την ποσότητα είναι ουσιώδης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η μπρουσκέτα, η πίτσα και η μακαρονάδα ναπολιτάνα.

3. Διαλέξτε την καλύτερη ποιότητα υλικών ανάλογα με την εποχή

ντομάτες σε κονσέρβα

Η ποιότητα είναι το βασικότερο συστατικό της Ιταλικής κουζίνας. Επίσης, τα πιάτα καθορίζονται από την εποχή και το κλίμα κάθε περιοχής. Οι Ιταλοί, ωστόσο, δε θεωρούν τη χρήση της ντομάτας σε κονσέρβα ταμπού όταν η ντομάτα είναι εκτός εποχής. Απλά της δίνουν γεύση με βασιλικό, σωταρισμένο κρεμμύδι κι ελάχιστη ζάχαρη.

4. Βράστε λιγότερο χρόνο τα ζυμαρικά σας

σπεγγέτι βράσιμο

Σύμφωνα με τους Ιταλούς, μην ακολουθείτε τις οδηγίες της συσκευασίας, μα βράστε τα ζυμαρικά σας 3-4 λεπτά λιγότερο. Έτσι γίνονται πιο εύγευστα, υγιεινά και εύπεπτα.

5. Διαλέξτε τα ζυμαρικά ανάλογα με τη σάλτσα και ποτέ το αντίθετο

μακαρόνια με κιμά

Σύμφωνα με τους Ιταλούς, τα μακριά ζυμαρικά (π.χ. σπαγγέτι) ταιριάζουν με πιο φίνες και λεπτόρευστες σάλτσες, ενώ τα κοντά με πιο παχιές και με πιο χοπντροκομμένα υλικά. Ωστόσο, μην το παρακάνετε με την ποσότητα της σάλτσας ή του τριμμένου τυριού στα ζυμαρικά.

6. Κρατήστε τα τρίμματα από την παρμεζάνα

παρμεζάνα

Μην πετάτε τα τρίμματα και τα τελευταία κομμάτια της παρμεζάνας ή άλλων τυριών που έχουν απομείνει στη συσκευασία. Αντίθετα, βάλτε τα στην κατάψυξη και χρησιμοποιήστε τα όταν φτιάχνετε σούπες ή σάλτσες για να προσθέσετε νοστιμιά.

7. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να φτιάξετε pasta μόνοι σας

σπιτικά ζυμαρικά

Θέλετε να φάτε ζυμαρικά και σας έχουν τελειώσει; Κανένα πρόβλημα. Οι Ιταλοί θεωρούν αυτονόητο ότι μπορούν να φτιάξουν pasta ανά πάσα στιγμή χωρίς μηχάνημα. Απλά χρησιμοποιήστε αυγά, αλεύρι και τα χέρια σας!

8. Μη ρίχνετε λάδι όταν βράζετε ζυμαρικά

λάδι σε ζυμαρικά που βράζουν

Οι Ιταλοί θεωρούν έγκλημα την προσθήκη ελαιολάδου στο νερό που βράζουμε τα ζυμαρικά. Αντίθετα, αφού βράσουν και στραγγίξουν, προσθέτουν λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.

9. Προσθέστε σκόρδο αλλά με μέτρο

σκόρδο στην κουζίνα

Το σκόρδο είναι παρόν σε ένα μεγάλο μέρος συνταγών της Ιταλικής κουζίνας. Ωστόσο, πάντα με μέτρο. Οι Ιταλοί θεωρούν ότι μια μικρή ποσότητα είναι ιδανική. Το σκόρδο συνδυάζεται εξαιρετικά με λεμόνι και αυτά τα 2 μαζί “παντρεύονται” ιδανικά με λευκό κρασί!

10. Χρησιμοποιήστε το σωστό ρύζι στο ριζότο

ριζότο

Για τους Ιταλούς η χρήση του σωστού ρυζιού στην παρασκευή του ριζότο είναι κάτι σαν θρησκευτική τελετουργία. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν λάθος τη χρήση του διαδεδομένου arborio και θεωρούν το vialone nero ως το μόνο κατάλληλο.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ