Κακοκαιρία Elias Βόλος

Τραγικές ώρες ζουν ξανά οι κάτοικοι του Βόλου λίγες μέρες μετά την καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Τώρα, και πριν προλάβει η πόλη να «στεγνώσει», μαστίζεται από τη νέα κακοκαιρία. Πλημμυρισμένα σπίτια, δρόμοι – ποτάμια, 153 απεγκλωβισμοί ανθρώπων, οικογένειες με μικρά παιδιά σε ταράτσες, απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ ένας δρόμος “έσκασε” και βγήκε έξω ο αγωγός.

- Advertisement -

Πολύ δύσκολες συνεχίζουν να είναι οι ώρες που βιώνουν οι κάτοικοι στον Βόλο από την κακοκαιρία Elias με το πρώτο φως της ημέρας. Λίγο μετά τις 06:00 άρχισε πάλι να βρέχει, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση αφού υπήρχε η ελπίδα πως θα ξεκινήσει η άντληση των υδάτων.

Ο εφιάλτης επέστρεψε στον Βόλο με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Νέο μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής υπενθυμίζοντας ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη με εντολή της αστυνομίας. Ειδικότερα το μήνυμα γράφει: “Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη του Βόλου με εντολή της ΕΛΑΣ λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων”.

Για μια απερίγραπτη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του Βόλου μετά το νέο χτύπημα από τη νέα κακοκαιρία μίλησε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της πόλης, Αχιλλέας Μπέος, λέγοντας ότι επικρατεί απέραντη θλίψη καθώς η βροχή συνεχίζεται και σπίτια και επιχειρήσεις πλημμυρίζουν ξανά ενώ είπε συγκεκριμένα ότι “όλος ο Βόλος έγινε λίμνη”

Δύσκολη είναι η κατάσταση και σε πολλές ακόμα περιοχές της Θεσσαλίας, όπως επίσης στη βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias.

Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη η κακoκαιρία Elias εξελίσσεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση που θα παρουσιάσει επιδείνωση από Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου.

Ο γνωστός μετεωρολόγος του OPEN, έκανε και νέα πρόγνωση του καιρού με χθεσινή ανάρτησή του στο Facebook. Συγκεκριμένα, γράφει πως πολύ ισχυρές καταιγίδες πλήττουν μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας από νωρίς το πρωί σήμερα και τα φαινόμενα θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι και αργά το βράδυ.
Περιοχές όπως η ανατολική και νότια Θεσσαλία, κεντρική – ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησος και πιθανόν Σποράδες, θα δέχονται κατά διαστήματα μεγάλο όγκο νερού. Ήδη προς τη βόρεια Εύβοια μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν κοντά στους 200 τόνους νερού το στρέμμα!!!
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αργή μετατόπιση του βαρομετρικού χαμηλού ανατολικότερα όπου εδώ και μέρες στροβιλίζεται μέσα στο Ιόνιο παίρνοντας συνεχώς υγρασία και ενέργεια από τα θερμά του νερά.

ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Το όλο αυτό σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που στο πέρασμά του αφήνει από τεράστιους όγκους νερού μέσα σε λίγες ώρες εως και χοντρό χαλάζι συνοδεία μεγάλου αριθμού αστραπών – κεραυνών, δε φαίνεται να εγκαταλείπει εύκολα τη χώρα μας.

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Τα τελευταία 24ωρα λαμβάνουμε από τα προγνωστικά μας συστήματα έντονα, την τάση αυτό το βαρομετρικό χαμηλό να προσπαθεί να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά στη θαλάσσια έκταση του νοτίου Ιονίου και προς τη δυτική Κρήτη.
Εάν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια θα πρέπει από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον, να οδηγηθούμε σε νέα επιδείνωση του καιρού που θα αφορά τα ανατολικά και νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια γεωγραφικά διαμερίσματα, πρόσκαιρα και πιο εσωτερικά στον ηπειρωτικό κορμό με αυξημένο τον κίνδυνο για σφοδρές βροχές – καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν σημαντικότατα προβλήματα.
Οι πιο υψηλές πιθανότητες να συμβεί αυτό εστιάζονται προς Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, ανατολικό Αιγαίο, ανατολικά και νότια παράλια Πελοποννήσου.
Το όλο σύστημα φαίνεται να τείνει να συμπεριφερθεί σαν μια έντονη κυκλωνική ροή αντίστοιχη με αυτή που συναντάμε στους Κυκλώνες τηρουμένων πάντα των αναλογιών σε ότι αφορά την αντίστοιχη θαλάσσια έκταση που θα προσπαθήσει να δημιουργηθεί.
Η κατάσταση χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση και κατάλληλη προετοιμασία ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο που παρουσιάζεται έντονα στα δικά μας προγνωστικά συστήματα τις τελευταίες ώρες.
Ακολουθούν χάρτες για τον όγκο νερού αλλά και τους ανέμους όπου αποτυπώνεται η έντονη κυκλωνική ροή που πάει να σχηματιστεί δυτικά της Κρήτης.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ