Κρασοπαναγιά Μέθανα

Το εκκλησάκι της Κρασοπαναγιάς είναι σχετικά άγνωστο σε όσους επισκέπτονται για πρώτη φορά την όμορφη χερσόνησο των Μεθάνων, μιας και βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα σε απόκρημνα και απότομα βράχια, στο δυτικότερο άκρο της περιοχής. Η ιστορία και ο μύθος της κατασκευής του περιλαμβάνει… κρασί και χώμα!

Η Ελλάδα φημίζεται για τα πολλά “ιδιαίτερα” και εντυπωσιακά εκκλησάκια της, όπως και αυτό στη Λήμνο χωρίς… σκεπή!

Ο μύθος της Κρασοπαναγιάς

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, πριν από πολλά χρόνια, ένας ναυτικός ξεκίνησε ένα ταξίδι με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Είχε φορτώσει στη βάρκα του βαρέλια με κρασί, με σκοπό να τα πουλήσει στην Αθήνα. Φτάνοντας στη χερσόνησο των Μεθάνων, τον έπιασε μεγάλη τρικυμία. Προσευχήθηκε στην Παναγία και έκανε τάμα αν έβγαινε ζωντανός από την ξαφνική θαλασσοταραχή θα έχτιζε ένα εκκλησάκι, στο δυτικότερο άκρο των Μεθάνων. Ο ναυτικός σώθηκε και έχτισε το εκκλησάκι. Λέγεται, μάλιστα ότι αντί να ανακατέψει το χώμα με νερό, για να χτίσει τα θεμέλια της εκκλησίας, το ανακάτεψε με κρασί. Έτσι προέκυψε το όνομα Κρασοπαναγιά. Υπάρχει, ωστόσο, και μια λιγότερο δημοφιλής εκδοχή.

Ο μύθος θέλει το εκκλησάκι να έχει χτιστεί με χώμα και κρασί. Ο ναυτικός ήταν έμπορος κρασιού, σώθηκε και έχτισε το εκκλησάκι με τα λίγα βαρέλια κρασιού που σώθηκαν από τη φουρτούνα. Οι κάτοικοι των Μεθάνων, πιστεύουν ακόμη και σήμερα ότι στην Παναγία άρεσε το κρασί, γι’ αυτό προστατεύει τα αμπέλια της περιοχής, από όπου βγαίνει το περίφημο μεθανίτικο κρασί.

Κρασοπαναγιά εκκλησάκι Μέθανα

Πώς θα φτάσετε στην Κρασοπαναγιά

Υπάρχουν δύο τρόποι για να επισκεφτεί κάποιος την όμορφη εκκλησία. Ο ένας είναι από τη θάλασσα, με βάρκα ή καΐκι. Το σκαφάκι φτάνει στο απομονωμένο σημείο και στη συνέχεια καταλήγει στον παραπλήσιο κολπίσκο, το Βαθύ.

Ο άλλος είναι με τα πόδια, από το μονοπάτι που ξεκινάει από το όμορφο χωριό της Καμένης Χώρας. Η απόσταση είναι σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα, αλλά είναι πολύ απαιτητική και συνήθως αυτός ο τρόπος πρόσβασης, προτιμάται από τους πιο τολμηρούς. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, μήκους περίπου μισού χιλιομέτρου, χρειάζεται παραπάνω προσοχή καθώς δεν υπάρχει σήμανση, ούτε σαφές μονοπάτι. Οι επισκέπτες χρειάζεται να κατεβούν την απότομη πλαγιά, πατώντας πάνω στα βράχια του ηφαιστειογενούς τοπίου. Ωστόσο το θέαμα αποζημιώνει και με το παραπάνω!

Δείτε τις μοναδικές εικόνες από την Κρασοπαναγιά στο ακόλουθο βίντεο:

Το εκκλησάκι της «Κρασοπαναγιάς» λοιπόν σας περιμένει να σας… κεράσει, όχι κρασί – όπως λέει το όνομα του – αλλά γαλήνη, δέος, οξυγόνο και ιώδιο, από το πάντρεμα της θάλασσας με τον ηφαιστειακό παράδεισο των Μεθάνων. Αφιερώστε ακόμα και μια ολόκληρη μέρα αν χρειαστεί προκειμένου να το επισκεφτείτε. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ