Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος

Σενάρια και σχέδια είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με πιθανή κρατική ενίσχυση του Αεροδρομίου Αθηνών, “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Το αεροδρόμιο επιχειρεί να λάβει κρατική ενίσχυση λόγω της κατάρρευσης της ταξιδιωτικής κίνησης από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19. Γενικά στα αεροδρόμια του κόσμου έχει καταγραφεί “βουτιά της επιβατικής κίνησης που φτάνει το 70%!

Εδώ διαβάστε σχετικά με την κρατική ενίσχυση ύψους 120.000.000€ της Aegean.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει κάτι αντίστοιχο με την Fraport Greece. Στα μέσα Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ένας αμοιβαίος επωφελής συμβιβασμός με την Fraport Greece σχετικά με τη συμβατική υποχρέωση που έχει το Δημόσιο έναντι της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για τις ζημιές. Αντίστοιχη ρήτρα έχει και η σύμβαση παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης των 14 αεροδρομίων θα έρθει σε ψήφιση στη Βουλή, κι έτσι θα γίνει και το Αεροδρόμιο Αθηνών. Ο συμβιβασμός με την Fraport προβλέπει αναστολή καταβολής του ετήσιου ανταλλάγματος των 22, 9 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Αντίστοιχη μείωση του ετήσιου ανταλλάγματος που καταβάλλει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στο Δημόσιο για την παραχώρηση του όχι μόνο μπορεί να στηρίξει ισχυρά την εταιρεία, αλλά μπορεί να επαυξήσει την αξία της ενόψει και του διαγωνισμού πώλησης ποσοστού 30% που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, από τη στιγμή που το Δημόσιο σήμερα διατηρεί το 55% του μετοχικού κεφαλαίου (το υπόλοιπο 40% η Canada’s PSP και 5% ο Όμιλος Κοπελούζου) και ακόμα και μετά την ιδιωτικοποίηση θα διακρατεί το 25%, όποια οικονομική στήριξη κι αν συμφωνηθεί, σημαίνει ότι θα έχει μικρότερη βαρύτητα για το Δημόσιο από την αντίστοιχη της Fraport.

Πηγή: Airnews.gr

Οι 5 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Το Eurocontrol παρουσίασε τις 5 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων, μειωμένος πάντα σε σχέση με το 2019, όπως ήταν αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol (οργανισμός για την ασφάλεια των πτήσεων), ο αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα ήταν 253 στις 18 Νοεμβρίου 2020, όταν την αντίστοιχη μέρα του 2019 έφτασε τις 586 πτήσεις.

Η κατάταξη της Ελλάδας

Το Eurocontrol εξέτασε 42 χώρες και κατέταξε την Ελλάδα στη 16η θέση σε επίπεδο αριθμού πτήσεων (αφίξεις και αναχωρήσεις). Στην πρώτη βρέθηκε η Γερμανία με 1.853 πτήσεις και ακολούθησαν η Γαλλία με 1.410 πτήσεις και η Τουρκία με 1.173 πτήσεις. Την πεντάδα συμπλήρωσαν το Ηνωμένο Βασίλειο στην τέταρτη θέση και η Ισπανία με 1.092 και 1.089 πτήσεις αντίστοιχα.about:blank

μείωση πτήσεων σε αεροδρόμια η θέση της ελλάδας

Την περίοδο 9-15 Νοεμβρίου η πτώση της αεροπορικής κίνησης στην Αθήνα ανήλθε σε 57% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται σε έρευνα, πάνω από 200 ευρωπαϊκά αεροδρόμια κινδυνεύουν με χρεοκοπία!

Τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με 491 πτήσεις και ακολουθεί το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ με 467 πτήσεις, ενώ το Διεθνές Αεροδρόμιο του Παρισιού «Σαρλ ντε Γκολ» με 397 πτήσεις συμπληρώνει την τριάδα.

Γιατί το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης είναι το δημοφιλέστερο στον κόσμο; (βίντεο)

Η δεκάδα των αεροδρομίων

  • Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με 491 πτήσεις
  • Άμστερνταμ με 467 πτήσεις
  • Διεθνές Αεροδρόμιο του Παρισιού «Σαρλ ντε Γκολ» με 397 πτήσεις
  • Φρανκφούρτη με 392 πτήσεις
  • Διεθνές Αεροδρόμιο Μαδρίτης «Μπαράχας» με 357 πτήσεις
  • Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο με 303 πτήσεις
  • Αεροδρόμιο Γκαρντεμέν στο Όσλο με 277 πτήσεις
  • Μόναχο με 183 πτήσεις
  • Διεθνές Αεροδρόμιο Αρλάντα στη Στοκχόλμη με 175 πτήσεις
  • Βιέννη με 175 πτήσεις

Την 11η θέση καταλαμβάνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με 165 πτήσεις. Την τελευταία θέση καταλαμβάνει το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στο Λονδίνο, το οποίο χθες, 18 Νοεμβρίου, κατέγραψε μόνο 29 πτήσεις.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ