Λίμνη Πλαστήρα

Πέντε όμορφα ελληνικά χωριά στον νομό Καρδίτσας, και συγκεκριμένα στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα, ξεχωρίζουν για τη φυσική τους ομορφιά, καθώς η φύση ολόγυρα «οργιάζει» δημιουργώντας ένα παραµυθένιο τοπίο…

Κάποια από αυτά είναι περισσότερο τουριστικά, κάποια άγνωστα ή ακόµα και έρηµα, αλλά το µόνο σίγουρο είναι ότι το καθένα ξεχωριστά έχει τις δικές του ομορφιές και τα δικά του ιδιαίτερα µυστικά να αποκαλύψει. Εδώ ξεχωρίσαμε 5 πανέμορφα χωριά στην Καρδίτσα και σας συστήνουμε να τα επισκεφτείτε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή.

Νεράιδα

Νεράιδα Καρδίτσας

Απέχει µόλις 5 χλµ. από τη λίµνη και αποτελεί πολύ δηµοφιλή προορισµό. Βρίσκεται σε υψόµετρο 1.250 µ. και εντυπωσιάζει µε το υπέροχο φυσικό τοπίο και τη µαγευτική θέα. Στη θέση Καραµανώλη, σε υψόµετρο 1.530 µ., στις πλαγιές της Νότιας Πίνδου, εντοπίζεται και το Χιονοδροµικό Κέντρο των Αγράφων µε µία πίστα αρχαρίων για να κάνετε τα πρώτα σας βήµατα στο σκι.

Καλύβια Πεζούλας

Καλύβια Πεζούλας Λίμνη Πλαστήρα

Παρόλο που έχουν αναδειχθεί στον πιο τουριστικό προορισµό µε αρκετούς ξενώνες, ταβέρνες και εστιατόρια, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ακέραιο το αυθεντικό τοπίο και τη γαλήνη της λίµνης! Από τα Καλύβια Πεζούλας µπορείτε να ανηφορίσετε προς τον οικισµό της Πεζούλας και την πανέµορφη Φυλακτή, ενώ αν ακολουθήσετε την παραλίµνια διαδροµή θα φτάσετε στο επίσης δηµοφιλές Νεοχώρι.

Μπελοκοµίτης

Μπελοκομίτης

Σκαρφαλωµένο σε µια πλαγιά των Αγράφων κοντά στο φράγµα, το χωριό εντυπωσιάζει µε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του µε παλιά πέτρινα σπίτια και ξυλόγλυπτα µπαλκόνια. Εδώ θα απολαύσετε εξορµήσεις στη φύση, ψάρεµα στη λίµνη ή το κοντινό ποτάµι και φυσικά θα επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας της Πελεκητής, χτισµένη κυριολεκτικά µέσα στο βουνό!

Καστανιά

Καστανιά Καρδίτσας

Σε µια προνοµιακή τοποθεσία, κατάφυτη από έλατα, σε υψόµετρο 800 µ. και µερικές εκατοντάδες µέτρα από τη λίµνη, η Καστανιά έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο τόσο για χειµερινές όσο και για καλοκαιρινές εξορµήσεις! Μια στάση αξίζει σίγουρα και στο Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας Αγράφων που λειτουργεί στο χωριό.

Μορφοβούνι

Μορφοβούνι

Η πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα είναι ένα από τα µεγαλύτερα χωριά της περιοχής και δεσπόζει αγέχωρο σε υψόµετρο 800 µ. µε θέα όχι αυτήν τη φορά στη λίµνη αλλά στον απέραντο Θεσσαλικό Κάµπο. Μην παραλείψετε µια επίσκεψη στο µοναστήρι της Αγίας Τριάδας του 1858 µε αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία και λιθανάγλυφα.

Λίμνη Πλαστήρα: Στην αγκαλιά των Αγράφων

Λίμνη Πλαστήρα, πανοραμική

Σε έναν από τους ομορφότερους προορισμούς θα πάμε εδώ, στην μεγάλη αγκαλιά των Αγράφων και δεν είναι άλλος από την λίμνη Πλαστήρα. Σίγουρα όταν το 1935 ο μεγάλος στρατιωτικός και πολιτικός, Νικόλαος Πλαστήρας οραματίστηκε το έργο του, αντικρίζοντας τις καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1959 -με την ολοκλήρωση του φράγματος  στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού  ή Μέγδοβα-, θα αποτελούσε πόλο έλξης επισκεπτών, σημείο βόλτας, χαλάρωσης αλλά και εξερεύνησης της γύρω περιοχής.

Λίμνη Πλαστήρα, φθινόπωρο

Η σημασία της  λίμνης επιπλέον αποτελεί σημαντικό και καταλυτικό παράγοντα για την βιωσιμότητα της περιοχής αφού περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ., μέγιστο πλάτος 4 χλμ., η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τ.χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μ. και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 μ.

Το νερό της χρησιμοποιείται για ύδρευση της Καρδίτσας, την άρδευση του κάμπου και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 129,9 MWatt, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Οκτωβρίου 1962. Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.

Η θέα στη Λίμνη Πλαστήρα

Τα χρώματα, οι μυρωδιές από τα τζάκια και η φιλοξενία των κατοίκων των χωριών γύρω από την λίμνη κάνουν την ταξιδιωτική εμπειρία μοναδική και την θέληση του ταξιδιώτη να τη βιώσει, απόλυτη… Την εμπειρία εδώ ολοκληρώνουν τα πλουσιοπάροχα γεύματα και τα τοπικά εδέσματα.

Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα
Λίμνη Πλαστήρα, πανέμορφη κάθε εποχή του χρόνου

Διαβάστε ακόμα:Άνω Πορόια Σερρών: Το χωριό ανάμεσα στη λίμνη και στο βουνό που αποκαλούσαν «Μικρή Κωνσταντινούπολη» αλλά και υπέροχες κοντινές εκδρομές

Λίμνη Πλαστήρα

Η ασύγκριτη ομορφιά…

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει “Μικρή Ελβετία” αφού ο “σύντροφος” της λίμνης όλα αυτά τα χρόνια, ποταμός Ταυρωπός έχει δημιουργήσει με τα ορμητικά νερά του ένα ειδυλλιακό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς που ανταγωνίζεται μακρινούς και ακριβούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Λίμνη Πλαστήρα, σούρουπο

Έτσι λοιπόν οι 4 εποχές  μετατρέπονται σε νύμφες που χορεύουν όλο τον χρόνο γύρω από την λίμνη και τα Άγραφα, χαρίζοντας στον επισκέπτη με το μαγικό τους  ραβδί ότι πιο όμορφο και απόκοσμο…

Οι αλπικές κορυφές άλλοτε γυμνές και άλλοτε ντυμένες με χιονισμένο νυφικό ατενίζουν τους ορμητικούς χείμαρρους που ‘υφαίνουν’ τις δαντελωτές όχθες δημιουργώντας  πολυσχιδή φιόρδ που θα ζήλευαν οι αντίστοιχες στην Νορβηγία!

Λίμνη Πλαστήρα, χειμώνας

Γαλαζοπράσινα νερά αγκαλιάζουν το μικροσκοπικό νησάκι στο κέντρο της λίμνης και το ο ελατίσιος μανδύας σκεπάζει απαλά το θαύμα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Τα χωριουδάκια που περιβάλλουν την λίμνη, στέκονται άξιοι φρουροί της κληρονομιάς των περασμένων χρόνων.

Λίμνη Πλαστήρα, τα χιονισμένα Άγραφα

Δείτε επίσης 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ