Μια σημαντική νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι εργαζόμενοι παγκοσμίως που ακολουθούν παραδοσιακές ή εκσυγχρονισμένες ιαπωνικές δίαιτες αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, υπογραμμίζοντας τη δύναμη της πολιτισμικά προσαρμοσμένης διατροφής στην ψυχική υγεία.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychiatry and Clinical Neurosciences , μια ομάδα ερευνητών αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της προσκόλλησης σε παραδοσιακά και τροποποιημένα ιαπωνικά διατροφικά πρότυπα και της επικράτησης καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε έναν εργαζόμενο ιαπωνικό πληθυσμό.
Η κατάθλιψη επηρεάζει πάνω από 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί σημαντικό παράγοντα αναπηρίας και οικονομικής ζημίας. Μεταξύ των εργαζόμενων ενηλίκων, οι προκλήσεις ψυχικής υγείας μπορούν να εμποδίσουν την παραγωγικότητα και να αυξήσουν τις απουσίες από την εργασία. Θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D, το φυλλικό οξύ και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν ξεχωριστό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής υγείας.
Οι ερευνητές έχουν μελετήσει τους ατομικούς ρόλους, αλλά πλέον υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πώς τα συνολικά διατροφικά πρότυπα επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. Η μεσογειακή διατροφή και οι Διαιτητικές Προσεγγίσεις για την Αντιμετώπιση της Υπέρτασης (DASH) έχουν δείξει συνεπείς συσχετίσεις με μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης σε δυτικούς πληθυσμούς. Ωστόσο, η έρευνα στην Ιαπωνία έχει αποφέρει ασυνεπή αποτελέσματα, εν μέρει λόγω της χρήσης συστημάτων βαθμολόγησης διατροφής ανά δείγμα. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω έρευνα χρησιμοποιώντας πολιτισμικά τεκμηριωμένα διατροφικά μέτρα.
Σχετικά με τη μελέτη
Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Japan Epidemiology Collaboration on Occupational Health (J-ECOH), τα οποία συλλέχθηκαν μεταξύ 2018 και 2021 σε πέντε εταιρείες και έξι τοποθεσίες μελέτης. Συνολικά 12.499 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα επικυρωμένο ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων και μια Κλίμακα Κατάθλιψης 11 στοιχείων του Κέντρου Επιδημιολογικών Μελετών (CES-D-11).
Οι διατροφικές βαθμολογίες υπολογίστηκαν τόσο για την παραδοσιακή όσο και για την τροποποιημένη ιαπωνική διατροφή. Η παραδοσιακή βαθμολογία περιελάμβανε το λευκό ρύζι, τη σούπα miso, τα προϊόντα σόγιας, τα μαγειρεμένα λαχανικά, το ψάρι, τα αλμυρά τρόφιμα, τα μανιτάρια, τα φύκια και το πράσινο τσάι. Η τροποποιημένη βαθμολογία αντικατέστησε το λευκό ρύζι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή ελάχιστα επεξεργασμένα, ανέστρεψε τη βαθμολογία για τα αλμυρά τρόφιμα και πρόσθεσε ωμά λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε τεταρτημόρια με βάση τις αντίστοιχες βαθμολογίες προσήλωσής τους.
Χρησιμοποιήθηκε πολυεπίπεδη παλινδρόμηση Poisson με ισχυρή διακύμανση για τον υπολογισμό των λόγων επιπολασμού (PRs) για τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τους δημογραφικούς παράγοντες και τους παράγοντες του τρόπου ζωής, και για την αντιμετώπιση του τόπου μελέτης ως τυχαίου αποτελέσματος. Οι αναλύσεις ευαισθησίας απέκλεισαν τους συμμετέχοντες με γνωστές ψυχικές διαταραχές και εξέτασαν τις επιδράσεις ανά περίοδο COVID-19 και μέθοδο έρευνας.
Οι αναλύσεις υποομάδων διεξήχθησαν με βάση την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση, τις ώρες εργασίας, την πρόσληψη αλκοόλ, το κάπνισμα και τον δείκτη μάζας σώματος. Η στατιστική σημαντικότητα ορίστηκε σε P < 0,05 και οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το στατιστικό λογισμικό Stata Multiprocessor (MP) έκδοσης 18.
Αποτελέσματα μελέτης
Μεταξύ των 12.499 συμμετεχόντων, το 30,9% διαγνώστηκε με συμπτώματα κατάθλιψης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 42,5 έτη και οι γυναίκες αποτελούσαν το 12% του δείγματος. Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα με μεγαλύτερη προσήλωση τόσο στην παραδοσιακή όσο και στην τροποποιημένη ιαπωνική διατροφή ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, παντρεμένα, με καλύτερη μόρφωση και πιο δραστήρια σωματικά . Ανέφεραν επίσης χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος και πολλών ωρών εργασίας.
Υπήρχε μια σαφής αντίστροφη σχέση μεταξύ της τήρησης της δίαιτας και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Για την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, οι πιθανότητες εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων μειώνονταν καθώς αυξάνονταν οι βαθμολογίες διατροφής, με προσαρμοσμένους συντελεστές αξιολόγησης (PRs) 1,00 (αναφοράς), 0,94, 0,91 και 0,83. Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και για την τροποποιημένη ιαπωνική διατροφή, με τιμές 1,00 (αναφοράς), 0,94, 0,83 και 0,80. Και στις δύο περιπτώσεις, η τάση ήταν στατιστικά σημαντική (P για τάση < 0,001).
Αυτά τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά μετά τον αποκλεισμό συμμετεχόντων με ιστορικό ψυχικών διαταραχών. Και οι δύο δίαιτες έδειξαν παρόμοιους προστατευτικούς συσχετισμούς, παρά το γεγονός ότι η τροποποιημένη έκδοση περιελάμβανε επιπλέον τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Οι αναλύσεις υποομάδων αποκάλυψαν μια ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ των συμμετεχόντων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, πιθανώς αντανακλώντας καλύτερη υγειονομική παιδεία. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ εκείνων που εργάζονταν περισσότερες από 46 ώρες το μήνα, κάτι που οι συγγραφείς υποδηλώνουν ότι μπορεί να αντανακλά το άγχος και την κόπωση που υπερισχύουν οποιωνδήποτε πιθανών διατροφικών οφελών. Η σχέση παρέμεινε σταθερή σε όλες τις περιόδους πριν από τον κορονοϊό (COVID-19), υποδεικνύοντας ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς παράγοντες στρες.
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Η προστατευτική δράση της ιαπωνικής διατροφής μπορεί να πηγάζει από τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά συστατικά της. Το φυλλικό οξύ στα φύκια και τα λαχανικά μπορεί να υποστηρίζει τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια πιστεύεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Αντιοξειδωτικά – πράσινο τσάι & λαχανικά
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο πράσινο τσάι και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, ενώ οι φυτικές ίνες από τη σόγια, τα μανιτάρια και τα φύκια μπορούν να προάγουν την υγεία του εντερικού μικροβιώματος, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τη διάθεση μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε ουμάμι, όπως το miso και η ζυμωμένη σόγια, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της χαλάρωσης μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και διεγείροντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα του σώματος .
Παρόλο που η τροποποιημένη ιαπωνική δίαιτα σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, όπως η χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φυτικές ίνες, και η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, στην παραδοσιακή εκδοχή, και οι δύο δίαιτες είχαν παρόμοιες επιπτώσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μεταξύ 62% και 84% των συμμετεχόντων κατανάλωναν τα πρόσθετα συστατικά, όπως γαλακτοκομικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, λιγότερο συχνά από τα όρια διατροφικής βαθμολογίας.
Οφέλη ψυχικής υγείας
Συνολικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη για την ψυχική υγεία από ολιστικά διατροφικά πρότυπα, τα οποία είναι βαθιά ριζωμένα στις πολιτισμικές διατροφικές συνήθειες. Τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις στρατηγικές ψυχικής υγείας στα προγράμματα ευεξίας στον χώρο εργασίας και στις πολιτικές δημόσιας υγείας.
Συμπεράσματα μελέτης
Συνοψίζοντας, αυτή η μεγάλης κλίμακας μελέτη κατέδειξε ότι η υψηλότερη προσήλωση τόσο στα παραδοσιακά όσο και στα τροποποιημένα ιαπωνικά διατροφικά πρότυπα σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων μεταξύ των εργαζόμενων ενηλίκων.
Ενώ η αιτιότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη λόγω του σχεδιασμού της μελέτης και τα ευρήματα ενδέχεται να μην είναι γενικεύσιμα σε όλους τους πληθυσμούς, καθώς οι συμμετέχοντες προέρχονταν κυρίως από μεγάλες, αστικές εταιρείες, τα παρόντα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες που υποδηλώνουν ότι οι πολιτισμικά συγκεκριμένες δίαιτες παίζουν θετικό ρόλο στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας.
Ενσωματώνοντας τροφές ολικής αλέσεως, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που συναντώνται συνήθως στην ιαπωνική κουζίνα, τα άτομα μπορούν να βιώσουν ψυχολογικά οφέλη. Αυτές οι γνώσεις μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη διατροφικών παρεμβάσεων και στρατηγικών δημόσιας υγείας που στοχεύουν στη μείωση της κατάθλιψης μέσω της πολιτισμικά σχετικής διατροφής.
*Με πληροφορίες από news-medical life sciences
Δείτε επίσης