Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2024
17.5 C
Athens
ΑρχικήΤοp ΕμπειρίεςΟι Οινοτουριστικές Διαδρομές του DIONYSOS - Μια Ξεχωριστή Εμπειρία

Οι Οινοτουριστικές Διαδρομές του DIONYSOS – Μια Ξεχωριστή Εμπειρία

«DIONYSOS – «Ανάπτυξη Ταυτότητας στη Βάση της Παραγωγής, της Γης και του Τοπίου»

Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020, Interreg V-A

- Advertisement -

DIONYSOS, ένα έργο που σχεδιάζει και αναδεικνύει οινοτουριστικούς προορισμούς στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στο Νότο της Βουλγαρίας.

Με σκοπό την διατήρηση της βιοποικιλότητας στις παραπάνω περιοχές και με εστίαση στις τοπικές παραδοσιακές αμπελοοινικές ποικιλίες, 8 ερευνητικοί και επαγγελματικοί φορείς από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να μελετήσουν το αμπελοοινικό δυναμικό των εν λόγω περιοχών και να διαμορφώσουν τις οικονομικές προϋποθέσεις για την βιωσιμότητα του.

Αμπελώνες στο Σουφλί
Αμπελώνες στο Σουφλί

Με επικεφαλής το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Αμπελουργίας και Οινολογίας του Pleven, η Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Plovdiv “Paisii Hilendarski”, η Αναπτυξιακή Εταιρία Καβάλας – ΑΝΚΑ ΑΑΕ Ο.Τ.Α., η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου, η Εταιρία Διεθνικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης – TRANSCOOP από τη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος του Kirkovo και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Haskovo αξιοποιούν τους πόρους από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020 για να αναπτύξουν τον οινοτουρισμό στη βάση των τοπικών παραδοσιακών οινικών ποικιλιών στις παραπάνω περιοχές.

Έτσι, αποσκοπώντας στη διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας, σχεδιάζονται στη βάση των τοπικών αμπελοοινικών ποικιλιών, οινοτουριστικές διαδρομές στο Παγγαίο και στο Σουφλί στην Ελλάδα, καθώς και στο Haskovo και στο Kardzhali στη Βουλγαρία.

Επιλέγοντας τα πιο αξιόλογα στοιχεία γύρω από τον αμπελώνα σε κάθε μια από τις παραπάνω περιοχές, όπως σημεία αμπελοοινικού ενδιαφέροντος – κτήματα, οινοποιεία, μνημεία τοπικού πολιτισμού και της φύσης – καθώς και τις δραστηριότητες που προσφέρονται στην περιοχή σε σχέση μ’ αυτά – επίσκεψη σε οινοποιεία, γευσιγνωσίες, περιήγηση στη φύση, τοπική κουζίνα – αναπτύσσονται διαδρομές για οινοτουρίστες και επισκέπτες αναδεικνύοντας τις περιοχές αυτές σε ξεχωριστά σημεία οινοτουριστικού ενδιαφέροντος.

Αμπελώνες στο Παγγαίο
Αμπελώνες στο Παγγαίο

Μια σειρά από «έξυπνες» ενημερωτικές πινακίδες, τοποθετημένες σε επιλεγμένα σημεία στο μήκος των οινοτουριστικών διαδρομών, καθοδηγούν και ξεναγούν τον επισκέπτη, παρέχοντας του πληροφορίες μέσα από τις πινακίδες και τα συστήματα QRC για τα οινοποιεία, τις τοπικές αμπελοοινικές ποικιλίες, τα αξιοθέατα, την φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Παρεμβάσεις για την αισθητική αναβάθμιση επιλεγμένων σημείων στους οικισμούς των περιοχών του έργου, με την τοποθέτηση βαρελιών και την φύτευση κλημάτων, αναδεικνύουν την οινοπαραγωγική ταυτότητα των περιοχών και τις συνδέουν με το αμπέλι και τον οίνο. Το δικό της «οινικό χρώμα», μέσα από τον σεβασμό της ιδιαιτερότητας της κάθε περιοχής και την σύνδεση της με την τοπική οινοπαραγωγή και τον τουρισμό αποκτά έτσι κάθε περιοχή.

Αμπέλια δίπλα στη θάλασσα στο Παγγαίο
Αμπέλια δίπλα στη θάλασσα στο Παγγαίο

Διαδρομές στη βάση του τοπικού οίνου, πληροφόρηση μέσα από ειδικές ψηφιακές πλατφόρμες και «έξυπνες» πινακίδες σε αμπελώνες, αισθητικές παρεμβάσεις στους οικισμούς, αναδεικνύουν την τοπική αμπελοοινική παράδοση.

Ακόμη, μια σειρά παρεμβάσεων με στόχο τον ανθρώπινο παράγοντα δημιουργεί συνείδηση γύρω από το τοπικό αμπελοοινικό κεφάλαιο, ενώ επιχειρεί τη βελτίωση του τοπικού οινικού προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τέλος, μια καμπάνια προβολής και ενημέρωσης με συμμετοχή σε εκθέσεις, δημοσίευση άρθρων και προβολή διαφημιστικών σποτ, επιχειρεί την ενημέρωση του κοινού για το ιδιαίτερο κεφάλαιο της περιοχής και την προσέλκυση του σ’ αυτήν.

Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, τις οινοτουριστικές διαδρομές του DIONYSOS σε μια ξεχωριστή «εμπειρία»:

Στα «Γυαλοχώρια» του Παγγαίου (Νέα Πέραμος, Νέα Ηρακλείτσα, Άγιος Ανδρέας, Ελευθερές, Μυρτόφυτο, Ελαιοχώρι και Φωλιά) στις ωραίες παραλίες αλλά και στα τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, σε διαδρομές ανάμεσα στα αμπέλια με θέα στη θάλασσα, και δίπλα στους αμμολόφους.

Πολλά τα σημεία ενδιαφέροντος, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία (η αρχαία Οισύμη και η Βυζαντινή Ανακτορούπολη), οι αρχαίες πόλεις – τα Θασίων Εμπόρια – που εξελίχθηκαν σε πραγματικές πόλεις – κράτη, η Γαληψός, η Απολλωνία, αλλά και η Πιερική πόλη Φάγρης, στη θέση του σημερινού Ορφάνιου όπως και άλλοι οικισμοί.

Οινοποιείο στο Παγγαίo

Πολλοί οι παραδοσιακοί οικισμοί (το Ποδοχώρι, η Μουσθένη, η Μεσορόπη, τα Δωμάτια, το Πυργοχώρι, το Μελισσοκομείο, το Χρυσόκαστρο, τα Κηπιά, το Παλαιοχώρι), πολλά τα γεφύρια, χαρακτηρισμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, πολλή η ιστορία στα «Παγγαιοχώρια», όπως ονομάζονται οι οικισμοί αυτοί στην πλαγιά του Παγγαίου με θέα την Πιέρια κοιλάδα που τους χωρίζει από το απέναντι, όρος Σύμβολο.

Μουσθένη

Η Ελευθερούπολη, το κέντρο του Δήμου, κέντρο επεξεργασίας του καπνού στη νεότερη εποχή,  με τον ιστορικό οικισμό και τις καπναποθήκες της δεσπόζει στην περιοχή.

Ελευθερούπολη Παλιά Πόλη

Στο Σουφλί, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα στα δάση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, μοναδικού στην Ευρώπη για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά από τη μια και από την άλλη η παραποτάμια ζώνη, κατά μήκος του ποταμού Έβρου που καταλήγει στο Θρακικό Πέλαγος, με τον υδροβιότοπο του Δέλτα, συνθέτουν ένα πολύ μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Εκθεσιακός Χώρος  Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
Εκθεσιακός Χώρος Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Στο Σουφλί, πασίγνωστο για το μετάξι του, την καλλιέργεια των κουκουλιών αλλά και για την τέχνη της επεξεργασίας του μεταξιού, που αναπτύχθηκαν από τον 19ο αιώνα, εντυπωσιάζουν τα Μουσεία του μεταξιού και τα κουκουλόσπιτα που σώζονται στα σοκάκια της πόλης.

Κουκουλόσπιτο

Ενδιαφέροντες οι αμπελώνες που το περιτριγυρίζουν,  με το πλήθος των τοπικών ποικιλιών που καλλιεργούνται από τη νεώτερη εποχή, όπου αμπελοκαλλιέργεια και μετάξι αποτελούσαν τις δύο βασικές δραστηριότητες των κατοίκων.

Αμπελώνες στο Σουφλί
Αμπελώνες στο Σουφλί

Οι Γάλλοι μηχανικοί που ήρθαν για την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου, του περίφημου Orient Express, ξεχώρισαν τον Καρναχαλά, την τοπική ποικιλία, καθώς έλεγαν ότι «δίνει οίνο ισορροπημένο σε σώμα και χρώμα».

Στο Haskovo και στο Kardzhali, με τα ιδιαίτερα μεγαλιθικά μνημεία, τα λατρευτικά συγκροτήματα και τους σχηματισμούς των βράχων και τα ιερά από την Πρώιμη Θρακική Εποχή.

Σήμερα, ολόκληρη η περιοχή, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Βουλγαρική πλευρά, εμφανίζει αυξανόμενη αμπελοιοινική δραστηριότητα. Οινοπαραγωγοί παλαιότεροι, αλλά και νέοι, παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα, οινοποιεία δραστηριοποιούνται σε έναν τόπο που κερδίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φίλους του οίνου.

Σχηματισμοί Βράχων στο Kardzhali

Πολλά τα επισκέψιμα οινοποιεία στο Παγγαίο, κάποια και με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, όπως και στους Δήμους του Harmanli και του Svilengrad στη Ν. Βουλγαρία, οι προσπάθειες για ανάπτυξη οινοτουρισμού είναι ιδιαίτερα αξιόλογες.

Οινοποιείο στο Haskovo
Οινοποιείο στο Haskovo

Αξίζει να δοκιμάσει κανείς τους εξαιρετικής ποιότητας οίνους στις περιοχές αυτές. Επίσης τοπικές ποικιλίες, που με την κατάλληλη καλλιεργητική μέθοδο και τον τρόπο οινοποίησης μπορούν να δώσουν υψηλής ποιότητας κρασιά. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες οίνου αναδεικνύουν το δυναμικό των γηγενών ποικιλιών.

Οινοποιείο στο Haskovo
Οινοποιείο στο Haskovo

Όπως διαπιστώθηκε από το Dionysos, μερικές σπάνιες ποικιλίες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα μπορούσαν να έχουν επιτυχημένη εμπορική καριέρα. Τα ροζέ κρασιά της ποικιλίας Παμίδι (Pamidi) είναι υψηλής ποιότητας, ενώ τα κρασιά Ροζακί (Rozaki) και Καρναχαλάς (Karnachalas) θα μπορούσαν να βελτιωθούν με καλλιεργητικές και τεχνολογικές παρεμβάσεις και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τους.

Οινοποιείο στο Haskovo
Οινοποιείο στο Haskovo

Αντίστοιχα, στο Haskovo και στο Kardzhali, η διατήρηση του γενετικού υλικού από τις τοπικές ποικιλίες – Mavrud, Pamid, Misket red, Dimyat, Tamyanka  – όπως και άλλων-, εκτός από τη συμβολή τους στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, αποτελούν και σημαντική πηγή δυναμικού για την παραγωγή παραδοσιακών τοπικών οίνων με μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A “Greece-Bulgaria 2014-2020”.

Το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης είναι αποκλειστική ευθύνη της  Ο.Ε.Β.Ε.Σ ΕΒΡΟΥ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συμμετεχουσών χωρών, της Διαχειριστικής Αρχής και της Κοινής Γραμματείας.

Ο δικτυακός τόπος του έργου: dionysosvine.eu

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,149LikesΚάντε Like
89,105 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ