Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
35.1 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΌλες οι χώρες που για να τις επισκεφτείτε πρέπει να πληρώσετε τουριστικό...

Όλες οι χώρες που για να τις επισκεφτείτε πρέπει να πληρώσετε τουριστικό φόρο

Όλες οι χώρες που για να τις επισκεφτείτε πρέπει να πληρώσετε τουριστικό φόρο το 2023 και το 2024.
Από το Αλγκάρβε μέχρι την Ταϊλάνδη, όλα αυτά είναι τα μέρη του κόσμου που φέρνουν νέα τέλη, ως ένα μέτρο για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού.

Τα ταξίδια έχουν ανακάμψει πλήρως μετά την πανδημία, ενισχύοντας τουριστικούς προορισμούς που είχαν επηρεαστεί πολύ από περιορισμούς και κλείσιμο.

- Advertisement -

Ωστόσο, ορισμένοι δημοφιλείς προορισμοί επηρεάζονται και πάλι υπό την πίεση του υπερτουρισμού. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι κατέφυγαν στην εφαρμογή ενός «τουριστικού φόρου» πέρυσι και άλλοι ακολούθησαν το παράδειγμά τους το 2023.

Πολλά μέρη έχουν ήδη ισχύοντες τουριστικούς φόρους και αν έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό, πιθανότατα έχετε πληρώσει έναν στο παρελθόν. Μπορεί να μην το έχετε προσέξει ποτέ – καθώς μερικές φορές χρησιμοποιείται στα αεροπορικά εισιτήρια ή στους φόρους που πληρώνετε στο ξενοδοχείο.

Εδώ, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του www.euronews.com θα δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χώρες που πρέπει να πληρώσετε τουριστικό φόρο όταν τις επισκεφτείτε:

Η Βαρκελώνη αυξάνει τον τουριστικό της φόρο το 2023
Ο τουριστικός φόρος της Βαρκελώνης θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης. Από το 2012, οι επισκέπτες της καταλανικής πρωτεύουσας έπρεπε να πληρώσουν τόσο τον περιφερειακό τουριστικό φόρο όσο και μια επιπλέον επιβάρυνση σε όλη την πόλη.

Την 1η Απριλίου, οι δημοτικές αρχές αύξησαν το δημοτικό τέλος σε 2,75 ευρώ. Μια δεύτερη αύξηση θα γίνει το επόμενο έτος την 1η Απριλίου 2024, όταν το τέλος θα ανέλθει στα 3,25 €. Ο φόρος ισχύει για επισκέπτες που διαμένουν σε επίσημα τουριστικά καταλύματα.

Το συμβούλιο είπε ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της υποδομής της πόλης, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων σε δρόμους, υπηρεσίες λεωφορείων και κυλιόμενες σκάλες.

Βαρκελώνη

Η Βαλένθια θα επιβάλει τουριστικό φόρο το 2024
Η Βαλένθια ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει τουριστικό φόρο για ταξιδιώτες που διαμένουν σε όλους τους τύπους καταλυμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, ξενώνων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ.

Θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.Οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώσουν μεταξύ 50 σεντς και 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με το κατάλυμα που θα επιλέξουν, για έως και επτά διανυκτερεύσεις.

Οι αρχές λένε ότι το τέλος θα διατεθεί για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της περιοχής. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παροχή πιο οικονομικά προσιτών κατοικιών στους ντόπιους σε τουριστικά hotspots.

Το Olhão της Πορτογαλίας εισήγαγε τουριστικό φόρο το 2023
Το Olhão, μια πορτογαλική παραθαλάσσια πόλη δημοφιλής στους τουρίστες, άρχισε να χρεώνει στους επισκέπτες 2 ευρώ τη βραδιά μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.

Ο φόρος θα μειωθεί στο 1 ευρώ μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Δεν θα ισχύει για παιδιά κάτω των 16 ετών και θα περιοριστεί σε πέντε διανυκτερεύσεις – άρα μέγιστο 10 € – ανά ταξίδι.

Το τέλος χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του τουρισμού στην πόλη Αλγκάρβε, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της καθαριότητας και της ασφάλειας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Δύο από τους 16 δήμους του Αλγκάρβε έχουν ήδη χρεώσει τουριστικό φόρο: ο Φάρο (1,5 € ανά διανυκτέρευση έως επτά διανυκτερεύσεις μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου) και η Vila Real de Santo António (1 € ανά ημέρα έως επτά ημέρες).

Η Ταϊλάνδη εισάγει τουριστικό τέλος το 2023
Η Ταϊλάνδη εισάγει τουριστικό τέλος 300 μπατ (8 €). Αρχικά αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2022, αλλά η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του οδήγησε σε καθυστερήσεις.

Τώρα φαίνεται ότι έχει καθυστερήσει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023, αφού οι αεροπορικές εταιρείες επισήμαναν περαιτέρω ανησυχίες.

Ο διοικητής της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης είπε στο Reuters πέρυσι ότι μέρος του τέλους θα «χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα των τουριστών», καθώς υπήρξαν φορές που η ασφάλιση υγείας δεν τους κάλυπτε.

Θα βοηθήσει επίσης στη χρηματοδότηση περαιτέρω ανάπτυξης τουριστικών αξιοθέατων, όπως το Μεγάλο Παλάτι στην Μπανγκόκ.

shutterstock

Η Βενετία θα εισαγάγει τουριστικό τέλος το 2024
Η Βενετία θα αρχίσει να χρεώνει τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μια ημέρα από το 2024.

Η χρέωση έχει καθυστερήσει πολλές φορές, αλλά μια δοκιμή 30 ημερών φαίνεται τελικά ότι θα πραγματοποιηθεί τα Σαββατοκύριακα της άνοιξης και του καλοκαιριού του επόμενου έτους. Οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο επικείμενος τουριστικός φόρος «δεν είναι εργαλείο για να βγάλεις μετρητά», ανέφερε η πόλη σε δήλωση.

Τα έσοδα από τα τέλη εισόδου θα διατεθούν για υπηρεσίες που βοηθούν τους κατοίκους της πόλης, μεταξύ άλλων μέσω της συντήρησης, του καθαρισμού και της μείωσης του κόστους διαβίωσης.

Βενετία
shutterstock

Η ΕΕ εφαρμόζει τουριστική βίζα το 2024

Από το 2024, πολίτες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Αυστραλών, Βρετανών και άλλων ταξιδιωτών εκτός της ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει να συμπληρώσουν μια αίτηση 7 ευρώ για να εισέλθουν. Ωστόσο όσοι είναι κάτω των 18 ή άνω των 70 ετών δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν το τέλος. Το καθεστώς έπρεπε να εφαρμοστεί έως τον Νοέμβριο του 2023, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις σχετικά με το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΣ) της ΕΕ.

Αυτές είναι όλες οι χώρες που ισχύουν ήδη τουριστικά τέλη για τους επισκέπτες, για διάφορους λόγους.

Κάποιες χώρες το κάνουν προσπαθώντας να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστών και να αποτρέψουν τον υπερτουρισμό. Για άλλες είναι σχεδόν σαν ένας φόρος βιωσιμότητας για κάθε επισκέπτη. Τα χρήματα από αυτούς τους φόρους διατίθενται για τη διατήρηση των τουριστικών εγκαταστάσεων και την προστασία των φυσικών πόρων.

Αυστρία

Στην Αυστρία πληρώνετε φόρο διανυκτέρευσης, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με την επαρχία στην οποία βρίσκεστε. Στη Βιέννη ή το Σάλτσμπουργκ, θα πληρώσετε επιπλέον 3,02 τοις εκατό στον λογαριασμό του ξενοδοχείου ανά άτομο. Η τουριστική εισφορά είναι επίσης γνωστή ως Tourismusgesetz και Berherbergungsbeiträge.

Βέλγιο

Ο τουριστικός φόρος στο Βέλγιο εφαρμόζεται και στα καταλύματα, για κάθε βράδυ που μένετε εκεί. Η χρέωση περιλαμβάνεται μερικές φορές στην τιμή του δωματίου του ξενοδοχείου, αλλά ορισμένοι διαχωρίζουν το κόστος και το καθιστούν μια επιπλέον χρέωση, επομένως πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τον λογαριασμό σας.

Η Αμβέρσα και η Μπριζ χρεώνουν μια τιμή ανά δωμάτιο. Η τιμή στις Βρυξέλλες ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και τη βαθμολογία του ξενοδοχείου. Γενικά είναι γύρω στα 7,50€.

Μπριζ, Βέλγιο
Μπριζ – shutterstock

Μπουτάν

Ενώ τα τουριστικά τέλη των περισσότερων χωρών είναι κάτω από περίπου 20 ευρώ, ο φόρος του Μπουτάν είναι πολύ υψηλός συγκριτικά.

Η ελάχιστη ημερήσια χρέωση για τους περισσότερους ξένους είναι: 250 $ (228 €) ανά άτομο ανά ημέρα κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου και ελαφρώς μικρότερη στη χαμηλή περίοδο. Αλλά καλύπτει πολλά, όπως διαμονή, μεταφορά στη χώρα, οδηγό, φαγητό και τέλη εισόδου.

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία επιβάλλει τουριστικό τέλος για διανυκτερεύσεις. Είναι πολύ χαμηλό και ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και την ταξινόμηση του ξενοδοχείου – έως περίπου 1,50 €.

Νησιά της Καραϊβικής

Στα περισσότερα νησιά της Καραϊβικής προστίθενται τουριστικοί φόροι στο κόστος του ξενοδοχείου ή τέλος αναχώρησης.

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Μποναίρ, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Δομινίκα, Δομινικανή Δημοκρατία , Γρενάδα, Αϊτή, Τζαμάικα, Μονσεράτ, Σεντ Κιτς και Νέβις, Αγία Λουκία, Maarten, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ έχουν όλα κάποιας μορφής χρέωση για τους επισκέπτες. Τα τέλη κυμαίνονται από 13 € στις Μπαχάμες έως 45 € στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Παραλία στην Καραϊβική
shutterstock

Κροατία

Η Κροατία αύξησε τον τουριστικό φόρο της το 2019. Ωστόσο, ο αυξημένος συντελεστής ισχύει μόνο κατά την περίοδο αιχμής το καλοκαίρι. Οι επισκέπτες πληρώνουν περίπου 10 kuna (1,33 €) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.

Τσεχική Δημοκρατία

Χρειάζεται μόνο να πληρώσετε ένα τουριστικό τέλος στην Τσεχική Δημοκρατία όταν επισκέπτεστε την πρωτεύουσα, την Πράγα. Είναι πολύ μικρό (κάτω από 1€) και πληρώνεται ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση, έως και 60 διανυκτερεύσεις. Ο φόρος δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 18 ετών.

Γαλλία

Υπάρχει ένας «φόρος παραμονής» που πρέπει να πληρώσετε στη Γαλλία . Προστίθεται στον λογαριασμό του ξενοδοχείου σας και ποικίλλει ανάλογα με την πόλη στην οποία βρίσκεστε. Οι τιμές κυμαίνονται από 0,20€ έως περίπου 4€ ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση. Τα τουριστικά hotspots όπως το Παρίσι και η Λυών χρησιμοποιούν τα χρήματα για να διατηρήσουν την τουριστική υποδομή.

Γερμανία

Η Γερμανία έχει αυτό που αποκαλούν «φόρο πολιτισμού» (a kulturförderabgabe) και επίσης «φόρο κρεβατιού» (a bettensteuer), σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο και το Βερολίνο. Η χρέωση είναι περίπου 5 τοις εκατό του λογαριασμού του ξενοδοχείου σας.

Ελλάδα

Ο τουριστικός φόρος στην Ελλάδα βασίζεται στον αριθμό των αστέρων του ξενοδοχείου ή στον αριθμό των δωματίων που νοικιάζετε. Μπορεί να είναι οτιδήποτε έως 4 € ανά δωμάτιο. Εισήχθη από το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού για να βοηθήσει στη μείωση του χρέους της χώρας.

Ουγγαρία

Τα τουριστικά τέλη στην Ουγγαρία ισχύουν μόνο στη Βουδαπέστη. Οι ταξιδιώτες πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 4 τοις εκατό κάθε βράδυ με βάση την τιμή του δωματίου τους.

Βουδαπέστη
Βουδαπέστη – shutterstock

Ινδονησία

Οι τουριστικοί φόροι στην Ινδονησία ισχύουν μόνο στο Μπαλί. Το 2019, ένας νέος νόμος ορίζει ότι οι ξένοι επισκέπτες στο νησί της Ινδονησίας πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος της τάξης των 9 ευρώ. Τα έσοδα από τον φόρο φέρεται να πηγαίνουν σε προγράμματα που συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος και του μπαλινέζικου πολιτισμού.

Ιταλία

Οι τουριστικοί φόροι στην Ιταλία εξαρτώνται από το πού βρίσκεστε. Η Βενετία ενδέχεται να εισαγάγει τον δικό της φόρο. Εν τω μεταξύ, η χρέωση της Ρώμης κυμαίνεται από 3 έως 7 € ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τον τύπο του δωματίου, αλλά ορισμένες μικρότερες πόλεις χρεώνουν περισσότερο.

Ρώμη – shutterstock

Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία έρχεται με τη μορφή φόρου αναχώρησης. Οι επισκέπτες στην Ιαπωνία πληρώνουν 1.000 γιεν (περίπου 8 ευρώ) καθώς φεύγουν από τη χώρα. Ο επίσημος τουριστικός ιστότοπος ισχυρίζεται ότι αυτός ο μικρός φόρος κάνει «σημαντική διαφορά» στην οικονομία.

Μαλαισία

Ο τουριστικός φόρος της Μαλαισίας είναι ένας ενιαίος συντελεστής και εφαρμόζεται ανά διανυκτέρευση. Δεν είναι πολύ περισσότερο από περίπου 4 € τη βραδιά.

Νέα Ζηλανδία

Πολλοί τουρίστες, άτομα σε διακοπές εργασίας και μερικοί φοιτητές και εργαζόμενοι που έρχονται στη Νέα Ζηλανδία πρέπει να πληρώσουν Διεθνή Εισφορά Διατήρησης και Τουρισμού Επισκεπτών (IVL) όταν φτάσουν. Ωστόσο εξαιρούνται οι επισκέπτες από την Αυστραλία εξαιρούνται. Είναι 35 $ δολάρια Νέας Ζηλανδίας που είναι περίπου 21 €.

Ολλανδία

Η Ολλανδία έχει φόρο τουριστών γης και τουριστικό φόρο νερού. Στο Άμστερνταμ, αυτό ανέρχεται στο 7 τοις εκατό του κόστους ενός δωματίου ξενοδοχείου. Λέγεται toeristenbelasting.

10 λόγοι που το Άμστερνταμ είναι υπέροχο την άνοιξη
Άμστερνταμ – Shutterstock

Πορτογαλία

Ο χαμηλός τουριστικός φόρος της Πορτογαλίας καταβάλλεται ανά διανυκτέρευση ανά άτομο και ισχύει μόνο για επισκέπτες ηλικίας 13 ετών και άνω. Είναι περίπου 2 € και ισχύει επί του παρόντος σε 13 από τους 308 δήμους της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων του Πόρτο, της Λισαβόνας και του Φάρο. Πρέπει να το πληρώσετε μόνο τις πρώτες επτά ημέρες της διαμονής σας.

Σλοβενία

Ο τουριστικός φόρος στη Σλοβενία ​​ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία και την βαθμολογία του ξενοδοχείου. Είναι ελαφρώς υψηλότερο σε μεγαλύτερες πόλεις και θέρετρα, συμπεριλαμβανομένης της Λιουμπλιάνας και του Bled – περίπου 3 €.

Ισπανία

Αν κατευθύνεστε προς την Ίμπιζα ή τη Μαγιόρκα, θα πρέπει να πληρώσετε τουριστικό φόρο.

Ο Βιώσιμος Τουριστικός Φόρος, που ισχύει για καταλύματα διακοπών στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας (Μαγιόρκα, Μενόρκα, Ίμπιζα, Φορμεντέρα), ισχύει επίσης για κάθε παραθεριστή ηλικίας 16 ετών και άνω. Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, ο φόρος μπορεί να φτάσει και τα 4 € ανά διανυκτέρευση.

Αλμπαρασίν, Ισπανία – shutterstock

Ελβετία

Ο τουριστικός φόρος στην Ελβετία ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία. Το κόστος είναι ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο και είναι περίπου 2,20€. Οι προσφορές για διαμονή συνήθως δεν περιλαμβάνουν τον τουριστικό φόρο – καθορίζεται ως ξεχωριστό ποσό, επομένως είναι πιο εύκολο να παρακολουθείτε. Και ισχύει μόνο για διαμονές κάτω των 40 ημερών.

ΗΠΑ

Στις περισσότερες Πολιτείες χρεώνεται φόρος ξενοδοχείου ή φόρος διαμονής για ταξιδιώτες που νοικιάζουν καταλύματα. Ονομάζεται και φόρος κατοχής.Οι χρεώσεις ισχύουν σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία. Το υψηλότερο ποσοστό φέρεται να πληρώνεται στο Χιούστον, με φόρο 17 τοις εκατό στον λογαριασμό του ξενοδοχείου σας.

Νέα Υόρκη – shutterstock

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,300LikesΚάντε Like
88,190 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ